Kotouttaminen ja palkkojen alentaminen

Ministeri Orpo ehdotti turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten työllisyyden edistämiseen ”yllättäviä” toimia – palkkoja tulisi alentaa, ainakin väliaikaisesti. Myös muutama muu oikeistovoima on väläyttänyt samaa ajatusta.

Niin, no, yllättävä ehdotus ei missään tapauksessa ole. Oikeiston malli humanitaariseen maahanmuuttoon – eli halpavoiman maahantuontiin ja työvoimareservin kasvattamiseen – on päivänselvä, ja samanlainen valtiosta toiseen. Pohjoismaisen mallin erityispiirre, vahva hyvinvointiyhteiskunta (ja jäykkä työmarkkinarakenne), saadaan murenemaan samalla vaivalla. Vaikka työllisyys saataisiin merkittäväänkin nousuun, tällaista sosiaalivaltiota ei mikään veroeuromäärä pidä pystyssä. Olen kirjoittanut asiasta esimerkiksi täällä.

Talouden ”realiteetit” edellyttävät halpatyövoiman lisäämistä: valtio ja elinkeinoelämä haluavat pitää huolen siitä, että maahan virtaa uusilla ehdoilla ja palkalla töitä mielihyvin tekevää porukkaa. Ja täytyyhän pakolaiset saada töihin – niin yhteiskuntarauhan, talouden kuin huoltosuhteenkin vuoksi. Kaikki se manna, mitä meille maahanmuutosta luvataan seuraavan, edellyttää pakolaisten työllistymistä. Koska tilanne on tämä, vaatii erityistä selkärankaa vastustaa hankkeita, jotka pyrkivät saamaan pakolaiset töihin – eli siis kotoutumaan. Hinnalla millä hyvänsä.

Se, että turvapaikanhakijat, pakolaiset ja muut ryhmän henkilöt saisivat tosiasiassa erilaiset työehdot ja palkan, ei tule koskaan menemään läpi, ei suomalaisessa ay-järjestelmässä, mutta ei myöskään yhdenvertaisuusvaatimusten vuoksi. Sen sijaan se, että palkkoja lasketaan kautta linjan, on toinen asia. Tätä on jo ehdotettukin. Toistaiseksi yleistä palkanlaskua on tapahtunut lähinnä epäsuorasti ja ennen muuta heikosti palkatuilla palvelualoilla. Tulevaisuudessa palkan alentaminen tulee olemaan suoraa ja koskettamaan myös muita aloja. Oikeisto toimii omien intressiensä mukaisesti. Vasemmisto vain ei tätä käsitä, koska sekin kannattaa laajamittaista humanitaarista maahanmuuttoa – toisista syistä vain. Toistaiseksi. On ajan kysymys, milloin esimerkiksi sdp:n tietyt segmentit alkavat äänekkäämmin vastustaa maahanmuuttoa – ellei puolue taannu sitten yksinomaan konstruktioiden ja sanaleikkien varassa toimivaksi. Silloin on kuitenkin jo liian myöhäistä.

Ikuisuusongelmaksi muodostuu seuraavina vuosina se, että eliitti kokonaisuudessaan kannattaa maahanmuuttoa aina enemmän kuin kansa. Tulee vaatimaan merkillisiä akrobaattisia toimia, jotta asia perustellaan äänestäjäkunnalle. On oleellista ymmärtää, että kaikki maahanmuuttoa kannattavat toimijat hyötyvät merkittävästi siitä, että julkinen keskustelu pysyy tunnepitoisena ja sivuraiteilla – vihapuheessa, katupartioissa, seksuaalirikoksissa ja muissa kansaa liikuttavissa asioissa.

Vasemmisto on vaihtanut marxinsa identiteettihöpsänköpsään – se rakentelee hashtageja ja kurmoottaa vääriä sanoja käyttäviä. Tähän on tultu. Kuka ottaa aktivistilaumaa tosissaan? Oikeistolle riittää todellisuus, siitä on jo tehty heidän tärkein innoittajansa. Politiikka on kahden kauppa – talous ja moraali, moraali ja talous. Ei tarvitse suuria lahjoja arvata kumpi voittaa.

Tavallisille ihmisille tulee olemaan vaikeaa muotoilla oma kantansa: jos et kannata palkkojen alentamista, vastustat kotoutumista ja maahanmuuttajien tukiriippuvuuden vähentymistä; jos taas kannatat palkka-alea, sahaat ennen pitkää myös omaa oksaasi. Ja onhan Suomessa liian jäykät työmarkkinat, ja onhan ay-liikkeellä liikaa valtaa, ja onhan aivan liian helppoa elellä ilman töitä. Joten, antaa mennä. Globaali maailma nyt vain on tällainen. Ei ole pienen Suomen helppo olla siellä, ajopuuna ihan.

Rehellinen responssi olisikin sangen kyyninen, miltei luovuttanut, ihan sama. Hyvinvointijärjestelmä kaatuu joka tapauksessa, työmarkkinat jakautuvat yhä enemmän, eriarvoisuus kasvaa, maahanmuuttajien ja kotoperäisten matalapalkkaisten palkka laskee ja työehdot kurjistuvat, valtion tarveharkintaiset ja muut tuet kohdistuvat yhä enemmän kaikista huono-osaisimmille ja pienintä palkkaa saaville, universaalisuus hajoaa. Tämä on totta.

Tulevaisuus tulee olemaan hyvä heille, ketkä ovat valinneet oikein. Koulutuksen, alan, asuinalueen. Aina on helppoa voida hyvin ja olla voittajien joukossa. Siihen kannattaa satsata, itseensä.

Ja ne muut, ihan sama.

Sitä on huomisen suvaitsevaisuus, kotoutuminen ja solidaarisuus.

 

 

 

 

6 kommenttia artikkeliin ”Kotouttaminen ja palkkojen alentaminen

 1. Näin on näreet.

  Irvokasta on myös se, että kun haittamaahanmuuttajien kotoutuminen tulee totaalisesti epäonnistumaan, tyhmempikin poliitikko osaa vierittää syyn helposti ihan minne huvittaa; huonot instituutiot, jäykät työmarkkinat, byrokratia, rakenteellinen rasismi, riittämättömät kotouttamisen resurssit, katupartiot jne. Kun sanon minne huvittaa, tarkoitan tietysti kaikkea muuta paitsi varsinaisia syypäitä eli poliitikkoja. En syytä humamuja, koska tyhmiähän he olisivat, jos eivät käyttäisi Euroopan typeryyttä hyväkseen.

  Homma hajoaa viimeistään käsiin siinä vaiheessa, kun nämä ”vientimyyjät” saavat EU kansalaisuuksia ja laillisesti matkustavat Euroopassa sosiaalietujen perässä(jos etuja silloin on vielä jäljellä).

  Nyt viimeistään kannattaa henkilökohtaisesti ja oman ja perheen osalta alkaa varautua hyvin erilaiseen tulevaisuuteen Euroopassa ja herätellä varasuunnitelmia henkiin pöytälaatikosta. Satsatkaa nimenomaan itseenne ja perheeseenne.

 2. Kirjoittamasi on täyttä totta ja hirvittää että juuri tästä tulevaisuudesta ei keskustella.
  Hirvittää nämä eri asteiset ”arjen humanistit” jotka eivät koskaan mieti tapahtumien perimmäisiä syitä ja niiden pitempiaikaisia seurauksia ja joiden tietämättömyyden siunauksella hyvinvointivaltiot ajetaan alas.
  Sitten on vielä se ”sääntö-Suomea” vastustava äänekäs (nuorten miesten?) joukkio, jotka kuvittelevat opportunistisesti hyötyvänsä tilanteesta ja pääsevänsä nopeammin kiinni voittoon ja henkilökohtaisiin etuihin. Ikävä vain, että suurin osa heistäkin tulee olemaan häviäjiä.

 3. Maahanmuuton perustelemiseen tarvitaan manipulaatiota. Tanskan painovapausyhdistyksen sivuilla oli Torben Snarup Hansenin kolumni Sprøgsvindel, løfterbrud og befolkningsudskiftning (kielihuijaus, lupausten rikkominen ja kansanvaihto), missä hän kirjoittaa kielimanipulaatiosta, millä kansaa yritetään saada erittäin epäsuosituksi tulleen maahanmuuton taakse. Kyselytutkimuksen mukaan jo 65% tanskalaisista on sitä mieltä, että maan ehdottomasti suurin ongelma on laiton maahanmuutto. Sanojen merkityksillä pyritään vaikuttamaan ajatteluun. Kielihuijausta on jo se, että laittomasti maahan tulleista käytetään termiä pakolainen, vaikka lähes jokainen heistä tulee turvallisen maan kautta, eikä täten ole YK:n eikä EU:n määritelmien mukaan pakolainen. Syyriastakin tulleet ovat monet jo pitkään asuneet Turkissa.

  Kielihuijaus no 2. Eurooppa ei ole EU. Eurokraatit ovat unelmoineet jo pitkään, ettei olisi kansallisvaltioita periaatteenaan, että kansallinen identiteetti ja lojaliteetti johtaa sotaan, vaikka maailmansodat osoittavat, että sotien syttymiseen liittyi imperialismin ja rotuvihan yhdistelmä. Eivätkä kaikki Euroopan maat kuulu EU:hun. Eurokraateista on tullut Euroopan vihollinen, ja EU on hajoamistilassa. EU ei ole liittovaltio, eikä valtioliitto, EU on turha järjestelmä, tarjoaa vain lopetteleville poliitikoille loppusijoituspaikan ja joillekin aloitteleville lähtölaskun uralle. Kansanvallan kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

  Kielihuijaus no 3. EU:ssa puhutaan ’yhteistyöstä’, mutta EU ei toimi yhteistyössä, vaan on valtioiden yläpuolella oleva viranomainen. Tanskan joulukuisen kansanäänestyksen tulos (EU:n oikeussuhteista) kertoi, ettei kansa halua enää lisää suvereniteettinsa vähentämistä.

  Kielihuijaus no 4. Mitä on humanismi? Niin maahanmuuton puolustelijat kuin vastustajatkin käyttävät sanaa humanismi väärin. Humanismi on tutkimusparadigma, joka nousi myöhäiskeskiajalla Kreikan tietämyksen kasvun kautta. Humanitaarinen apu tarkoittaa köyhäin apua tai katastrofien uhrien auttamista, milä ei ole yhteyttä tutkimukseen tai opetukseen. Ideologiset journalistit ja poliittinen kohteliaisuuskulttuuri käyttää sanaa siten, ettei siihen ole otettu mukaan ongelmien tarkastelua, eikä kritiikkiä. Ongelmat peitetään, niistä ei saa puhua. Paljon on poliitikoilla omallatunnollaan tämän sanan käytössä.

  Lopuksi lupausten rikkomisesta. Kun Schengen sopimus luotiin, lupasi EU vartioida ulkorajoja, kansallisvaltioiden käskettiin luopua rajavalvonnasta. EU ei ole pitänyt lupaustaan, päinvastoin se on edesauttanut laitonta maahanmuuttoa lähettämällä aluksia pelastamaan Eurooppaan merihädässä olevia ihmisiä. Saksassa Merkelin puoluetoverit ja sosiaalidemokraatit ovat todenneet, että mikäli saksalaiselle ei maahanmuutto kelpaa, hän voi muuttaa pois maasta, tilalle otetaan arabeja ja afrikkalaisia. ’Le grand remplacement’ kuten eräs ranskalaistoimittaja asiaa kutsuu, kansanvaihto. Alkuperäinen väestö ulos ja EU-eliitin ja YK:n toivoma unelma tilalle. Tanskassa rajojen valvonta on vähentänyt tulijoita, mutta niistä, jotka ovat jo päässeet rajojen sisälle, ei tunnuta koskaan pääsevän irti. Turvapaikan selvittelyt vievät niin paljon aikaa, etteivät palautukset tahdo päästä käyntiin.

 4. Kiitos kommenteistanne! Asia etenee näköjään kovaa vauhtia. http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/357168-stubb-cnbclla-suomeen-15-prosentin-palkkojen-leikkaus Vastaavia uutisia tulee nyt kaikkialta. Hullu on se, joka uskoo että kyse olisi sattumasta.

  Halfdan, pelottavia mutta valitettavan todenmukaiselta näyttäviä juttuja taas Tanskasta. Mitään ei myönnetä, ennen kuin sitten kun on pakko. Ja silloinkin vain sen verran, että pääsee akuuteimmasta pälkähästä.

 5. Vähän on sellainen tunne, että tästä alkavasta vuodesta tulee ratkaiseva EU:n ja Euroopan kannalta. Jos jo nyt on Kreikkaan tullut yli 30 000 ihmistä ja emme ole edes tammikuun lopussa, niin ongelmien eskaloituminen on aika väistämätöntä. Ruotsissa poliisi salaa turvapaikanhakijoihin liittyviä rikoksia erillisellä koodilla, välttämättä ei tarvita enää kovin suuria mullistuksia kun koko EU:n korttitalo romahtaa.

  Jotenkin en voi olla muistelematta tuota taloustieteilijä Martin Armstrongia, joka Forecaster-dokumentissaan ennusti laajoja eurooppalaisia mellakoita ja euron hajomamista juuri täksi vuodeksi.

  Halpatyövoimaa havittelevat globaalikapitalistit voivat ehkä kuitenkin joutua sen eteen, että kansanvaihto ei ole ihan niin yksinkertainen prosessi tosielämässä. Prosessissa voi tulla mukana jotain muutakin kuin palkkakustannusten alenemista.

  • Jaana, todella. Niin, historiassa on vähän huono onnistumisprosentti vastaavilla ekstreemeillä toimenpiteillä.

   EU-tason maahanmuuttotutkimuksessa on muuten vielä lukuisia kovan luokan tyyppejä, joiden mielestä Schengen tai edes Dublin ei ole rapisemassa… Loppuun asti pidetään kiinni. Ja sitten keksitään joku uusi juttu. En minä nyt mitään alarmismia kaipaa, mutta jonkinlaista todellisuuden reflektiota.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s