Siirtolaisaaltoon varautumisesta

Perussuomalaiset on lukuisia kertoja viime kuukausien aikana kysynyt hallitukselta tai yksittäisiltä ministereiltä eri yhteyksissä, miten Suomi on varautunut tai varautumassa mahdolliseen uuteen suureen siirtolaisvyöryyn. Vaikka tiedämme, että mitään merkityksellisiä rakenteellisia tai houkuttelevuuttamme vähentäviä muutoksia maahanmuuttolainsäädäntöömme ei ole tehty, olemme tietysti toivoneet, että edes jonkinlaisia tehokkaita varautumistoimenpiteitä pahimman varalle on kuitenkin olemassa.

Ei sellaisia kuitenkaan taida olla.

Eilen ministeri Ohisalo avasi ajatuksiaan Ilta-Sanomissa näin:

”Meillä on totta kai suunnitelmat siitä, jos ihmisiä tulee enemmän, että miten vaikka perustetaan järjestelykeskuksia eri puolille maata ja miten se prosessi on mahdollisimman jouheva ja toisaalta laadukas, että jokaisen turvapaikkaprosessi käsitellään hyvin.”

Itse en pidä vastaanottokapasiteetin kartoittamista, tulijoiden kassien kantamista, patjojen hankkimista tai esimerkiksi hankkeita muukalaisvihamielisyyden vähentämiseksi varsinaisena varautumisena. Valmistautuminen ja varautuminen tarkoittavat minulle suunnitelmia ja toimenpiteitä, joilla estetään Suomea haittaavien ja uhkaavien ilmiöiden realisoituminen ja varmistetaan haittojen minimointi.

Ne eivät tarkoita sitä, että yhteiskunnan pitää valmistella sitä, kuinka erinomaisen tehokkaasti se kykenee jälleen tarjoamaan vastaanottokeskus- ja muita palveluita. Kuinka nopeasti se saa katon tulijoiden päälle. Varsinkaan varautuminen ei tarkoita sitä, että hallinnon eri sektoreilla pannaan rahaa selvityshankkeisiin, joissa mietitään, miten suomalaiset toimivat, kun maahan tulee x määrä siirtolaisia.

Juuri tällaisia hankkeita on tälläkin hetkellä käynnissä. Niissä on valmistauduttu esimerkiksi useiden miljoonien pakolaisten ja siirtolaisten Suomeen tuloon vuoteen 2040 mennessä. Ja juuri sillä tavalla, kuten edellä kerroin, mitä valmistautuminen tai varautuminen EIVÄT mielestäni ole.

Aivan ilman selvityksiä on selvää, että yhteiskunnassamme tapahtuisi merkittäviä häiriöitä laajamittaisen maahantulon myötä. Yhtä selvää on, että meillä ei ole siihen varaa.

Vuoden 2017 lopulla Sisäministeriö julkaisi raportin, jossa esitettiin erilaisia skenaarioita laajamittaisen siirtolaisuuden suhteen. Skenaarioissa Suomeen saapui vuodessa alle 10 000, 100 000 tai miljoona turvapaikanhakijaa.

Tutkimuksen mukaan 100 000 tulijasta Suomi vielä selviäisi, mutta miljoonan kohdalla ongelmat olisivat ylitsepääsemättömiä. Raportti on julkinen, ja sitä käsiteltiin mediassa paljon. Rajojen kiinni paneminen on raportissa mainittu yksi toimenpide muiden joukossa.

On edesvastuutonta väittää, että Suomella on kapasiteettia tai hyvä varautumiskyky. Miten, missä? Vielä edesvastuuttomampaa on väittää näin, kun tiedämme, että valtion priorisointi on häiriintynyttä.

Kun puhe oli 175 alaikäisen yksintulleen sisäisestä siirrosta, josta hallitus teki viime viikolla päätöksen, useat tahot sanoivat, että Suomella on hyvä valmius ottaa näitä alaikäisiä, sijoitettavia, traumatisoituneita ihmisiä vastaan.

Suomella on erityisen hyvät mahdollisuudet auttaa vaikeista oloista tulevia lapsia. Alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanotto- ja tukijärjestelmä on Euroopan huippuluokkaa. (Sisäministeriö)

Kuitenkin samaan aikaan esimerkiksi lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuus on vakavassa kriisissä hyvin monissa osissa maata. Noin kolmasosa lastensuojelun järjestäjistä sanoo sijoittavansa lapsia kodin ulkopuoliseen sijoitukseen siksi, että lapsen mielenterveyspalvelut eivät ole järjestyneet. Tilanne on karmea. Siitä huolimatta jotkut voivat väittää, että 175 alaikäistä (+ perheet) voidaan helposti vastaanottaa ja auttaa heitä.

Miksi suomalaiset jäävät kakkoseksi? Miksi suomalaiset jäävät aina kakkoseksi?

Turkissa ja Kreikassa kehittyvään tilanteeseen palatakseni – kysymys on tietysti huomattavasti suuremmista ihmisjoukoista kuin 175 henkilöä.

Tässä rautalankaversio siitä, mitä Suomen ja EU:n pitää tehdä. Julkaisimme eilen puheenjohtaja Halla-ahon kanssa tiedotteen asiasta.

Mitä EU:n on tehtävä?

1. Autettava Kreikkaa estämään siirtolaisvyöry. Padottava sekundäärinen Kreikasta eteenpäin suuntautuva liike.

2. Asetettava sisärajatarkastukset koko unionin alueelle.

3. Hylättävä systemaattisesti ja pikakäsittelyssä turvapaikkahakemukset ihmisiltä, jotka saapuvat toisesta jäsenmaasta.

4. Luovuttava tilapäisten tai pysyvien taakanjakojärjestelmien luomisesta.

5. Määritettävä Turkki turvalliseksi maaksi.

6. Siirrettävä sisäisiin siirtoihin ja kotouttamiseen varatut rahat ulkorajavalvontaan ja -vartiointiin sekä Kreikan leirien olojen parantamiseen.

Mitä Suomen on tehtävä?

1. Tehostettava rajavalvontaa Ruotsin-vastaisella rajalla. Pysäytettävä turvapaikanhakijat rajalla ja hylättävä heidän hakemuksensa ilmeisen perusteettomina.

2. Otettava välittömästi säilöön ne, joita ei syystä tai toisesta voida käännyttää tai palauttaa muualle.

3. Ryhdyttävä välittömästi maahanmuutto- ja kansalaisuuslainsäädännön tiukentamiseen sekä vetotekijöiden heikentämiseen perussuomalaisten linjausten mukaisesti.

5 kommenttia artikkeliin ”Siirtolaisaaltoon varautumisesta

 1. Juuri näin. Jos tänne tunkeutuu näitä sotilasikäisiä miehiä, saamme nähdä valtavasti vihaa, oikeutettua. Toistaen Riikan viestiä ”Miksi suomalainen jää aina toiseksi” oli kyse sitten nuorten syrjäytymisen ehkäisystä tai vanhusten hyvinvoinnin edistämisen rahoituksesta. Syy miksi vihervasemmisto hyysää näitä on aika selvä; lisää äänestäjiä omalle sairaan politiikan puolueelle.. ja mikä banaaleinta juuri SINÄ maksat..

 2. Valtamedia käyttää sanaa ”siirtolainen” EU:n alueelle väen väkisin tai salaa yrittävistä. Kyseessähän ovat maahantukeutujat. Siirtolainen sanalla tässä yhteydessä yritetään antaa laittomalle maahantulolle laillisuuden leima. Seurauksena ihmiset voivat tulkita laittoman maahantunkeutumisen olevan oikeutettua ja sen estäjien olevan rikollisia.

 3. Valtio saa laittaa minut rajalle rynnäkkökiväärin kanssa ja antaa lupa estää keinolla millä hyvänsä ihmisiä pääsemästä rajan yli niin jo alkaa tapahtumaan. Siinä vaiheessa kun huudan *SEIS!* ja ihmiset jatkavat matkaansa he ovat vihollisia ja heti varoituslaukauksen jälkeen käännän piipun heitä kohti olivatpa he miehiä, naisia tai lapsia ja avaan tulen. Yhdellä ainoallakaan ihmisellä ei ole lupaa tulla laittomasti maahan turvallisen maan läpi fyysisesti kävellen vaan siinä vaiheessa he ovat VAIN maahan tunkeutujia ja vihollisia eikä minulla omatunto soimaa yhtään käsitellä heitä juuri sellaisina.

  Minä en ole syypää heidän huonoihin oloihin kotimaassaan enkä suostu ottamaan vastuuta heistä oman ja lasteni turvallisuuden kustannuksella. He ovat päässeet jo ”pakoon sotaa” ja ovat tulleet lukuisien turvallisten maiden läpi tänne. Turvapaikkaa ei voi hakea täältä, kun olit jo turvassa sieltä mistä nyt yrität tänne tulla. En muutenkaan ymmärrä miten ihmeessä yhtä ainutta 16-65v miestä (tai lapsetonta naista) pitäisi päästää ikinä mihinkään sotaa pakoon. Ota pyssy käteen ja tapa vihollinen kotimaassasi. Niin minä itsekin tekisin. Minua ei saa pakenemaan kotimaastani mikään muu kuin luonnonvoimat ja nekin ainoastaan väliaikaisesti.

  Tässä yksinkertaisesti on niin paljon asioita väärin, että minulla menee kohta järki. Kerrohan Suomen valtio minulle miksi ihmeessä nousen joka aamu töihin maksamaan veroja kun käytätte ne näin? Kannustinloukku jättäytyä sosiaalipummiksi toimeentuloturvan varaan on muutenkin jo niin suuri. En tienaa kovinkaan paljoa enempää tekemällä töitä ja sen erotuksen vastapainona voisin olla lasteni ja vaimoni kanssa kotona koko se aika joka töihin ja työmatkoihin menee. Säästäisin matkakulujen ja toisen auton pois laittamisesta useamman satasen kuukaudessa joten en ole edes varma kuinka suuri (pieni) se summa todellisuudessa on jonka vuoksi teen töitä ja matkustan töihin yhteensä noin 10 tuntia joka päivä (2 päivää viikossa 11h).

  Voisin puhua tästä vielä paljon enemmän, mutta olen töissä ja ruokataukoni on nyt ohi. En tiedä pitääkö minun oikeasti alkaa ajattelemaan lähteä ehdolle kunnallisvaaleissa tms. Te perussuomalaisten kansanedustajat olette viimeinen oljenkorteni. Minä EN VOI SIETÄÄ sitä että asioita käsitellään lasten hansikkaat kädessä. On olemassa asioita joita ei saa koskaan tapahtua. Yhtä ainutta lasta ei saa tulla raiskatuksi tai ahdistelluksi turvapaikanhakijoiden toimesta esimerkiksi. Niin ei yksinkertaisesti saa päästää tapahtumaan tai syy ON SINUN joka mahdollistit sen tapahtumisen päästämällä vieraan, tuntemattoman ulkomaisen ihmisen fyysisesti samaan ympäristöön jossa uhri oli. haluan pään vadille kansanedustajilta, jotka eivät estäneet ihmisiä tulemasta laittamalla armeijaa rajalle.

 4. Ajatusten Tonava Ohisalo taisi sanoa jotenkin niin, että Suomi on vauras maa, kyllä meillä on varaa auttaa pakolaisia. Oliko se niin, vai muistanko väärin, että valtion tämän vuoden budjetti tulee olemaan 2,3 miljardia euroa alijäämäinen, ja se katetaan ottamalla lisää velkaa. Suomen velkahan on karkeasti kaksinkertaistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana, ja on nyt n 109 miljardia. Ohisalon jutut panevat miettimään, missä ihmeen todellisuudessa hän elää. Onko hän täydellisen tyhmä vai puhuuko hän noin vain miellyttääkseen hölmöjä kannattajiaan. Joka tapauksessa onnettomampaa tonttua ei olisi voinut sisäministerin paikalle kuvitella. Täysin vastuuton tyyppi.

 5. Haluaisin kysyä Ohisalolta kantaa sellaiseen scenaarioon periaatteellista kantaa, että miten hallitus toimisi, mikäli Talibanit häviäisvät sodan ja tulisivat joukolla tänne hakemaan turvapaikkaa. Olisivatko he vain hakijoita muiden joukossa? Miehittäjää vastaan taisteleminen ei ole liene rikos, joten tuskin mikään kollektiivinen syyllisyys tätä estäisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s