Lyhyesti kuntavaaleista – ja kiitos!

Tämän postauksen julkaiseminen venyi näin myöhään, koska kuvittelin tekeväni vähän laajemman analyysin vaaleista – sekä puolueen että Kirkkonummen osalta. Nyt tiistai-iltana klo 21, kun vieläkin ovat päivän hommat kesken, on todettava, että en ehdi kirjoittaa sellaista ainakaan säällisessä ajassa vaalien jälkeen – eli viimeistään tänään.

Perussuomalaisilla meni erinomaisesti lähes jokaisessa kunnassa, mutta kuten olemme nähneet, media ja vastustajamme itkevät (so. nauravat), että tussahti. Kyseessä lienee jokin uusi strategia, jonka tavoitteena on saada suurin voittaja näyttämään epäonnistujalta. Se tosiasia, että jäimme gallupeista, on valitettavasti toistunut kaikissa kuntavaaleissa eikä tullut yllätyksenä.

Tällä kertaa äänestysprosentti jäi entistä alhaisemmaksi, kivuten vain hädin tuskin yli 55 prosentin. Olen jo valmiiksi erittäin huolestunut seuraavaksi koittavien aluevaalien (so. maakuntavaalien) äänestysaktiivisuudesta. Jos edes yksikään puolue ei kykene uskottavasti perustelemaan tällaisen himmelin merkitystä, miten asia – tai aluevaltuustojen merkitys – saataisiin myytyä äänestäjille, kun kuntavaalejakaan ei tämän paremmin saada.

Mitä enemmän vaaleja on, sitä enemmän puolueorganisaatiot muuttuvat vaalikoneiksi. Mitä enemmän ne muuttuvat vaalikoneiksi, sitä hankalampaa on tehdä varsinaista pidemmän tähtäimen politiikkaa ja esittää johdonmukaisia vaihtoehtoja. Ja tästä edelleen seuraa se, että kansalaiset uskovat yhä vähemmän poliitikkojen ja demokraattisen prosessin mahdollisuuksiin muuttaa asioita – ja äänestävät yhä vähemmän.

Kuka haluaa antaa soteasiansa aluevaltuuston päätettäväksi? Sellaisen aluevaltuuston, jossa istuu lähinnä pelkkiä kansanedustajia alueiden isoista kunnista? Sellaisen, jonka mandaatti nojaa 20 prosentin äänestysaktiivisuuteen?

Ennen hallituksen runnoman soteuudistuksen ja seuraavien vaalien enempää manaamista totean kuitenkin sunnuntain kuntavaalituloksista vielä sen, että myös Kirkkonummella perussuomalaiset teki suuren nousun. Kolmen hengen valtuustoryhmämme kasvoi seitsemään valtuutettuun.

Itse yli viisinkertaistin äänimääräni edellisistä kuntavaaleista, ja olen tietenkin sekä häkeltynyt että kiitollinen. Lämmin kiitos kaikille tukijoilleni ja äänestäjilleni!

Kiitos perussuomalaiset, ollaan ylpeitä ja iloisia hienosta tuloksesta! Onnea uusille valtuutetuille ympäri maan!

Kiitos! (14.6.)3 kommenttia artikkeliin ”Lyhyesti kuntavaaleista – ja kiitos!

  1. Olen ihmetellyt myös samaa asiaa, että perussuomalaiset ikään kuin muka hävisivät vaalin, vaikka olivat suurin voittaja. Vasemmiston Li Anderssonkin kommentoi, että perusuomalaiset floppasivat vaaleissa. Mitä lie sekin tarkoittaa, vaikka sitähän se tarkoittaa, että muita kuitenkin keljuttaa tuo perussuomalaisten mahtava kuntaedustajien määrän lisääntyminen.

  2. Onnea Perussuomalaiset. Teitte ja teette hienoa työtä suomalaisten parhaaksi.
    Ja myömässä tulevat synttärionnittelut Riikka:)

  3. Enpä ole nähnyt galluppien tekijöiden julkisuudessa selittävän useita %-yksiköitä poskelleen menneitä ennusteitaan. Virheet persujen osalta olivat niin merkittäviä, että jokin selitys olisi kyllä tarpeen – jos mieli esiintyä vastedeskin luotettavien ennusteiden laatijana. Selitykseksi ikävä kyllä taitaa jäädä se, että överiksi vedetyt ennusteet olivat tilaustyö hallituspuolueiden puoluetoimistoista – jotta voitaisiin antaa vaikutelma, että persuthan itse asiassa hävisivät vaalit. Tämä vaikutelmahan näistä vaaleista tullee jäämään ihmisten mieliin. Olisi ollut mainiota, jos tuo esittämäsi grafiikka olisi ollut käytettävissä jo vaali-iltana. Numerothan olivat kyllä tiedossa, mutta ihmisen havaintokyky perustuu kyllä enemmän kuviin tai kuvioihin, kuin verrattaviin numeroihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s