Hätätila Helsingissä

Ei ehtinyt muste kuivua maailman ensimmäiseksi hiilineutraaliksi hyvinvointiyhteiskunnaksi täysillä tähtäävän hallituksen budjettikirjasta, kun kansalaisjärjestö Elokapina jälleen ilmoitti aikovansa asettua tukkimaan Helsingin pääväylää, tällä kertaa kymmeneksi päiväksi.

Vaikka hallitus oli vasta esitellyt Säätytalolla omaa ilmastoperformanssiaan ja julkaissut lisää maailman kunnianhimoisimman ilmastopolitiikan toimia, Elokapina ei ollut tyytyväinen. Poliisejakin uhkaileva ja kouluissa alaikäisiä värväävä järjestö haluaa, että Suomi julistaa ilmastohätätilan ja kantaa enemmän vastuuta. Sisäisen turvallisuuden ja poliisiasioiden vihreä ministeri Maria Ohisalo ei kolmestikaan kysyttäessä kyennyt kieltämään selkeästi laitonta toimintaa.  

Hallitus on vihreiden vanki. Vihreät on Elokapinan vanki. Eikä puolet oppositiostakaan kykene kuin nyökyttelemään.

Ennen vuoden 2019 eduskuntavaaleja kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta kirjasivat maailman kunnianhimoisimman ilmastopolitiikan tavoitteet tätä hallituskautta ohjaamaan.

Maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka nostaa autoilun ja asumisen hintaa, ruoan hintaa, muun liikkumisen hintaa, yrittämisen hintaa, teollisuuden hintaa. Se syyllistää valinnoista ja ahdistaa tulevaisuudesta. Se kutsuu metsiämme hiilinieluiksi ja haaveilee kävelystä ja pyöräilystä valtion ensisijaisina liikkumismuotoina. Se antaa ohjaus- ja päätösvaltaa tahoille, joilla ei ole demokraattista mandaattia.

Vähemmän yllättäen Elokapinakin haluaa ”päivittää demokratiaa” eli antaa valtaa neuvostoille, joiden populistisesti arvellaan tuottavan ilmaston kannalta paremman ”kansan tahdon” kuin mihin edustuksellisen demokratian vaalit ja jähmeä parlamentaarinen järjestelmä kykenevät.

Hallituksen mukaan elinkeinoelämäkin on kunnianhimoisen ilmastopolitiikan takana. Totta kai se on, jos tarjolla on tuki- ja elvytysrahaa, kannusterahaa, vihreää kehitysrahaa, tutkimusrahaa, ilmastoinnovointirahaa – ja näiden kustannukset kantaa veronmaksaja. Siltikin tosiasiassa toimet osuvat moniin yrityksiin ja kansalaisiin kipeästi eikä kaikilla suinkaan riitä kukkarossa tai taseessa riittävästi ”kunnianhimoa”. 

Suomen taakse jäävät Ruotsi, Saksa, koko EU – ja kun kerran maailman ykköseksi tähdätään, koko muu maailma. Mutta siitä viis: Elokapina aikoo siltikin maata kadulla, hyödyntää niukkoja poliisin resursseja omiin viestinnällisiin tarpeisiinsa ja vaatia ilmastohätätilan julistamista. Ja hallitus vastaa vain seisovansa historian oikealla puolella.

EU:n ilmastopaketin myötä yhä todennäköisempi uhkakuva on, että suomalainen maksaa ensin oman hallituksensa kunnianhimot ja sitten vähän muidenkin. Esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa kaivataan jo maksajaa yhä suuremmille ilmastolaskuille. Ketään ei varmasti yllätä, että Suomenkin grand old -ilmastopiireistä löytyy entisiä skdl:n jäseniä ja niitä, joille sosialismi on kaunista, mutta se ei vielä ole onnistunut.

Ilmastoministeri ja sisäministeri ovat haukan katseillaan löytäneet seuraavan kunnianhimon uhrin, suomalaisen maatalouden ja ruoantuotannon. Maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka tulee tarkoittamaan myös yhä kalliimpaa kotimaista ruokaa. Vähemmän sen tuottajia. Heikentyvää omavaraisuutta, rapistuvaa huoltovarmuutta. Tai ehkä sitten lopulta ei kotimaista ruokaa lainkaan, sillä niinhän Suomen maatalouden päästöistä elokapinalogiikalla ainakin päästään.

Elokapinalle sallittakoon elokapinalogiikka ja maassa makaaminen. Hallitukselle sen sijaan toivoisi viisautta, kokonaisuuden hahmottamista ja suhteellisuudentajua.

(Kolumni on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 4.10.2021.)

6 kommenttia artikkeliin ”Hätätila Helsingissä

  1. Hätätila -termi on tosiaan tympeä muotikäsite, jota käytetään ymmärtämättä, mitä se oikeasti merkitsee- tai merkitsisi, jos sellainen olisi päällä: ihmisiä kuolisi suurin joukoin nälkään, kylmään, tauteihin; yhteiskunnan perustoiminnot, kuten vesi- ja energiahuolto olisivat kaatuneet, samoin tietoliikenne ja rahaliikenne, maahan olisi tunkemassa aggressiivinen naapurivaltio sotavoimineen, jne. Kysymystä sitkeästi toistamalla saa hätätilasta kohkaavalta vastauksen, että se tarkoittaa sitä, että meillä on kiire tai hätä tehdä nyt jotain, että esimerkiksi yllämainitut skenaariot eivät toteutuisi. Muistutukseen siitä, mitä hätäilemällä vain saa aikaan ja jatkokysymykseen perinpohjaisen ja viileän harkinnan tarpeellisuudesta näinkin isossa asiassa, saa sitten enää veetuilua tai asiattomia aggressiivisia kommentteja.

  2. Kiitos Riikka erinomaisesta kirjoituksestasi.

    Todellinen hätätila Suomessa akuutisti koskee HE 131/2021 (Koronapassi), johon liittyen Perussuomalaisten on parlamentaarisissa prosesseissa puututtava. Kyseessä on sellaisen luokan ihmisoikeusloukkaus ja lakien roskakoriin heitto, että Perussuomalaiset eivät sitä voi sivuuttaa. Kyseessä voi olla yhden jos toisenkin välikysymyksen esittäminen kiireellisenä asiasta.

    Nyt todellisuudessa mitataan, toimivatko Suomessa oikeusvaltiperiaate, jakamattomat ihmisoikeuket, oikeusvarmuus ja länsimainen parlamentarismi – vai olemmeko jo saapuneet diktatuurin ja tyrannian satamaan.

  3. niinkuin hyvin tiedetään,aikovat egoaan ruokkivat leikkipartisaanit kyhätä taasen rohkeasti jonkinlaisen leirin Manskulle.kehuskellen videohuoneessaan itsetietoisesti että voivat tehdä mitä lystäävät.Valitettavasti asia pitkälti noin onkin.kun katselee kuvakavalkaadia,ei voi kuin hämmästellä.mitä nuo hippiäiset oikeasti saisivat aikaan jos heillä ei olisi suojelijoita?nämä eivät todellakaan ole castron/Cheken joukkojen kaltaisia gerillataistelijoita.Heillä täytyy olla valtamedia sekä valtaeliitti sateenvarjonaan.Muuten tuo touhu ei onnistuisi.Esimerkkinä pakkoverorahoitteinen pakkosyöttökoneisto YLE,etsii,löytää,ja jalustalle nostaa näitä sukkahousukoppeloita ja vihertiäisiä.oppina ja opastuksena rivikansalaisille.tosin tämä porukka ei pääsääntöisesti osallistu verojen maksuun.eikä minkään muunkaan yhteiskuntaa pystyssä pitävän toiminnon pyörittämiseen.Sankarit ja sankarittaret ovat usein yliopistojen oppilaita/opettajia.Heillä on kova noste YLEssä ja valtamedioissa.kyllävain,he ovat löytäneet tiensä.Nuoret elämästä paljon tietävät 15-20 vuotiaat ovat saanneet tilaisuuden leikkiä partisaania,sekä ruokkia egoaan.sillä erotuksella todellisiin partisaaneihin,että turvatuissa olosuhteissa ja virkavallan osittaisessa suojeluksessa.missä onkaan se pahisten valtakunta jossa täytyy toimia greta Thungrenin viitoittamalla tiellä?Suomessa jossa ollaan niin ilmaston kuin muunkin luonnonsuojelun kärkimaita.heidän mottonsa kuitenkin kuuluu:miten pahasti päättäjät ovatkaan epäonnistuneet kun joudumme toimimaan näin?Epäonnistuneet?eivät muuten ole.Hallitushan toimii juuri kuten egokapina tahtookin.eli tuhotaan Suomen elinkelpoisuus.maan joka elättää kyseiset kapinalliset.kun heille ehdottaa että pitkälti syy löytyy väestöräjähdyksestä,sekä siitä että kolmannen mailman maat eivät kertakaikkiaan saa yhteiskuntiaan pelittämään,vaikka me ”pahikset”syydämme satoja miljardeja kehityshankkeisiin.jotka päätyvät korruptoituneiden päättäjien ja hallinnon virkamiesten tileille.Taikka sotalordien kassaholveihin.vastaus kuuluu:valetta.ongelma on valkoisessa kapitalismissa,sekä pahassa (siis valkoisten)sielunmaisemassa.Näin siis päästiin pahuuden alkulähteille.mielipiteitä saa ja pitääkin olla.pakkoverorahoitteinen YLE kuitenkin runnoo tykkirassilla näitä sankareita/rittaria tavisten kurkusta alas.täytyy muistaa että tuo tehdään verorahoilla.mutta silloin kun ratsastetaan toisen maksamalla/ruokkimalla hevosella,ei ole järin reilua piiskata sitä heppaa aivan hulluna.

  4. Miten Suomessa voisi olla joku hätätila, kun päästömme ovat globaalisti nollapilkkujotakin? Miten siis nollasta vähennetään? Meitä voi uhata massamaahanmuutto kehitysmaista, työttömyyden lisääntyminen ja energiapula talvella, mutta ilmaston hätätila saa aikaan röhönaurua! Mitä nämä lapsukaiset (ja vähän vanhemmatkin hörhöt) sitten esittävät pelastukseksi, vai riittääkö pelkkä julistus ja rahanjako tietyille piireille? Missä muuten ovat ne taivaita aukovat clean tech -yritykset, joista Satu Hassi joitakin vuosia sitten mainosti? Taisi sekin juna mennä jo.

  5. kyllä silmä ja sielu lepää kun katselee tämän vihervasemmiston katuhäirintä/katutappelu osaston toimintaa.(tunnetaan paremmin nimellä:egokapina)miksi nähdä vaivaa ryhtymällä asialliseen debaattiin esim Sebastian tynkkysen kanssa,kun homman voi hoitaa solvaamalla,syyllistämällä,sekä tarvittaessa fyysisellä kontaktilla.Kysehän on kuitenkin(tosiasiassa) halusta kiusata tavan kansalaisia.omien narsististen halujen tyydyttämisestä,viranomaissuojeluksessa.voi herttinen mitä tytteleitä,sekä muita määrittelemättömiä joitain nämä ovatkaan. jos eivät olisi vegaaneja niin heti aamupalaksi söisivät yhden punaniskaisen turvesuopersun.tietenkin viranomaissuojeluksella ,sekä päättäjien (vallassaolevien)sateenvarjon suojissa.Mikä parasta hommassa ei tarvita AK-47kaa eikä RPG-sinkoa.senkun ryhmittäytyy ajoradalle,ja läpeensä pehmentynyt demokratia hoitaa lopun.kyllähän tuo porukka hyviä asioita ajaa kuten:intersektionaalinen feminismi.ilmastohysterian lietsominen(,eritoten massasaastuttaja suomen kohdalla).kolonialististen rakenteiden vastustaminen,korostaen suomen törkeitä toimia mailmalla herrakansana.kehitysmaalaisen massamaahanmuuton välttämättömyydestä,joka talouden ohella korjaa Suomalaisten nationalistisen vääristyneen ajatusmallin.äärioikeiston (persut päämaalina)ja muutkin ääri,reuna,ja vinkkelinatsien uusmäärittely,tarvittavine halveksinta ja tuomiokultteineen.kirsikkana leivoksessa:queer-kultin välttämättömyydestä,heteroseksuaalisen perhekeskeisen vääristymän oikaisijana.Tämä kaikki siunataan näyttävällä mediauhriutumisella.

  6. Elokapinaa vastaan on taisteltava järjestelmällisesti. Onneksi meillä on Riikka. Vihervasemmistohallitus seuraa passiivisesti mielenosoituksia hymistellen tyytyväisenä, kun joku hölmöläisporukka ajaa tämän halveksittavan, suomalaisvastaisen Marinin porukan asiaa, eikä hallituksen tarvitse ottaa vastuuta näistä laittomuuksista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s