Kun turvallisuususkomukset romahtivat

Suomalaisten Nato-kannat ovat muutamassa päivässä kokeneet mullistuksen, kertoo Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely. Sen mukaan 53 prosenttia suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyden hakemista, 28 prosenttia vastustaa ja 19 prosenttia on kannastaan epävarmoja.

Vaikka muutokset edellisiin kyselyihin nähden ovat suuria, ei niissä varsinaisesti ole mitään yllättävää. Venäjän aloitettua suurhyökkäyksensä aikaisin torstaiaamuna romahtivat monien suomalaisten turvallisuususkomukset. Hyvät Venäjä-suhteet, kahdenvälinen luottamus, diplomatia, taitava tasapainoilu – edellisen päivän turvallisuuden takaajat, periaatteet, jotka osasimme niin hyvin, yksi kerrallaan muuttuivat tyhjiksi kirjaimiksi, kuin vanhentuneen maailman hokemiksi, kun Venäjä moukaroi Ukrainaa monesta ilmansuunnasta.

Moni suomalainen miettii, voisiko Suomelle tapahtua samalla tavalla kuin Ukrainalle. Voisiko Suomi todella joutua hyökkäyksen kohteeksi, vaikka sitä ei ole tapahtunut niin pitkään aikaan? Kyllä voisi, on hiljainen vastaus. Tällä hetkellä Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa, mutta ei tämä takaa mitään ensi viikosta, ensi vuodesta puhumattakaan. Valtiojohdon tehtävä on rauhoitella, asiantuntijoiden kertoa, miltä oikeasti näyttää.

Onko Putinilla intressejä Suomessa, joita hän haluaisi edistää? Kyllä on. Kukaan ei osaa varmaksi ennustaa, mitä Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa käy eikä varsinkaan sitä, mitä Putin sen jälkeen aikoo. Suomi on ainoa Natoon kuulumaton Venäjän rajanaapuri, joka ei ole viime vuosina saanut rautaa alueelleen.

Suomalaiset luottavat maan ulkopoliittiseen johtoon, etenkin tasavallan presidenttiin, jonka kansansuosio on huomattavan suurta. Kansalaisten Nato-kantojen muutokset kuitenkin kertovat siitä, että yhä suurempi osa suomalaisista uskoo, että ilman sotilasliittoon kuulumista Suomi ei ainakaan ole turvassa.

Suomen linja, kuten useimpien puolueidenkin, perussuomalaiset mukaan lukien, on ollut Nato-optio. Se tarkoittaa juuri sitä, että mikäli olosuhteet ovat sellaiset, ja kansalaiset ja päätöksentekijät niin haluavat, Suomi voi hakea Naton jäsenyyttä. Olosuhteiden muutosta tuskin kukaan kieltää. Kansalaisista enemmistö toivoo jäsenyyttä, ja mitä ilmeisimmin lukemat edelleen nousevat. Puolueet ja eduskuntaryhmät keskustelevat. Kaikki on liikkeessä.

Jäsenyys ei olisi kumppanuuden ja yhteensopivuuden laajennus, vaan perustavanlaatuinen muutos koko turvallisuuspolitiikkaamme.

Sosiaalisen median keskusteluissa Nato-jäsenyyden perään voimakkaimmin huutavat vahvistavat kantaansa usein korostamalla lujuuttaan ja realismiaan: kova kovaa vasten, rautaa rajalle, hakemus nyt! Kunpa se olisi niin yksinkertaista. Nato-hakemus, tai edes jäsenyys, ei kuitenkaan olisi lopullinen ratkaisu Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisiin ongelmiin ja epävarmuuksiin. Ne, jotka esittävät pelkän päätöksen hakea jäsenyyttä jonkinlaisena ratkaisuna, ovat joko idealisteja tai tietämättömiä.

Vaikka useimmat puolueet ja presidentti ovat vuosia korostaneet tarvetta kansanäänestykselle, kansalaiset näyttävät kääntyneen poispäin populismista ja kohti raadollisia tosiasioita. Ylen kyselyn mukaan useampi vastustaa (48 %) kuin kannattaa (41 %) kansanäänestyksen järjestämistä. Nato-kansanäänestyksen järjestäminen missä tahansa olosuhteissa mutta etenkin kriisiaikana olisi erittäin riskialtista.

Maantieteelle emme voi mitään. Geopoliittinen todellisuus on maalannut meidät jälleen kerran nurkkaan, jossa ei välttämättä ole erinomaisia vaihtoehtoja. Silloin pitää valita se, joka näyttää käytettävissä olevan tiedon ja tilannearvioiden perusteella olevan vähiten huono. Epävarmuutta sekään ei poista.

Joudumme muistelemaan tai opettelemaan, miten sen kanssa voi elää. Pahitteeksi ei olisi korostaa kansallisen yhtenäisyyden merkitystä. Olemme kaikki siinä samassa veneessä.

(Teksti on julkaistu 28.2. myös Alfa-TV:n uutisissa.)

13 kommenttia artikkeliin ”Kun turvallisuususkomukset romahtivat

 1. 1.3. Englannin tiedustelu: Venäjä on epäonnistunut ilmatilan haltuunotossa ja siirtyy yöoperaatioihin, joissa tykein ja raketein isketään ballistisesti eli epätarkasti siviilikohteisiin

  https://www.reuters.com/world/uk-intelligence-indicates-russian-advance-kyiv-has-made-little-progress-2022-03-01/ ”Russian forces have increased their use of artillery north of Kyiv and in vicinities of Kharkiv and Chernihiv. The use of heavy artillery in densely populated urban areas greatly increases the risk of civilian casualties.” ”Russia has failed to gain control of the airspace over Ukraine prompting a shift to night operations in an attempt to reduce their losses,” it said.

  Venäjän ohjus tappoi useita ja mm. poltti kolme lasta ja kaksi aikuista elävänä autoon iskussa siviilikohteeseen asuntotaloon Harkovissa, suurkaupungissa https://www.theguardian.com/world/2022/feb/28/ukraine-several-killed-by-russian-rocket-strikes-in-civilian-areas-of-kharkiv He said four people were killed when they emerged from a shelter to find water and a family of two adults and three children were burned alive in their car.

 2. https://www.suomenuutiset.fi/halla-aho-suomella-ja-euroopalla-on-pakon-edessa-tilaisuus-vapauttaa-itsensa-venaja-riippuvuudesta/#comment-1096946

  ERÄS HYYTÄVÄ NÄKÖKULMA, JOTA EI OLE ESITETTY

  Jussi Halla-aho. Katso tämä Lavrovin perustelu kohdassa 0:40
  Siinä sanotaan hyytävästi, että hyökkäys oli tehtävä, jotta VENÄLÄISET SAAVAT OPETUSTA VENÄJÄKSI
  Eli Suomessa on ehdottomasti otettava tämä huomioon ja poistettava venäjän opetusta yleisesti, ettei tänne synny venäläistä vähemmistöä, jonka putinistit tulevat PELASTAMAAN väkivallalla, JOS VENÄLÄISET EIVÄT SAA MATEMATIIKAN OPETUSTA VENÄJÄKSI JNE.

 3. https://www.suomenuutiset.fi/purra-monien-suomalaisten-turvallisuususkomukset-romahtivat-torstaiaamuna/#comment-1099447 28.2. maanantaina ENGLANTI ESTÄÄ KAIKKIEN VENÄLÄISTEN LIPPUJEN ALLA PURJEHTIVIEN TAI OMISTAMIEN LAIVOJEN PÄÄSYN SATAMIINSA. Perusteeksi riittää myös epäily Britain on Monday ordered its ports to block any vessels that are Russian-flagged or believed to be registered, owned or controlled by any person connected with Russia as it ratcheted up the pressure on Moscow

  Oligarkien lentokoneet lentävät vielä ja jahdit kulkevat, vaikka ne piti estää heti
  https://www.businessinsider.com/russian-oligarchs-yachts-private-jets-travel-us-sanctions-2022-2

  Oligarkit pakenevat jahteineen Malediiveille ja Montenegroon
  TEBOILIN/Lukoilin johtaja on parhaillaan pakenemassa Barcelonasta Montenegroon

  https://www.cnbc.com/2022/02/28/russian-oligarchs-move-yachts-as-us-moves-to-hunt-down-and-freeze-assets.html
  Data reviewed by CNBC from Marine Traffic shows that at least four massive yachts owned by Russian business leaders have been moving toward Montenegro and the Maldives in recent days.

  Vagit Alekperov, who is president of Russia-based Lukoil, is sailing his yacht to Montenegro, according to Marine Traffic. It’s expected to arrive there in the coming days from Barcelona, Spain.

 4. https://www.suomenuutiset.fi/purra-monien-suomalaisten-turvallisuususkomukset-romahtivat-torstaiaamuna/#comment-1099445

  RIIKKA JA PS HUOMATKAA. Saksa haluaa nyt nestekaasua LNG
  Sillä ei ole nestekaasuterminaalia, mikä on kummallista tietenkin, jättäydytty Venäjän kaasuputken varaan. Suomessa on tästä osaamista mm. Turun Meyerin telakalla, joka on rakentanut kuljetuslaivoja Arabiemiraattien ja Japanin kauppaan ja myös LNG-toimivia aluksia kuten Mardi Gras, maailman suurimmalle risteily-yritykselle Carnival Cruiselle

  Saksa haluaisi kaksi LNG-nestekaasuterminaalia alueelle Brunsbuttel, Stade ja Wilhelmshaven

  Um unabhängiger von russischem Erdgas zu werden, plant Bundeskanzler Scholz den Bau von zwei Flüssiggas-Terminals. Zusätzlich wolle man im EU-Verbund weiteres Erdgas auf den Weltmärkten beschaffen, sagte er in einer Regierungserklärung. Als mögliche Standorte für ein LNG-Terminal nannte Scholz Brunsbüttel, Stade und Wilhelmshaven. Zwar gibt es in der EU viele Terminals für LNG, das etwa aus den USA oder Katar kommt – aber bisher kein eigenes in Deutschland

 5. Kansallinen yhtenäisyys on pelkkää sanahelinää tosipaikan tullen. >>Silloin pitää valita se, joka näyttää käytettävissä olevan tiedon ja tilannearvioiden perusteella olevan vähiten huono>> Aivan ja se on liittyminen NATOon. Ei pidä pelätä Venäjää vaan tehdä se, mitä olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten, liittyä NATOon. Ehkä sekään ei ole autuaaksi tekevä vaihtoehto mutta kahdesta pahasta pienempi.

 6. https://www.suomenuutiset.fi/yhteisvaluutalta-karisee-kaikki-sen-vaitetyt-hyodyt-jaljelle-jaa-kymmenien-miljardien-vastuut-ja-velat/#comment-1100754

  LIPPOSEN PUTKI NS2 MENOSSA KONKURSSIIN, SVEITSI

  Rahat loppu, toiminta mahdotonta, 106 henkeä irtisanottu eli KOKO HENKILÖKUNTA

  KYSEESSÄ ON SIIS TAUSTALLA OLEVA OSAKEYHTIÖ
  AG = AKTIENGESELLSCHAFT eli Nord Stream 2 AG

  SWISS OFFICIAL: NS2 COMPANY FILES FOR BANKRUPTCY:

  A Swiss official said Nord Stream 2 AG, the company behind the controversial Russia-to-Germany natural gas pipeline, has filed for bankruptcy. SILVIA THALMANN-GUT, economics director for the Swiss canton of Zug, made the remarkable assertion in an interview with Schweizer Radio und Fernsehen

  Nord Stream 2 AG, the company behind the eponymous natural gas pipeline project, has filed for bankruptcy, Silvia Thalmann-Gut, the economics director of the Swiss canton of Zug, revealed on Tuesday

  Speaking to Schweizer Radio und Fernsehen, she explained that the firm’s entire workforce of 106 people has been laid off.

 7. https://www.suomenuutiset.fi/yhteisvaluutalta-karisee-kaikki-sen-vaitetyt-hyodyt-jaljelle-jaa-kymmenien-miljardien-vastuut-ja-velat/#comment-1100929

  Sperbank siis putosi 95% tänään yhteen senttiin, loppu, tämä Lontoossa

  Moskovan pörssi on kiinni tiistai, keskiviikko ja jos se AVATAAN TORSTAINA,
  nähtäneen kaikkien aikojen romahdusten äiti, vain Zimbabwe enää voittaa sen avauksen?

  Putinin keskuspankki ei voi oikein ostaa ruplaa, sillä ei ole sotakassaa paljon? Pankki teki vain NOIN yhden kaupan viikko sitten JA anoi, että jospa yritykset OSTAISIVAT ITSELLEEN RUPLAA, mitä ne eivät tee? tappion takia

  EIKÄ SPERBANK OLE AINOA,
  TEBOIL/LUKOILIN HINTA ON PUDONNUT TÄNÄÄN KESKIVIIKKONA 96 PROSENTTIA ALAS
  JA NORILSK NICKEL HARJAVALTA vajaa 65 PROSENTTIA ALAS

 8. Tiedämme, että Yle jne mielellään puhuvat konkreettisista omaisuuksista, kuten asunnoista ja jahdeista, joita oligarkit omistavat ja vievät piiloon, mutta todellinen omaisuus on aivan muualla

  https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaiset-asuntopoliittisesta-kehittamisohjelmasta-asuntopolitiikka-on-alistettu-vihrealle-ideologialle-keskituloisilta-asumiskustannukset-vievat-jopa-puolet-tuloista/#comment-1101214

  PALATAAN VIELÄ HIUKAN UKRAINAAN

  HELGE-SETÄ (Oleg) ON OIKEIN VIHAINEN?

  Oleg Deripaska on maailman rikkaimpia ja Putinin luotto-oligarkki. Hän omistaa – jaa kunpa tietäisi, mutta
  luulen, että 45% Rusal-alumiiniyrityksestä

  Moskovan pörssi on kiinni, mutta osake on myynnissä Hong Kongissa HK, jonka dollari on jotain 0,12 euroa, joten lasken tällä

  Viime vuoden 2021 korkein arvo oli 9,2 HK
  2022 tammikuun alussa arvo oli 7,61 HK
  JA NYT PUTINISTIEN ROMAHDUTETTUA KAIKEN 3,47 HK
  Yrityksen Rusal arvo on noin 55 miljardia HK

  DERI ON SITEN MENETTÄNYT (laskennallisesti) KORKEIMMASTA ARVOSTA 4,9 MILJARDIA EUROA JA VUODEN 2022 ALUSTA 3,5 MILJARDIA EUROA, joten
  Deriä varmaan ottaa pattiin ja hän jopa saattaa ottaa yhteyttä Putteen?

 9. Vladimir putin aloitti 24.2.2022 laajimmat sotatoimet euroopassa sitten toisen mailmansodan.kaikki puheet diplomatiaan pyrkimisestä osoittautuivat kyyniseksi harhautuksesksi operaatiolle,joka on harppaus kohti Putinin uran triumfia:nostaa venäjä ”tsaarilliseen”loistoonsa.Kremlin ulostuloille oltiin hieman huvittuneita lännessä.uskottiin,että venäläiset tavoilleen uskollisina uhoavat ja meuhkaavat,olematta täysin tosissaan.lännessä uskottiin että diplomatialla ja joustamalla mitkä tahansa asiat voidaan ratkoa ilman verisiä yhteenottoja.länsimaat ovat jo muutaman kerran saanneet kynsilleen koittaessaan viedä mailmankatsomustaan muihin kulttuuripohjiin.(arabikevät,Afganistan) kuitenkin kyseiset maat luisuivat nopeasssa tahdissa siihen toimintamalliin joka niille on ominaista.ollaan uskossa että tuomitsevat puheet olisivat riittävä pelote monille kolmannen mailman diktaattoreille,tai putinille.Venäläinen media tarjoaa hyvän näköalan Putinin venäjään.Sillä tiedotusvälineillä on merkittävä rooli venäläisille.Noustuaan valtaan 2000-luvun taitteessa,Putin otti tukijoineen haltuunsa television.ottaen käyttöönsä yleisen mielipiteen manipulaattorit.syntyi koneisto,jossa presidentin edustajat kertovat televisiokanavien vetäjille,millaisista aiheista puhutaan,miten puhutaan,keille annetaan ruutuaikaa,sekä korostaen:millainen kuva Putinista tukijoineen annetaan.Propaganda ei saa olla harmaata tylsää vanhaa neuvostolatteutta,vaan musiikkivideoiden tahdittamaa.venäjän politiikasta ovat tuttuja heppoiset oppositiopuolueet,jotka pintapuolisesti kanavoivat tyytymättömyyttä Kremliä vastaan.Kuitenkaan oikea tutkiva journalismi on hyvin harvojen rohkeiden käsissä.Jotka usein kokevat karun kohtalon kun tonkivat hiemankin syvemmältä järjestelmää.kreml osaa soluttautumisen.Euroopan nationalistista oikeistoa kosiskellaan EU:n vastaisella sanomalla.Punavihreitä tarinoimalla etenkin Yhdysvaltojen pahuudela.Sekä konservatiiveja heitä mielyttävillä aiheilla.Neuvostoaikana harva oikeasti uskoi viralliseen ”totuuteen”,mutta julkisesti elettiin niinkuin oltaisiin uskottu.nykyään tästä kalsinaismoraalista on tullut avoimempaa.TV-kanavien pomot suoltavat Putin propagandaa vailla jarrua,mutta kotona seuraavat FOX-kanavan tarjontaa.Oligargit käyvät viikonloppuisin jumalanpalveluksessa,ylistäen kotimaataan,samalla pitäen rahansa ja kakkosasuntonsa lontoossa.Putin on kuitenkin onnistunut luomaan jonkinlaisen keskiluokankin maahansa.Mutta tämän keskiluokan asema on melko hatara.tuon luokan omaisuus ei nauti sellaista suojaa kuin yleensä lännessä ollaan pidetty standardina.(toki tilanne täälläkin muutumassa hyvää vauhtia)mutta Venäjällä suoja on hatarampi,läpeensä korruptoitunut hallineliitti pitää keskiluokan tietoisesti varpaillaan.Estäen todellisen poliittisen liikehdinnän.kuitenkaan merkkejä kansan järjestelmällisestä kääntymisestä hallintoa vastaan ei juurikaan ole.korruptiota vastaan on vaikea taistella,kun se ulottuu katutasolta ylempiin virkamiehiin.Onko venäjä vain itäinen huvipuiston vääristävä peili nykylännestä?Myös länessä on nähty räikeitä omistusoikeuteen,kokoontumisvapauteen,oikeuteen päättä kehonsa kohtelusta olevia rajoitteita,sekä suoranaisia pakkotoimia.On nähty valtamedian ja päättävän eliitin kieroonkasvanutta yhteensulautumista.opposition disaamista milloin milläkin aiheella.demokratian kaventamista perustellaan demokratian puolustamisella.sananvapauden kaventamista sananvapaudella.etenkin kansallismielisten on syytä painaa mieleensä:asiamme ajaminen on mahdollista vain,jos kansalaisoikeudet säilyvät.winston:joudun katkaisemaan kirjoituksen kesken,palataan hieman myöhemmin.

  • winston jatkaa vielä edelliseen.Venäjälle kansalaisyhteiskuntaa ei ole kunnolla muotoutunut,joka mahdollistaa räikeimmätkin hallitsijoiden ja viranomaisten ylilyönnit.Passiviseen mieleen on helppo istuttaa räikeäkin propaganda.putin tukijoineen on saannut varmaankin tyydytystä siitä,että heidän väkivaltakoneistonsa on saannut suht helppoja voittoja.Georgian ja syyrian ofensiivit ovat luonneet pohjaa osin epärealistisellekin itseluottamukselle.Eikä ihme,veltolla selkärangalla toiminut länsi (ukrainaan saakka)on luonnut putinille kenraaleineen kuvitelman joka ei sitten ukrainassa aivan pädekkään.syyrian hajanaiset keskenään nahistelevat asejoukkiot eivät vedä vertoja ukrainan johdonmukaiselle kurinalaiselle kokoajan paremmin varustetulle vastarinnalle.Venäjä kestää sotilaallisesti,mutta kestääkö se sisäpoliittisesti?Pitkittynyt konflikti olisi myrkyä putinin hallinnolle.Haaveet suuresta uudesta ”neuvostoliitosta” lahoavat jokaisen ruumispussin myötä joka tulee ukrainasta.sota muuttuu liian todelliseksi venäjän kansalle.Ukraina taistelee iivana julman katakombeista noussutta demonia vastaan.Erojakin iivanan ja putinin välillä on.siinä missä iivana oli vainoharhainen,impulssiivinen,reuhtova.Niin putin on vieläkin kärsivällinen,laskelmoiva,pitkävihainen,shakinpelaaja.Hän on odottanut hetkeä panna ukraina ruotuun.samalla putin on voinnut naureskella (tähän saakka) löysälle euroopalle,joka on kyyristellyt pelokkaana voimistuvan karhun edessä,jopa rampauttaen puolustuskykyään,koska rauhan aika.(esimerkkinä eräs pohjoismaa joka esimerkinomaisesti luopui jalkaväkimiinoista erään naispresidentin mieliksi)Venäjä on rakentanut ohjuksia,ilma-asetta, panssarivaunuja,ym,ym.samalla kun länsi on bykannut sukupuolitunnuksettomia vessoja,ja liikennemerkkejä.venäjä on suorastaan ilkkunut lupailemalla neuvottelujen jatkumisella.samaan aikaan hyökkäyskäskyt on jo välitetty divisioonille.On suotavaa,että mahdollisimman moni venäläiskopteri ja hävittäjä vetää paksuasavuvanaa perässään ennenkuin rysähtää tantereeseen.sekä mahdollisimman monta venäjän tankkia ja kuorma-autoa loistaa valomerkkinä aroilla ja teiden varsilla.Mitä raskaammaksi hinta putinin koplalle ukrainassa käy,sitä epävarmempia he ovat jatkossa käymään hyvin varustetun toisen naapurinsa kimppuun.

 10. Asetelma on vakava, mutta on siinä tilannekomiikkaakin

  https://www.suomenuutiset.fi/oikeusprofessori-esitti-oudon-vaitteen-ylen-a-studiossa-suomen-aseapu-ukrainaan-voitaisiin-katsoa-hyokkaystoimeksi/#comment-1101978

  Bellingcat on tutkivan journalismin sivusto, joka on erikoistunut sotiin, rikoksiin ja ihmisoikeuskysymyksiin
  Venäjän ns. tuomioistuin määräsi tänään torstaina sensorin RosComNadzorin määräämän sakon maksettavaksi, kun Bellingcat ei kirjaudu ulkomaiseksi agentiksi. Sakko on 500 000 ruplaa eli tällä hetkellä 4 600 dollaria. Tähän Christo Grozev, bulgarialainen Bellingcatin johtava Venäjän tutkija toteaa Bellingcatin odottavan vielä hetken, jotta vaihtokurssilla sakko putoaa 10 senttiin ruplan romahdettua
  Russian ”court” approved today Russia’s censor RosComNadzor’s fine imposed on
  @bellingcat for not branding itself ”foreign agent”. The fine is half a million rubles.
  We will wait one week and then gladly pay the 10 cents https://twitter.com/christogrozev/status/1499368689015087104

 11. Tässä on Pentagon – toimittajalta saatu käännös venäläisen toimittajan kuvauksesta miten pieni piiri tiesi sodasta ja kuka sadut kertoo Putinille ja mikä joukko vastustaa

  Saattaisi kiinnostaa Matias Turkkilaa  ja Suomen uutisia

  https://ilyalozovsky.substack.com/p/what-russian-officials-think-of-the

  translation of a March 1 report by Farida Rustamova, an excellent and super-well-connected Russian journalist. Her deep sourcing in top levels of the Russian government allowed her to paint the best picture I’ve seen so far the prevailing mood in the days after the invasion.

  ””Putin now seriously believes what [Defense Minister] Shoigu and [General Staff chief] Gerasimov are telling him: About how quickly they’ll take Kyiv, that the Ukrainians are blowing themselves up, that Zelensky is a coke addict.”

 12. Nato-jäsenhakemus tässä tilanteessa on minusta selvästi paras vaihtoehto. Ja hyvä jos asiassa pystytään myös katsomaan askel eteenpäin tulevaisuuteen ja pohtimaan/keskustelemaan myös sitä, mitkä teemat tai asiat olisivat sellaisia, mitä itse haluaisimme Natossa edistää. Jäsenyys on parempi siihen hyvin valmistautuneena. Nato-jäsenyys sinänsä minusta tuskin muuttaisi juuri muuta kuin sen, että itäraja olisi turvatumpi.
  Putinin tyylinä tuntuu olevan puheilla ensin manipuloida ihmiset luulemaan yhtä, ja tekemään sen jälkeen toisella tapaa. Biden oli oikeassa kun varoitti Putinin hyökkäysaikeista. Mielenkiintoista että hyökkäys tapahtui juuri vähän sen jälkeen kun Putin oli vakuuttanut ettei mitään hyökkäystä tule. Itse olen huomannut epäileväni Putinia ennemmin pahoista aikeista juuri silloin, jos hän esim. vakuuttaa että Suomella ei ole pelättävää jos se ei liity Natoon. Miehen starditaktiikkana tuntuu olevan ”sano ensin yhtä, tee sen jälkeen toista”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s