Yli kipurajan

Perussuomalaiset esitti viime syksynä, että hallituksen ajamaa maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa pitää maltillistaa niin, että hiilineutraalisuustavoite siirretään vuoteen 2050 eli samaan vuoteen kuin EU:n tavoite. Liian kovasta kunnianhimosta seuraa ongelmia ja ylimääräisiä kustannuksia eivätkä tavoitteena olevat imagovoitot näitä kompensoi. Pienen maan, jossa etäisyydet ovat pitkiä, ilmasto kylmä ja julkinen talous rapakunnossa, pitäisi tehdä asiat vakaalla harkinnalla eikä lähteä keulimaan kansainvälisten lisäpisteiden toivossa. Varsinkaan kun itse ongelmaan eli ilmastonmuutokseen Suomen muita suuremmalla ”kunnianhimolla” ei ole vaikutusta.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Sähkön ja liikennepolttoaineiden hinta on ylittänyt aikoja sitten monien ihmisten kipurajan. Yhä useampi pitkiä etäisyyksiä töihin ajava joutuu miettimään, kannattaako työnteko. Hiilineutraalisuustavoitteen maltillistamisesta on saatavissa säästöjä, joita voidaan käyttää esimerkiksi veronalennuksiin, joilla kansalaisten selviämistä koko ajan kallistuvien elinkustannusten kanssa voidaan helpottaa.

Suomelle kertyi vuonna 2021 päästöoikeuksien huutokaupoista yhteensä noin 409 miljoonaa euroa tuloja. Päästöoikeuksien voimakkaasti nousseen hinnan vuoksi huutokauppatulot lähes kaksinkertaistuivat verrattuna edelliseen vuoteen, jolloin huutokauppatulot olivat 220 miljoonaa euroa. Todennäköisesti päästökauppatulot ovat tänä vuonna vielä selvästi enemmän, vaikka turpeen osuus vähenee. 

Näitä rahoja komissio haluaa rahoittamaan ilmastososiaalirahastoa. EU haluaa kerätä lisätuloja nappaamalla joka vuosi 12 miljardia euroa jäsenmaiden päästökauppatuloista. Suomen hallitus on sanonut suhtautuvansa ilmastorahastoon ”hyvin kriittisesti”, mutta kuinka pitkälle tällä päästään?

Suomen ei pidä antaa päästökauppatulojaan EU:lle, mutta ei myöskään käyttää niitä mihinkään muuhun kuin ilmastopolitiikasta kärsivien ihmisten ja alojen tukemiseen. Suomen päästökauppatuloja on ohjattava Suomen ja suomalaisten hyväksi.

Suomen hallitus peesaa komissiota päästökaupan kovempaan kiristämiseen vetämällä oikeuksia pois markkinoilta. Päästöoikeuksien määrä vähenee 2,2 prosenttia vuodessa vuodesta 2021 alkaen. Tämä osaltaan lisää nousupainetta päästöoikeuden hintaan – ja niinhän sen on tarkoituskin. Päästöoikeuksien lisääminen tai edes ennallaan pitäminen vaikuttaisi sähkön ja polttoaineiden hintaan alentavasti, ilman että EU:n tyylin mukaisesti pohjoisen maat pääsevät taas maksumiehiksi tukipakettien ja rahastojen kautta.

Jostakin suunnasta ongelmaa on alettava helpottaa. Hallitus ei voi jatkaa ihmisten ostovoiman tuhoamista sekä ilmastokurjistamisella että kansalaisiamme ja maamme suhteellista kilpailukykyä romuttavalla EU-politiikalla.

Ruotsi aloitti kotitalouksien liikaa kallistuneiden sähkölaskujen tukemisen 585 miljoonalla eurolla. Myös Norja ja moni muu Euroopan maa maksaa kansalaisilleen energiatukea liikaa kallistuneiden sähkölaskujen takia. Valtiovarainministeri Annika Saarikko muistutti kyselytunnilla, että Suomessa voi hakea toimeentulotukea. Elinkeinoministeri komppasi, ettei hallitus ole suunnittelemassa sen paremmin suomalaisten sähkö- kuin bensalaskujenkaan tukemista.

Kyllä kannattaisi.

(Kolumni on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 31.1.)

3 kommenttia artikkeliin ”Yli kipurajan

 1. Suomenuutisten laatua kannattaa nostaa, siellä ”vanhenee” ääliömäisiä kommentteja, etenkin ”rasistimummo”: ”Pesunatsit hakkaa toimittajia jne…..” Jutut Ruotsista alkaa kyllästyttää, voisi käsitellä enemmän ilmastonmuutosta, joka kiinnostaa enemmän, etenkin polttoaineet. Näissä asioissa vain kepu ja vihreät saa jatkuvasti olla äänessä mm. Ylessä

 2. Hallitus haluaa uusiutuvien polttoaineiden määrän kasvavan tieliikennekäytössä, mutta ei tiedosta että esim. Kuusamossa, Inarissa ei toistaiseksi myydä mitään uusiutuvia polttoaineita. Lähimmät uusiutuvien polttoaineiden tankkauspisteet sijaitsevat 200km etäisyydellä näistä paikkakunnista. Päästöjen vähentäminen onnistuisi hyvin FFV autoillakin(toimii bensallakin jos ei etanolia ole saatavilla) ja suomalaisella RE85/E85 polttoaineella, eikä sähköautot ole ainoa keino vähentää tieliikenteen päästöjä.

 3. Terve, ja hyvä jatkoa t. PSn äänestäjä

  PSn on syytä käydä vakava keskustelu siitä, mitä kansanedustajat twiittailevat ulkopolitiikasta. Ainakin tästä aiheesta
  eli ettei sooloilla päivänperhosia

  Ja olisiko Niikon lisäksi Packalen? toinen neuvottava??

  TÄSSÄ ERITTÄIN ASIANTUNTEVAN TUNTUINEN VENÄJÄN TWIITTARI

  In 1939, a Soviet border village of Mainila was shelled with artillery, which Stalin immediately blamed on Finland and used as a casus belli to start the Winter War, not unlike Hitler a few months earlier staging an attack on Gleiwitz as a pretext for an attack on Poland

  Khrushchev later admitted in his memoirs that the shellings (which killed 4 Soviet border guards) were orchestrated by the Soviet army.
  A pretext like this – perhaps another shelling of a Russian border village, while not original, will be sufficient to launch an invasion

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s