Kaksi vuotta

Perussuomalaisten puoluekokous järjestetään viikon kuluttua Tampereella. Pohtiessani tulevien puheenvuorojeni sisältöä (ja viivytellessäni niiden kirjoittamista) kävin muistelemassa edellistä kahden vuoden takaista kokousta, jossa minut valittiin puolueen puheenjohtajaksi. Luin ensimmäisen puheenjohtajan linjapuheeni, jonka pidin Seinäjoella 15. elokuuta 2021. Sepä oli hyvin ajankohtainen ja tapahtumia selittävä! En muistaakseni ole sitä aiemmin julkaissut, joten julkaisen sen nyt, lähes kokonaisuudessaan. (Pois olen ottanut silloin edessä oleviin aluevaaleihin ja koronatilanteeseen liittyvät kohdat.)

Kenen kanssa hallitukseen?

Yksi kysymyksistä, joihin perussuomalaisten puheenjohtaja saa jatkuvasti vastata, on, minkä puolueiden kanssa haluaisimme hallitukseen ja minkä puolueiden kanssa emme.

En näe, että perussuomalaisilla on varsinaisia ystäväpuolueita tai sen paremmin sen vastakohtiakaan. Muut puolueet ovat kilpailijoitamme. Teemme yhteistyötä, kun se on kannattavaa ja siitä on saavutettavissa hyötyä. Myöskään hallitukseen perussuomalaiset ei mene ensisijaisesti solmimaan ystävyyssuhteita eikä työn tarvitse olla kivaa.

Perussuomalaista politiikkaa ei ole ohjannut viime vuosina hallitushinku eikä se tule ohjaamaan sitä tulevinakaan vuosina. Mutta ei sitä ohjaa mielestäni oppositiohinkukaan. Ei oppositiossa pidä kynsin hampain roikkua, varsinkaan, jos tavoitteena ovat lainsäädäntömuutokset.

Hallitus on paikka edistää konkreettisia poliittisia tavoitteita – oppositio on paikka kertoa niistä, kerätä niille tukea ja kannatusta. Perussuomalaiset on valmis osallistumaan sellaiseen hallitukseen, jossa se voi edistää tavoitteitaan.

Ja tätäkin on korostettava: ei tietenkään kaikkia tavoitteita yhtä paljon, sillä koalitiohallituksessa puolueet sovittelevat arvonsa ja tavoitteensa yhteen ja tuloksena on hallitusohjelma, jossa jokainen puolue saa edistää jotakin mieluista lainsäädäntöä. Pelkkä hallitusohjelma ei riitä vaan sitä pitää tietenkin myös noudattaa.  

Arvot ja ihmiskäsitys

Kun perussuomalaisista on puhe, muut puolueet joskus kuvittelevat, että ne voivat itsekseen määritellä sen, kuinka paljon meidän tulee joustaa tavoitteistamme ja tulla muita vastaan, verrattuna siihen, että niiden pitäisi joustaa omista tavoitteistaan ja tulla meitä vastaan.

Välillä minusta on jopa tuntunut, että tätä keskustelua, esimerkiksi arvojamme koskien, käydään ikään kuin olisimme vajaavaltainen toimija, muiden avunannon ja hyväksynnän varassa. Määrittelyoikeus itseemme, vaikkapa ihmiskäsitykseemme, on annettu muille.

Lähestymistapa on täysin väärä. Perussuomalaisessa arvopohjassa, ihmiskäsityksessä tai tärkeimmissä näkemyksissämme ei ole mitään salattavaa, hävettävää, hämärää tai epäselvää. Olemme kansallismielinen ja isänmaallinen puolue, ajamme realistisesti Suomen ja suomalaisten etua, eikä mitään muuta tehtävää suomalaisella puolueella ja päätöksentekijällä pitäisi ollakaan.

Eikö tämän lähtökohdan pitäisi koskea muitakin puolueita? Sen sijaan, että arvopohja leijuu abstrakteissa yläilmoissa tai on tekoja enemmän kiinnostunut sanoista, joita vahtaa kieli pitkällä virhettä odottaen. Tai että ei kykene sanomaan, kenen puolella maailmassa on tai edes kertomaan, mikä on tärkeintä, mikä ei niin tärkeää ja mikä ei lainkaan tärkeää. Mikä ihmeen arvopohja sellainen edes on?

Minä olen hyvin ylpeä perussuomalaisesta ihmiskäsityksestä ja arvopohjasta, ja toivottavasti tekin olette.

Woken ja canceloinnin vastareaktio

Uskon, että 2020-luvulla vahvistuu entisestään terve vastareaktio, niin Suomen ja suomalaisuuden erityislaatuisuuden kieltämistä vastaan kuin erilaisia identiteettipoliittisia, woke-kulttuuriin ja niin sanottuun ”cancelointiin” liittyviä kehityssuuntia vastaan. Monet ihmiset ovat kyllästyneitä, mutta kaikki eivät uskalla sanoa sitä. Pahimmillaan mielipiteen tai jopa tosiasioiden sanomisesta voi seurata aktivistien organisoima somejahti ja työpaikan tai elannon menetys. Nykypäivän tiedostaminen tarkoittaa sitä, että osaa luetella uusimman kirjainyhdistelmän seksuaalivähemmistöistä tai puhua mahdollisimman ylevästi oikeuksista, ei sitä, että tuntisi ja ymmärtäisi historiaa, korostaisi velvollisuuksia ja vastuuta tai havaitsisi todellisia syy-seuraussuhteita yhteiskunnallisten ongelmien taustalla.

Mitä hyväksytympää on sanoa kannattavansa perussuomalaista arvopohjaa ja tavoitteita, sitä enemmän sitä kannatetaan ja sitä useampi uskaltaa sanoa niin. Meillä on tässä vielä paljon työtä tehtävänä. Kyse ei ole pelkästä politiikasta vaan myös laajemmasta kulttuurisesta muutoksesta. ”Suomi takaisin” ei tarkoita säkkiä päähän; päinvastoin se tarkoittaa sitä, että osaa avata silmänsä ja nähdä tosiasiat ja arvostaa sitä, mitä on saavuttanut.

Meidän pitää tavoitella parempaa kansallista itsetuntoa.

Maahanmuuttopolitiikan tiukentaminen hallituksessa

Olen sanonut, että en itse veisi perussuomalaisia koskaan hallitukseen, jossa emme onnistuisi merkittävästi tiukentamaan Suomen maahanmuuttopolitiikkaa. Tämä ei tarkoita, että maahanmuutto olisi ainoa teemamme tai että vain siinä tavoittelisimme jotakin. Maahanmuuttokysymykset ovat ne, joissa me erotumme vahvimmin kaikista muista puolueista. Me vastustamme maallemme haitallista maahanmuuttopolitiikkaa, eikä tähän ole tulossa minkäänlaista muutosta. Muut puolueet eivät vastusta – en tiedä, onko siihen tulossa muutosta. Monia Euroopan maita huomioimalla näin voisi odottaa.

Tästä syystä maahanmuuttoa on hyvä käyttää eräänlaisena lakmustestinä eli hallitusyhteistyöindikaattorina. Tältä pohjalta olen vastannut myös kysymyksiin mahdollisista hallituskumppaneista. Puolue, joka ei ole valmis kiristämään suomalaista maahanmuuttopolitiikkaa, ei voi olla perussuomalaisten kanssa hallituksessa.

Haluamme muutoksia niin sanottuun humanitaariseen ja sosiaaliseen maahanmuuttoon. Tavoitteemme on nolla turvapaikanhakijaa, kuten Tanskan sosiaalidemokraattivetoisella hallituksella. Haluamme kiristyksiä perheenyhdistämiseen ja muihin maamme haitallisiin vetovoimatekijöihin. Haluamme tiukennuksia kansalaisuuden saamiseen. Suomen kansalaisuutta tulee arvostaa ja vaalia eikä jakaa kuin ilmaisia ämpäreitä.

Tarkastelemme maahanmuuttoa sen eri puolilta. Siksi haluamme muutoksia myös matalapalkkamaahanmuuttoon. Se ei ole Suomelle keskimäärin hyödyllistä, vaikka niin monet sitä koko ajan ratkaisuksi kuuluttavat.

Väestöpohjan muutokset

Ja kyllä, olemme huolissamme väestöpohjan muutoksista. Esimerkiksi siitä, että noin 15 vuoden päästä Espoossa kolmasosa asukkaista on vieraskielisiä. Suurimmiksi ryhmiksi kiilaavat aasialaiset, pohjoisafrikkalaiset ja Lähi-idästä tulevat. Siitä, että noin vuonna 2053 suomalaiset ovat Espoossa vähemmistö. Olen vakuuttunut, että suurin osa suomalaisista ei pidä tästä kehityksestä. Toinen asia on se, uskaltavatko he sanoa sen ääneen, tietäen, mitä siitä heille seuraa.  

Jo pelkästään väestönkehityksellisistä syistä maahanmuuton huomattava rajoittaminen on siis välttämätöntä, sillä tulijat eivät lopu koskaan. Vaikka maahanmuutto jakautuu maahamme hyvin epätasaisesti, vaikuttaa se tavalla tai toisella kaikkien elämään. Se ei siis ole ”yksi asia”, vaan valitettavasti yhä merkittävämmäksi käyvä poliittinen, taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen ilmiö.

Vasen-oikea

Monet haluavat edelleen asettaa meitä johonkin kohtaan oikeisto-vasemmisto-ulottuvuudella. Se on kuitenkin hankalaa, koska toimimme pääosin muulla ulottuvuudella. Kannatamme verorahoitteista hyvinvointijärjestelmää ja turvaverkkoja ja suomalaista työtä. Tekeekö se meistä vasemmistolaisia?  Haluamme pienentää paisuvaa julkista sektoria ja priorisoida valtion menoja ja tukea yrittämistä. Tekeekö se meistä oikeistolaisia?

Entä kun emme kannata halpamaahanmuuttoa tai veronmaksajan rahojen lappamista ylikansallisille omistajille? Entä kun hyvinvointivaltiomme ei mielestämme kuulu kenelle tahansa vaan suomalaisille? Mihin suuntaan nämä meitä ohjaavat? Perussuomalaiseen suuntaan.

Oikeisto-vasemmisto-ulottuvuus on monin osin vanhentunut ja käyttökelvoton ohjaamaan sen paremmin käytännöllistä kuin filosofisempaakaan poliittista analyysia.

Talouden ja työntekemisen ongelmat

Suomen taloudellinen tilanne on surullinen, vaikka juuri tällä hetkellä kasvu näyttää korkeita lukemia. Ongelmiamme ei ole aiheuttanut korona. Kestävyysongelmamme ovat kroonisia, eivät epidemian aiheuttamia. Se on vain kärjistänyt niitä. Kärjistymisestä huolimatta hallitus lisäsi julkisia menoja pysyvästi noin 1,4 miljardilla. Karmeimman menolupauksen se teki kuitenkin viime kesänä luvatessaan miljardeja suomalaisten rahaa Etelä- ja Itä-Eurooppaan. Se ei ole pelkkää rahanmenoa, vaan itsemääräämisoikeutemme luovuttamista.

Työntekemisen kannattamattomuus, etenkin alemmilla palkkatasoilla, on yksi maamme merkittävimmistä rakenteellisista ongelmista. Kyse ei ole vain sosiaaliturvan kannustinongelmista vaan ylikireän verotuksen, työmarkkinoiden, yritysrakenteen ja maahanmuuton vaikutuksista.

Menot kasvavat, asioita ei panna tärkeysjärjestykseen. Hyvinvointijärjestelmältämme putoaa pohja, työ ja maksajat.

Kuntatalous on historiallisen kriittisessä tilassa. Alijäämä on jatkuvaa, vaikka hallitus on sitä pyrkinytkin ”koronapaketeilla” peittelemään. Tulot, niin verot kuin valtionosuudet, eivät riitä kattamaan menoja, puhumattakaan hallituksen uusista hankkeista. Olipa kyse sitten terveydenhuollosta, kouluista, poliisista, tiestöstä, mistä tahansa valtion perustehtävästä – me nitkutamme eteenpäin. Samaan aikaan miljardit ovat pikkurahoja jossakin muussa kohteessa.

Työ, työllisyys ja yritykset

Työllisyyden parantaminen on välttämätöntä. Tämä ei ensisijaisesti tarkoita veronmaksajan rahalla tehtäviä työllistämistoimia, jotka kustantavat enemmän kuin hyödyttävät, vaan ennen kaikkea yksityiselle sektorille syntyviä työpaikkoja. Mikään yksittäinen työllisyystoimi, sen paremmin pehmeä kuin kova, ei mene sen edelle, että yritysten on Suomessa välttämätöntä kyetä toimimaan ja kasvamaan. Se, että Suomeen syntyy uutta yrittämistä, yritykset voivat kasvaa, investoida ja palkata työvoimaa, on kaiken perusta. Tämä edellyttää taloudellista kasvua ja järkevää vero-, yritys-, ilmasto-, koulutus- ym. politiikkaa.

Myös julkisella sektorilla on resurssipulaa, esimerkiksi hoitoalalla. Julkiset sosiaali- ja terveyspalvelut ovat rapautuneet eikä uusi hallintouudistus asiaa korjaa. Me emme tarvitse enempää paperinpyörittäjiä ja hiirennapsuttelijoita kuntiin tai virastoihin.

Talouden korjaaminen välttämätöntä

Paisuva julkinen sektori korkeine veroasteineen ei pidemmän päälle sovi yhteen myöskään innovaatioita tuottavan ja uudistuvan yrityskentän kanssa. Löysä ulkomaalaispolitiikka ja luottaminen maahanmuuttoon heikon tuottavuuden matalapalkka-aloilla yhdistettynä avokätiseen sosiaaliturvaan eivät voi toteutua yhdessä.

Valtion menoihin vaaditaan realistinen ja pragmaattinen läpivalaisu. Kaikkien toimien pitää hyödyttää Suomea ja suomalaisia ja viedä maamme kohti parempia aikoja ja uutta hyvinvointia. Palkansaajan tilipussiin verojen jälkeen jäävää osuutta työn tuotosta on nostettava. Työn verotuksen madaltaminen olisi myös yrityksille kaikkein hyödyllisintä, verrattuna esimerkiksi muihin veronalennuksiin. Työn verotuksen alentamisen hyöty kertautuisi siten ostovoimassa, tuotteiden hinnoissa ja työllisyydessä.

Vaikka eurooppalainen talous nyt vetää ennätyskovaa, Suomi ei pääse nosteeseen toivotusti mukaan, vaikka se on elvyttänyt velaksi kahdella kädellä. Lyhyen nousun jälkeen kohtaamme jälleen ne aivan samat ongelmat. Nousu ei korjaa taloutemme ongelmia, mutta sen valossa hallitus voi taas hetken aikaa paistatella.

Ilmasto- ja EU-politiikka

Ilmasto- ja EU-politiikassa on paljon samanlaisia ominaisuuksia – ja useinhan ne tulevatkin samasta lähteestä. Molemmat edellyttävät sitä, että suomalainen veronmaksaja, yritys tai työntekijä, maksaa yhä enemmän, jonnekin muualle. Molemmat edellyttävät, että me luovumme intresseistämme ja päätösvallastamme jonkun korkeamman hyväksi, olipa siitä meille tai edes tuolle korkeammalle mitään varsinaista hyötyä. Molemmissa, ilmasto- ja EU-politiikassa, peräänkuulutetaan kunnianhimoa ja rohkeutta, mutta seuraukset ovat ennalta arvattavia ja valitettavan usein maallemme huonoja.

Koronasta saimme elpymisvälineen. Ilmastonmuutoksesta suunnitellaan saatavaksi sosiaaliväline. Sentään metsiemme kimppuun käyminen aiheutti hieman vastarintaa muuallakin kuin perussuomalaisissa. Joka tapauksessa päätösvaltaa ja rahaa siirtyy ylikansalliselle EU-tasolle. Jokainen uusi väline on liturgian mukaan ”kertaluonteinen” ja ”välttämätön”. Jokainen uusi kunnianhimo, jonka suomalainen maksaa, tulee sellaisen hyväksi, jota ei voi tai on hankalaa mitata.

Olen myös hyvin huolissani siitä, mitä päivä päivältä kiihtyvä ilmastopelottelu maailmanloppua manaavine uhkakuvineen aiheuttaa lapsille ja nuorille. Paniikki ja ahdistus, joita selvästi pyritään tuottamaan, eivät vie asioita oikeaan suuntaan, päinvastoin ne näkyvät mielenterveys- ja muina ongelmina. Järkevä ympäristökasvatus ja esimerkiksi järkevään kuluttamiseen ohjaaminen ovat hyviä asioita, ei se, mitä todistamme joka päivä.

Me perussuomalaiset olemme tässäkin asiassa realisteja, emme ympäristövihamielisiä. Perussuomalainen huolehtii ympäristöstään ja suomalaisesta luonnosta, puhtaasta ilmasta, vedestä ja maasta. Hän arvostaa elinympäristöään ja muiden ihmisten elinympäristöä. Hän myös tietää Suomen elävän metsistä.

Perusasioiden parissa

Ennen kuin perussuomalaisista tuli varteenotettava voima politiikassa, kaikki puolueet muistuttivat enemmän tai vähemmän toisiaan. Kaikki korostivat byrokraattista tai teknokraattista, tietynlaiseen asiantuntemukseen pohjaavaa näkemystä politiikasta, johon ei juuri kuulunut konfliktia eli arvojen ja tavoitteiden ristiriitaa tai erilaisia intressejä. Oikeanlaisia päätöksiä oli mahdollista saada aikaiseksi oikeanlaisen tiedon varassa, ja eri puolueiden edustajat puhuivat samanlaista ammattikieltä ja olivat useista asioista yhtä mieltä. Lähes kaikki olivat sitä mieltä, että heidän edustamansa liberalismi ei ole ideologia vaan totta, ainoa mahdollisuus, historian voittaja. Kansalaisten kiinnostus politiikkaa kohtaan heikkeni. Enkä syytä heitä.

Perussuomalaiset ei puhu politiikan ammattikieltä. Puhumme suomea ja usein nimemme mukaisesti perusasioista. Me olemme vaihtoehto muille puolueille. Nekin ihmiset, jotka eivät meitä tai ajatuksiamme kannata, yleensä osaavat kertoa ainakin joitakin tavoitteitamme. Emmekä ole tarvinneet tähän konsultteja tai viestintätoimistoja.

Valitettavasti poliittinen apatia nostaa jälleen päätään. Ei samoista syistä kuin muutama vuosikymmen sitten, vaan siksi, että ihmiset eivät enää usko voivansa vaikuttaa mihinkään äänestämällä tai osallistumalla politiikkaan. Mikään ei kuitenkaan muutu, kaikki on aina samaa, nämä ihmiset sanovat.

1970-luvulla useat puolueet kilpailivat siinä, mikä niistä on vasemmistolaisin ja mikä eniten rähmällään. Nähtiin vasemmalta ohi -ohituksia.

2020-luvulla kilpailu on samantyyppistä, mutta se ei tapahdu vasemmisto-oikeistoulottuvuudella. Puolueet kilpailevat siitä, mikä niistä on idealistisin, liberaalein ja globalistisin – erotuksena kansallismielisestä ja realistisesta, jota me edustamme.

Isot ilmiöt vai pienten asioiden näprääminen

Muiden puolueiden edun mukaista on myös asioiden säilyttäminen ja muuttaminen mahdollisimman vähän. Ne haluavat, että asiat pysyvät samoina. Kehitysmaista saapuva maahanmuutto on vääjäämätöntä, ja siirtolaisten määrän pitää kasvaa. Julkisen sektori paisuu, koska aina keksitään uusia menoja; eihän se ole vaikeaa. Valtion ja kuntien pitää osallistua koko ajan mitä useampiin asioihin. Suomalaisen on maksettava enemmän veroa, jotta valtion lonkerot pysyvät voimakkaina. Meidän itsemääräämisoikeuttamme tulee vähitellen antaa muualle, koska tämäkin on vain kehitystä ja hyväksi meille. Meidän tulee olla yhä enemmän kiinni Euroopan unionissa, koska mitäpä me suomalaiset ilman Brysseliä osaisimme tehdä. Ja niin edelleen.

Puolueet, jotka kutsuvat meitä jämähtäneiksi, eivät itse halua muutoksia. Ne kyllä koko ajan vaativat jotakin, mutta jos katsotte mitä, huomaatte, että ne käyttävät eniten energiaa aivan toissijaisiin asioihin, pieneen näpräilyyn. Tie, joka johtaa paitsi hyvinvointijärjestelmämme loogiseen kaatumiseen paisuvien menojen ja kutistuvien tulojen seurauksena, myös maamme osaksi vääjäämätöntä EU:n monikulttuurista, turvatonta sekamelskaa, on heidän valintansa ja tällä tiellä he itsepintaisesti haluavat Suomen pitää. Siksi mikään ei muutu.

Me voimme vaikuttaa asioihin, jos olemme riittävän vahvoja. Me emme voi tehdä mitään, jos meitä ei äänestetä. Asioihin vaikuttaminen ei aina tai edes yleensä etene suoraviivaisesti. Kovaäänisin huuto ei useinkaan ole strategisesti järkevintä, vaikka tavoite olisi oikea. Muutokset ovat hitaita, ne vaativat osaamista, kykyä, tietoa, oikeita ihmisiä monessa eri paikassa, ja syvää, vahvaa perussuomalaista näkemystä.

Tämä ei kuulosta populismilta eikä se sitä olekaan. Uskon populismiin ainoastaan silloin, jos sillä tarkoitetaan kansan kannatusta ja tukea, erotuksena esimerkiksi sille, että puolueen taustalla häärii erilaisia etujärjestöjä, jotka avittavat agendan edistämistä rahalla ja suhteilla. Sellaista häpeilemätöntä populismia karsastan, joka pyrkii vain äänten ja suosion kalasteluun erilaisin katteettomin lupauksin tai silmänkääntötempuin.

Realismia ja visio

Olen maininnut moneen kertaan realismin. Se ei ole pelkkää tosiasioiden ymmärtämistä eikä niille ikään kuin alistumista. Juuri sellaiset asiat, joita muut väittävät kuin luonnonvoimiksi, ovat niitä, joihin me haluamme puuttua.

Realismin lisäksi politiikassa tarvitaan visio. Minulle se on yksinkertaisimmillaan hyvinvoiva ja vapaa Suomi, jossa vapaa kansalainen rakentaa itse oman visionsa. Suomalainen ei tarvitse hallintoruhtinaita kertomaan, mitä heidän tulee haluta, tavoitella, syödä, missä asua, miten elää, mihin uskoa, mitä sanoja käyttää. Hän osaa päättää sen itse. Suomen valtion tärkein tehtävä on huolehtia kansalaisten turvallisuudesta ja perustavanlaatuisesta hyvinvoinnista, ja hyvinvointijärjestelmämme tukea ja auttaa ja suojella niitä suomalaisia, jotka eivät siihen itse, syystä tai toisesta, pysty.

Perussuomalaisuuteen liittyy vahvasti ajatus siitä, että hyvän ja oikean saamiseen liittyy myös vastuu ja velvollisuus. Emme pidä ihmisistä, jotka takki auki ja käsi ojossa tulevat vaatimaan meiltä maksamista, hyväksyntää tai heidän näkemyksilleen alistumista. On oikeuksia, mutta niitä ei ole ilman velvollisuuksia. Ylipäätänsä Suomessa puhutaan aivan liian vähän velvollisuuksista. Oikeuksiahan kaikki osaavat tarvittaessa keksiä. Perussuomalaiset muistuttaa mielellään, mitä se vaatii ja edellyttää, että meillä olisi turvallista, yhteiskunnallista keskinäistä luottamusta ja ihmisistä huolehtiva hyvinvointijärjestelmä.

14.8.2021 Seinäjoki, Puoluekokous 2021. kuva Matti Matikainen

9 kommenttia artikkeliin ”Kaksi vuotta

  1. HALLITUSOHJELMA

    Journalismi tänään, Alma Median lehti otsikoi omiaan saadakseen haukkua hallitusta
    ”Hallitusohjelma viestii, että te olette luusereita” – Petteri Orpon työllisyystoimet murskaavat kannustinloukkuja kovalla hinnalla” https://www.talouselama.fi/uutiset/hallitusohjelma-viestii-etta-te-olette-luusereita-petteri-orpon-tyollisyystoimet-murskaavat-kannustinloukkuja-kovalla-hinnalla/1ba5a38c-df3d-43a6-bc0a-49d35b0fd5e6

    HAASTATELTU AMMATTILAINEN EI ALLEKIRJOITA LEHDEN VÄITETTÄ

    ””En allekirjoita tätä @talouselama otsikkoa vaikka minua on juttuun haastateltu. Kerroin, että minusta tutkimusten valossa hallitusohjelma kohdistaa työntekoon kannustavat toimet oikein.

    Ansiopäivärahan uudistus kannustaa nopeaan työllistymiseen niitä, joilla on koulutuksen ja viimeaikaisen työkokemuksen takia keskimäärin parhaat edellytykset työllistyä, ei heikompiosaisiin. Huomiotta jäi hallituksen suunnitelma etuuksien yhdistämisestä yleistueksi

    Yleistuki auttaa etuuksien yhdistelmästä johtuviin kannustinongelmiin ja helpottaa siirtymistä osa-aikaisesta kokoaikatyöhön. Lisäksi pitkäaikaistyöttömyttä voi ehkäistä työmarkkinatuensaajien laaja alkukartoitus, tehostetut palvelut ja henkilökohtainen kohtaaminen””

    Ennustepäällikkö/ Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

  2. Hieno. Todella virkistävää lukea jotain politiikkaan liittyvää mikä haastaa lukijan katsomaan itseään kriittisesti ja nousee mieleen kysymyksiä mitkä kohdistuu nimenomaan itseen. Siis tyyliin: ”Mitä minä voin tehdä?” Perinteisestihän kaikessa poliittisessa argumentaatiossa mennään kaavalla, jossa luvataan järjettömiä lukijalle ja lukija etsimällä etsii asiakohtia missä jotain luvataan juuri Minulle. Poliittisesti totaalisen nukkuvana henkilönä tämä kirjoitus on pommi tajuntaan. Tietoisuus kääntyy itseen ja en oikein pidä näkemästäni. Tiedostan kaikki ongelmat mitä tekstissä on mainittu, mutta en tee tai en uskalla tehdä mitään. Kuten sanottu hieno postaus.

  3. Joka ainoa sana on täysin totta, olen näitä samoja asioita miettinyt, miksi? Muut ei ymmärrä. Miksi näitä asioita vastustetaan niin verisesti? Niin kuin sanoit perussuomalaiset puhuu suomea. Jos pitäisikin puhua jotain muuta kieltä?? Sen sanon, että on Suomella pitkä ja kivinen tie, eikä kyllä ole persujen syytä. Sen verran on harrasteltu ammattitaidotonta politiikkaa.

  4. Sait pohtimaan. Olen miettinyt miten siltoja voisi rakentaa ja keskustelua parantaa. En ihan jaa tapaasi lipsauttaa jotenkin aina asialliseen tekstiin sitten kuitenkin me/te jakoa. Silti tuossa on paljon hyvää pohdintaa. Ristiriita kuitekin syntyy ihmisten omista kokemuksista. Elinpiiriin voi kuulua (eri puoliltakin Suomea) hyvin paljon ääneensä esiin tuovia PS kannattajia. He usein kovasti haluavat ympäristölleen puhua tästä. Se puhe ei vastaa lainkaan Riikka sinun analyyttista pohdintaa. Siellä on usein, ei aina, mutta usein vahvoja ennakkoluuloja muunvärisiä ihmisiä kohtaan ja raisua tapaa ilmaista se. Ympäristönsuojeluun moni suhtautuu huuhaana. Kaivoksia saatetaan kannattaa surutta ihan vain oman rahan toiveissa, viis ympäristö. EU on lähes aina paha, jotenkin myös niillä ketkä suoraan hyötyy siitä. Jopa törmätty haikailuun Linkolalaisesta maailmasta. Ynnään tässä usean kymmenen ihmisen kautta kuultua kun avoimesti PS kannattaja on vaalien alla puhunut. He ovat monenlaista väkeä, joilla on tuo tietty tapa puhua ja aika selvät mielipiteet, jotka ei ihan linjassa tämän tekstin kanssa. Jos sitten taas selkeän suomen puhuminen tarkoittaa ilkeää puhetta niin moni ei siihen identifioidu. Monelle on väliä sillä, miten ja millä tavalla asioita hoidetaan ja mihin ihmisjoukkoon kykenet identifioitumaan. Siinä ei auta fiksu PJ yksin kun kohtaamisia on eniten kannattajien kanssa.

  5. Irakilaistaustainen feministi sanoo suoraan: Naista alistava kaapuasu on musta säkki

    ”Useissa Euroopan maissa burka on nykyään kielletty. Euroopassa onkin siirrytty laajasti joko burkan täyskieltoon tai tarkennettuihin rajoituksiin.”
    ”Islamilaisesta kulttuurista vapautuneet naiset eivät epäröi puhua asioista niiden oikeilla nimillä.”

    Naiset eivät halua mustiin tai sinisiin säkkeihin
    https://twitter.com/SeidaSohrabi/status/1681710572537036800 Iranissa kansa taistelee, jotta naisilla olisi oikeus olla KÄYTTÄMÄTTÄ huivia. Se, joka väittää, että huiviin ei ketään pakoteta, ei edes Suomessa, valehtelee. Tätä tarinaa tietyt tahot haluavat myydä. Suomalaiset eivät onneksi ole niin naiiveja.

    Asiantuntija kertoo, maallistinut suomalais-kurdi, miten säkkipakote tarkoittaa naisille alistusta

    Kannattaa muistaa, että näitä #chador #burkha puolustaessa – puolustat nimenomaan niitä radikaalimpia äärimuslimeja, jotka pääasiassa alistavat, raiskaavat ja tappavat omasta mielestään liian lepsuja muslimeja, vähemmistöjä ja naisia. #isis #taliban
    Et siis ole edes niiden maltillisten ja rauhaa haluavien muslimien asialla.

    Katso kuvat

  6. Valtiovarainministeri Purra. On pari juttua, jotka kehittyvät vauhdilla ja joita ehkä kannattaa seurata. Vaikka Nokia on ärhennellyt ulkomaalaisten osaajien tuonnista Suomeen ja vaikka maahanpääsyrajoituksissa on kyse muusta eli sosiaalitapauksista, Nokia on erityisen kiinnostunut USA:sta ja Intiasta (ja Kiina on ehkä lipumassa sivuun?)

    Näistä voisi keskustella Tavion, Rydmanin, Huopaisen … kanssa, Suomi-USA-Intia-Nokia … siltaa ajatellen. Pari uutta artikkelia

    1. USA pyrkii lähentymään Intiaa 31.7.2023
    https://www.wsj.com/articles/the-delicate-us-task-of-courting-india-bjp-human-rights-coordination-china-b10d8650

    2. USA katkaisee investointeja Kiinaan 9.8.2023 (deflaation alkua ja vienti/tuonti laski Kiinassa) https://www.wsj.com/articles/u-s-to-ban-some-investments-in-china-71f519d6

    ENSIMMÄISEN JUTUN palasia
    USA pyrkii lähentymään Intiaa 31.7.2023 Wall Street Journal
    The Delicate U.S. Task of Courting India
    The two very different democracies are only partially united by a common language.
    By Walter Russell Mead
    July 31, 2023 6:21 pm ET

    Intian on määrä ohittaa Saksa ja Japani ja tulla kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi tämän vuosikymmenen loppuun mennessä, joten Intian OIKEIN YMMÄRTÄMISESTÄ on tullut USA:ssa päättäjille tärkeä tehtävä. Keskusteluni hallitsevan Bharatiya Janata -puolueen BJP poliittisten, uskonnollisten ja liikejohtajien kanssa ovat muistuttanut minua siitä, kuinka vaikea tämä suhde voi olla. Yhdysvallat ja Intia ovat molemmat demokratioita ja innokkaita kompensoimaan Kiinan valtaa Aasiassa ilman sotaa. Mutta erot näiden kahden yhteiskunnan välillä ovat syvällisiä. Vaatii taitoa, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, jotta suhde toimii.

    Intiassa on paljon sellaista, mitä useimmat amerikkalaiset eivät ymmärrä, ja harvat amerikkalaiset tuntevat Intian tarpeeksi hyvin selittääkseen sen muille. Intian demokratia on vieläkin monimutkaisempi ja sotkuisempi kuin amerikkalainen monimuotoisuus ja intialaisen elämän elementit, jotka vaihtelevat paikallisvälivallasta automaattiseen epäluuloon sekä kapitalismia että Yhdysvaltoja kohtaan, ja tuottavat amerikkalaisille ärsyyntymistä, arvailua ja turhautumista lähestymisyrityksissä

    Nykyisen BJP-hallituksen aikana Intian viranomaiset ovat syyllistyneet kiistanalaisiin toimiin. Oppositiojohtaja Rahul Gandhilta evättiin oikeudet parlamentissa suhteellisen vähäisin oikeudellisin perustein. Intian viranomaiset ovat käyttäneet verolakeja ahdistellakseen kriitikkoja tunnetusta ajatushautomosta (Centre for Policy Research, BBC:tä ja rajoittaneet intialaisten kansalaisjärjestöjen (myös kristittyjen ryhmien) mahdollisuuksia saada rahaa ulkomailta. Viranomaiset ovat toisinaan vastanneet hitaasti uskonnollisten vähemmistöjen valituksiin väkivaltaisista hyökkäyksistä tai valtion syrjivästä lainsäädännöstä. … JATKUU

    TOISEN JUTUN palasia
    USA katkaisee investointeja Kiinaan 9.8.2023 Wall Street Journal
    U.S. to Ban Some Investments in China
    President Biden plans to sign a new executive order that will also require U.S. private-equity and venture-capital firms to disclose certain investments in China
    By Andrew Duehren
    Aug. 9, 2023 12:56 am ET

    Yhdysvallat aikoo kieltää pääomasijoitukset joihinkin kiinalaisiin teknologiayrityksiin Bidenin hallinnon keskiviikkona julkaisemalla toimeenpanomääräyksellä, mikä lisää Washingtonin pyrkimyksiä estää Beijingiä kehittämästä huipputeknologiaa armeijaansa.

    Määräyksen odotetaan kattavan suorat sijoitukset KOLMELLE teknologia-alalle: puolijohteisiin, kvanttilaskentaan ja tekoälyyn. Se kieltäisi investoinnit joihinkin näiden teknologioiden muotoihin ja vaatisi Kiinassa liiketoimintaa harjoittavia amerikkalaisia ​​tiedottamaan USA:n hallitukselle investoinneista laajemmin. … LEIKKAUS … Yhdysvallat on myös painostanut liittolaisiaan Euroopassa ja Aasiassa ryhtymään vastaaviin toimiin rajoittaakseen investointeja Kiinaan estääkseen yrityksiä ohjaamasta pääomia esimerkiksi Lontoon tai Tokion kautta. USA-lobbauksen jälkeen G7 sopi keväällä, että pääomissa ”saattaa olla tärkeä lisätä viennin ja ulkomaisten investointien kohdennettua valvontaa” Euroopan komissio on ehdottanut, että se hyväksyisi rajoituksia ulkomaille sijoittamiselle.

  7. YHDEKSÄN KANSANEDUSTAJAA, JOISTA YKSI AHVENANMAALTA, RKP

    ”Kokoomuksella on 48 kansanedustajaa ja PS 46. En kyllä ymmärrä että 9 kansanedustajan voimin jatkuvasti vaaditaan asioita viisi kertaa isommilta puolueilta. Nyt eteenpäin tekemään tiukkaa budjettia ja toteuttamaan hallitusohjelmaa”

    Sture Fjäder, Akavan puheenjohtaja pitkään vuosina 2011–2022. Koska on ruotsinkielinen Hangösta, puhuu myös pakkoruotsia. Puolue kok. Työeläkevakuutusyhtiöiden Ilmarinen, Elo, … hallituksen jne. jäsen …

  8. Joitakin kommentteja mielenkiintoiseen kirjoitukseen…
    Oikeisto-vasemmisto -jaottelusta – mielenkiintoista pohdintaa – toisaalta asian voi nähdä myös niin, että oikeisto-vasemmisto -jaottelu, jos perustavana jakajana nähdään valtion rooli tuloerojen vähentämisessä, ei suinkaan ole menettänyt merkitystä, mutta perussuomalaiset omaa elementtejä sekä oikealta että vasemmalta ja kuuluu siksi poliittiseen keskustaan (ja itse näkisin, että mieluummin vasemmalle kuin oikealle kallellaan, koska minusta ”perussuomalainen antielitismi” ei voi uskottavasti samalla olla suurten tuloerojen puolella).
    Aihe on myös sikäli tärkeä, että tämän rasismi-kiihkoilun keskellä on hyvä huomata, että merkittävin tekijä minkä perusteella ihmisiä pidätään arvokkaampina kuin toisia on aina ollut ja tulee aina olemaan varallisuus – että rikas ihminen nähdään ihmisenä suurempiarvoisena kuin pienituloinen duunari. Käytännön korjausehdotuksena olisi esim. kovemmat sanktiot ja isommat korvaukset bussikuskien pahoinpitelijöille tai muille samantyyppisille ”duunarityöntekijöihin” kohdistuvan väkivallan tapauksille. Se voisi minusta olla yksi hyvä keino edistää aitoa ihmisten tasa-arvoisuutta.
    Woke- ja Cancel -termeistä – nämä näkyvät olevan nykyään paljon käytössä, vaikka minusta näillä termeillä on aika vähän käyttöä Suomessa. USA:ssakin cancel-kulttuuri on kuulunut uskonnollisen oikeiston keinovalikoimaan iät ja ajat, niin että minusta on lähinnä hupaisa seurata sikäläistä keskustelua, jossa uusoikeisto kauhistelee vasemmistoa samoista asioista joita se itse on tehnyt iät ja ajat ja tekee edelleen. Suomalaisessa politiikassa paljon käyttökelpoisempi ja hedelmällisempi termi on minusta ”uustaistolaisuus” – se havainnollistaa paljon paremmin mistä on kyse.
    Nykyisen uustaistolaisuuden johtohenkilötkin tuntuvat aika usein olevan samoja kuin ennenkin – vanhoja taistolaisia, tai sitten näiltä oppinsa saaneita nuorempia. Samoin kuin aiemmin, nytkin liike pyrkii vetämään ulkomaita sekaantumaan Suomen sisäpolitiikkaan omaksi puoluepoliittiseksi edukseen, mikä on erittäin vastenmielinen piirre, olen itsekin todennut tällaista ulkomaisilla keskustelufoorumeilla. Ja yksi tärkeä yhteinen piirre on siinä, että samalla lailla kuin aiemmin, nytkin usein juuri kaikkein kovaäänisimmin omaa hyveellisyyttään muihin verrattuna toitottavat ovat niitä, jotka eivät tosiasiassa usko sanomaansa. Vertauskohteena vanha taistolainen ”rauhanaate”, joka tarkoitti että sodat tulee kyllä jyrkästi tuomita silloin, kun kyse on länsiliitoumasta, mutta ei silloin, kun kyse oli neuvostoleirin tekemisistä, mikä tarkoitti, että tosiasiassa uskottiin valtaan ja poliittisiin intresseihin, mikä tarkoitti että iso osa sitä porukkaa ei missään vaiheessa oikeasti mihinkään rauhanaatteeseen uskonutkaan. Sama suhtautumisessa ahneuteen, mikä sitten valuikin kuin vesi hanhen selästä kun itse päästiin vaurastumaan.
    Hyvin paljon samaa nykyisessä uustaistolaisuudessa. Rasismi on kyllä jyrkästi tuomittavaa silloin kun se suuntautuu sellaisiin kansallisuuksiin, jotka vanhassa vasemmistolaisessa ideologiassa yleensä kuuluivat itäliittoumaan ja siten ”ulkopoliittisiin ystäviin/liittolaisiin”. Rasismi oikeistolaista politiikkaa noudattaneeseen Viroon suhtautumisessa taas ei kiinnosta. Antisemitismi ei kiinnosta jos on kyse muslimimaahanmuuttajien tai äärivasemmiston antisemitismistä. Vanha anti-amerikkalainen vihapuhe on tyystin unohdettu. Jesidien tappaminen ja orjuuttaminen – siis aivan järkyttävää luokkaa oleva rasismi – täältä lähteneiden sotijoiden toimesta ei myöskään kiinnosta. Lyhyesti sanottuna – jos tämän uustaistolaisuuden kantava ajatus on että rasismi pitää kyllä jyrkästi tuomita, mutta vain silloin kun se on puoluepoliittisesti edullista, se tarkoittaa kaikesta teeskentelystä riisuttuna sitä, että ikävän usein samat ihmiset eivät itse usko antirasismiin, samalla tapaa kuin neuvostomilitarismia puolustaneet vanhat taistolaiset eivät tosiasiassa uskoneet mihinkään rauhanaatteeseen tai pasifismiin. Nähdäkseni myöskään muissa sopivissa verrokkimaissa (Ruotsi, Tanska, Norja, Viro) ei esiinny samaa kokoluokkaa olevaa uustaistolaisuuteen verrattavaa liikettä kuin täällä (?), niin että sekin antaa minusta syytä puhua aiheesta kotoisin termein (uustaistolaisuus) kuin ulkomaisilla, huonommin kotoiseen tilanteeseen sopivilla termeillä.
    Minun neuvoni tähän rasismi-keskusteluun – jos perussuomalaiset ottavat itseen kohdistuvan rasismikritiikin vastaan asiallisesti mutta vasemmistopuolueet eivät, se kääntyy perussuomalaisten eduksi, koska silloin johtopäätökseksi jää, että vaikka rasismia voi esiintyä kummissakin ryhmissä, perussuomalaissa ei kuitenkaan ole samaa tekopyhää teeskentelyä.
    PS. Vanhojen stasi-listojen julkistaminen viimeinkin olisi hyvä asia, mutta minusta on hyvä muistaa, että se, mitä vielä enemmän tarvittaisiin, olisi kattava pesänselvitys siitä, kuinka paljon meillä oli tai on edelleen vallassa ihmisiä jotka olivat KGB:n/FSB:n agentteja.

  9. SUOMEN PERUSTAN toiminnanjohtaja filosofian tohtori Simo Grönroos
    on aloittanut uuden sarjan Perustan sivustolla

    Siinä käsitellään talousongelmia eri kantilta kuin valtamedia tai tarkennetaan valtamedian väitteitä

    Kauppatieteiden tohtori Jack Ilmosen pamfletti on suunnattu herättämään uusia ajatuksia niin poliittisille päättäjille, yritysjohtajille kuin kansalaisille

    SOSIAALIAVUSTEISTEN KULUTTAJIEN JA HALPATYÖVOIMAN TUONTI ONGELMANA

    Tärkeämpää on kehittää automaatiota (tekoälyä … jne.) eikä heikkotasoista palvelu-alaa ruokalähettejä tai bulkkimateriaaleja kuten sellua ja vetyä, joiden vientihinta on halpa

    Automaatio tuottaa ja tukee vientialoja

    Lukija haastetaan pitkäjänteisempään ajatteluun, jossa panostetaan maahanmuuton avulla tapahtuvan halpatyövoiman ja kuluttajien tuonnin sijaan talouden rakenteiden uudistamiseen, automatisointiin ja vientimarkkinoiden valtaamiseen

    https://www.suomenperusta.fi/julkaisu/suomi-meilla-on-ongelma-antiikin-seitseman-viisasta-ja-suomen-talouskasvu/

Jätä kommentti