Kiinnostu siitä, mitä et näe

Kuva: Matti Matikainen

Samaan aikaan, kun politiikka henkilöityy yhä vahvemmin ja media keskittyy pintapuolisiin seikkoihin ja tunteisiin asiakysymysten penkomisen sijaan, äänestäjien mielenkiinto yhteiskunnan isoihin kysymyksiin heikkenee. Imago, mielikuvat ja yksinkertaisten hokemien tasolle kärjistetyt vaatimukset saavat enemmän tilaa.

Yksi politiikan ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta ensiarvoisen tärkeä asia on julkinen talous eli se verorahoilla pyöritettävä kokonaisuus, josta puhuttaessa miljardit lentelevät. Valitettavasti julkisen talouden rakenne ja koko sekä meno- ja tulopolitiikka eivät oikeasti kiinnosta juuri ketään. Keskustelu taloudesta on pelkistetty joko yksinkertaistettuun puheeseen esimerkiksi työllisyysasteesta (joka ei ole kovin hyvä mittari) ja työvoimapulasta (ilman arviota sen varsinaisista syistä tai tekosyistä) tai sitten miljardipuheeseen. Miljardipuhe saattaa olla tosiasiallisesti tarkkaa ja oikeaa, mutta se ei avaudu kovin monelle. Harva ihminen jaksaa miettiä, millaisia lukuja esimerkiksi valtion velkaantumisen määrä tai vuosittainen budjetin alijäämä oikeasti ovat. Luvut ovat niin suuria, että ne käytännössä menevät yli hilseen. Tämä on ymmärrettävää, joskin kohtalokasta.

Suomen julkinen talous on retuperällä ja krooniset ongelmat – pelkistetysti liikaa menoja, liian vähän tuloja – ovat niin massiivisia, että asian pitäisi kiinnostaa kaikkia. Sen pitäisi olla politiikan tärkein teema. Mutta vaikka taloudesta näennäisesti puhutaan paljon, se on kaikkea muuta kuin tärkeä teema.

Suomi kuluttaa koko ajan enemmän kuin mihin sillä on varaa. Myös veroaste on Suomessa korkea. Erityisen korkea se on siihen nähden, että useimmat verorahoitteiset hyvinvointiyhteiskunnan palvelumme terveydenhuollosta vanhustenhoitoon ja lastensuojeluun eivät toimi. Korkea verotus ei sen paremmin näy kouluissa tai teiden kunnossa. Maksetuille veroille ei tule vastinetta. Mutta jonnekin ne rahat menevät.

Yleensä puolueet eivät suostu kertomaan, mistä pitäisi leikata eli toisin sanoen mitä menoja pitäisi vähentää. Edes kokoomus, jonka imago kiertyy talousteeman ympärille, ei yleensä sano mitään konkreettista. Eduskunnan salin toisen laidan mukaan mitään ongelmaa ei edes ole. Päinvastoin niiden mielestä aina voisi kuluttaa enemmän. Tosiasia kuitenkin on, että järjestelmämme ei kestä tätä. Lopulta hyvinvointiyhteiskunta murtuu kokonaan. Mikään talouskasvu ei kykene kustantamaan koko ajan kiihtyviä menoja.

Perussuomalaisten ”leikkauslistat” maahanmuutosta, kehitysavusta, EU:sta, Ylestä, höpöjärjestöjen tukemisesta tai alati paisuvasta valtion ja kuntien hankehumpasta aiheuttavat muissa puolueissa ja mediassa naureskelua ja epäuskoisuutta. Ne väittävät, että näistä ei voi leikata (miksi ihmeessä ei voi?). Toinen ongelman sivuuttava tapa on väittää, että kaikenlainen leikkaaminen kohdistuu aina johonkin suomalaisen kannalta oleelliseen, perusturvaan, terveydenhuoltoon, kouluihin. Väitteellä ei ole mitään pohjaa. Kyse on poliittisista valinnoista.

Julkisen talouden tasapainottaminen ja tulevaisuuden hyvinvoinnin varmistaminen nojaavat suomalaiselle toissijaisten ja turhien menojen karsimiseen. On järjetöntä, että koko ajan velkaantuva maa ottaa lisää velkaa lähettääkseen sitä Afrikkaan valtavia määriä. Haitallinen maahanmuutto on vielä suurempi ongelma.

Moni äänestäjä kokee maahanmuuton ongelmaksi vain, kun näkee omilla silmillään sen aiheuttamia ongelmia. Sen sijaan sen vaikutus valtiontalouteen ja siten joka ikisen kansalaisen elämään ei kiinnosta välttämättä lainkaan. Suomalaiset maksavat veroja selvästi mielellään, mutta eivät välitä vaatia niille vastinetta. Vaikka ei jaksaisi lukea valtion budjettikirjaa, kaikkien pitäisi kiinnostua tästä huonosti voivasta virtahevosta valtion salongeissa.

(Kolumni on julkaistu Perussuomalainen-lehdessä 8/2022.)

5 kommenttia artikkeliin ”Kiinnostu siitä, mitä et näe

 1. Viisaita kirjoitat.
  Valitettavasti maatamme ”johdetaan” Jauhojengiin samaistuvan pääministeri demukka Marinin johdolla. Kaksinaamaisuus maassamme huipussaan toisaalla ollaan huolissaan nuorison, jopa ala-asteikäisten huumeiden ja alkoholin käytön kasvusta, mutta sitten nostetaan aikuinen nainen, maatamme”pyörittävä”Marin jalustalle jopa Jenkkejä myöden kannattajanaan Clinton jonka mies tahriintui nuoren avustajansa kanssa harrastamasta seksistä Valkoisen talon työhuoneessa.
  Ja eipä rouva Clintoninkaan taustat puhtaita ole!
  Tällaisilla kannatuksilla ei pidä olla mitään merkitystä!
  Ehdotan perussuomalaisia lähtemään nyt jo ”turuille ja toreille” sanomaansa kertomaan, kun ei edes veronmaksajien rahoilla ylläpidettävä Ylen Antokaan ei teistä suostu kertomaan toisin kuin esimerkiksi vihreästä hömpästä tai vasemmisto huuhaasta.
  Voimia vaalityöhönne!

  • Erittäin hyvä blogikirjoitus Riikka Purralta (niinkuin aina) ja hyvä kommentti siihen! Allekirjoitan jokaisen sanan!

 2. Tiedoksi

  Katsoin Espanjan kaasuyrityksen Enagasin toimitusjohtajan luennon
  Espanjalla ei ole mitään ongelmaa Putin-kaasun suhteen

  Nestekaasukeskuksia on ainakin kuusi kappaletta valtavaa säilöntäpaikkaa ympäri Espanjaa

  Voi vain ihmetellä miten Saksa päästi tilanteen sellaiseksi, että yksi pikku putki
  heiluttaa koko EU-aluetta

  Click to access lng-services-capabilities-brochure.pdf

  Kartta
  https://www.enagas.es/es/transicion-energetica/red-gasista/infraestructuras-energeticas/#mapa

  • Youtubessa lienee tallessa video eräästä tv:n ajankohtaislähetyksestä (paikkaa tai ajankohtaa en muista, mutta kuitenkin ennen Ukrainan sotaa), jossa Eero Heinäluoma pää punaisena puolusti Paavo Lipposta ja Venäjän kaasuputkihanketta. Tähän Halla-aho letkautti omalla terävällä tyylillään, että siitähän on aina seurannut jotakin hyvää, kun Saksa ja Venäjä on löytäneet yhteisiä intressejä Euroopassa. Yleisö puhkesi suosionsoituksiin.

 3. Riikka Purra: Sananvapaus on turvattava kaikissa tilanteissa, myös silloin, kun joku kokee tekstin tai muun esityksen häiritseväksi tai loukkaavaksi, ajattelee 63 % suomalaisista. (EVA) Eli enemmistö pitää nykytouhua selkeästi vääränä, koska nyt sananvapautta EI TURVATA kaikissa tilanteissa. 8:31 PM · Oct 12, 2022

  Helsingin yliopistolta porttikielto Päivi Räsäsen yhdistykselle | ”Arvot liikaa ristiriidassa.”
  Ivan Puopolo https://www.youtube.com/watch?v=aWzzFl-tHN8

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s