Temporary Reintroduction of Border Control ja todella vähän turvapaikanhakijoita

Passintarkastus Pariisin Charles de Gaulle’illa lokakuussa. En kokenut rasitteeksi.

Norja, Ruotsi, Tanska, Saksa ja Itävalta jatkavat huomisesta alkaen jälleen seuraavalla kuudella kuukaudella ”väliaikaista” rajavalvontaansa. Ranska teki saman päätöksen jo lokakuun lopussa.

Kyseessä on EU:n mielestä ehdoton poikkeus – ainoa vain, että poikkeus on ollut voimassa jo monta vuotta. Ja hyvä niin.

Suomi sen sijaan ajaa vapaata Schengeniä – eli toisin sanoen ei tee mitään, mutta nauttii vapaamatkustajana siitä, että muut tekevät.

Hallitusohjelmassa asia kuvataan näin:

”Vapaa liikkuvuus Schengen-alueella turvataan.”

Olen yrittänyt oleellisilta henkilöiltä kysellä, että mitä tuo mahtaa tarkoittaa, mutta en ole oikein saanut vastausta. Totta kai Suomi salaa myhäilee, että muut hoitavat homman. Hallitus leikkii, että meillä on ainoastaan itäraja, vaikka hyvin tiedämme, että länsirajasta on ollut lähivuosina paljon enemmän harmia.

Vaatii mielestäni melkoista kirkasotsaisuutta tällaisessa eurooppalaisessa tilanteessa julistaa, että Suomi ajaa vapaata ja esteetöntä Schengeniä. Vai typeryyttäkö se on? Schengen meni jo, de facto.

Maantieteellinen asemamme suojaa meitä juuri siksi, että edellä puskureina olevat maat eivät päästä massoja läpi. Ennen kaikkea tällä on vaikutuksensa liikkeiden ohjautumiseen – rajavalvonta heikentää maiden vetovoimaa, vaikka turvapaikan hakemisen oikeus säilyy.

Viime aikojen suosituin hokema siitä, että Suomeen tulee tällä hetkellä TODELLA VÄHÄN turvapaikanhakijoita, on tyhjä veisu. Niin kauan kuin meille joka tapauksessa tulee ihmisiä samoista maista ja samoilta seuduilta, samanlaisilla olemattomilla koulutustaustoilla, samanlaisilla valtavilla integroitumishaasteilla, samanlaisilla kustannusvaikutuksilla, on aivan yhdentekevää, millä perusteella oleskelulupa on lopulta annettu.

6 kommenttia artikkeliin ”Temporary Reintroduction of Border Control ja todella vähän turvapaikanhakijoita

 1. Suomi on pussinperä, joten tänne tulijat myös pysyvät täällä. Se on varmistettu tulijoiden etuuksilla, kantaväestöön kohdistetulla korostetulla kurinpidolla sekä turhanaikaisella oleskelulupakäytännöllä: maahan saa jäädä joka tapauksessa. Näillä spekseillä Suomi on tulijoiden tavoitemaana listan kärkisijoilla.

 2. Tere Riikka.
  Joo ja kun kysyt näiltä svakeilta vaikeita, eli miksi helevatassa tänne pitää roudata maailmanääristä pedoja, raiskareita jne kun niitä on meillä omasta takaakin. No, vastakysymys on, että hyväksytkö muka kotimaiset ”arjen sankarit” Niinku mulle kävi taannoin S-U:n uutista kommentoidessani. Mutta kun se kyselijä ei osannut osoittaa mun kirjoituksesta sellaista kohtaa, niin no, onneksi älysi lopettaa kohkaamisen.

 3. Olisi ideaalia, jos jokin neuvokas työryhmä pystyisi tekemään laskurin, joka (lähes) reaaliajassa pystyisi rekisteröimään turvapaikkahakijoiden volyymin kehitystä.
  Julkisen (sic!) sektorin luontevalta tuntuva tietolähde, tämä Migri, tuskin kuitenkaan kykenee riittävästi motivoitumaan liiankin julkiseksi kokemaansa tiedonvälitykseen.

 4. Onko tätä otettu hallituksessa esille? Päättääkö tästä edes hallitus vai tuleeko ensimmäinen käsky rajavartiolaitokselta? Tällainen käytäntö ei missään tapauksessa heikennä Schengen-alueella matkustavia, vaan pääasiassa tällä kitketään rikollisuutta.

 5. Suomen länsirajoilla pitäisi myös aloittaa rajatarkastukset. Olen jo pitkään ihmetellyt, miksi useat vallassa olevat suomalaiset poliitikot (ja muut) syytävät rahaa surutta turvapaikanhakijoihin mutta suomalaisia kyykytetään (työttömät), suomalaisia vanhuksia ei hoideta kunnolla kun ei ole rahaa… ja näitä esimerkkejä on todella paljon. MIksi meillä on edelleen asumisperustainen sosiaaliturva, mikä takaa mm. turvapaikan saaneelle elinikäisen elatuksen? Miksei turvapaikka ole määräaikainen? Miksi entisessä kotimaassan lomailleelta/käyneeltä turvapaikan saaneeltä ei peruta turvapaikkaa? Eihän sellaiselle ole tarvetta, jos maassa voi käydä. Miksi esim. muunmaalaiselle työntekijälle, jonka perhe ei asu Suomessa, maksetaan mm. lapsilisiä?

  • Jäi kesken yllä oleva kommentti. Vaikuttaa vahvasti siltä, että kun kyse on turvapaikanhakijoista tai maassa laittomasti oleskelevista, rahaa löytyy vaikka kuinka paljon eikä mitään sanktioita aseteta (esim. ei tarvitse oppia kieltä).. Ei siis ole mikään ihme, että Suomessa rahat eivät riitä mihinkään ja nykyinen(kin) hallitus elää yli varojen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s