Miksi media syö Sanna Marinin kädestä?

Kuten kaikki ovat voineet kymmenistä lehtijutuista lukea, pääministeri Sanna Marin sanoi perjantaina SAK:n järjestämässä puheenjohtajapaneelissa, että 3000 euroa kuussa olisi ”reilu palkka” jokaiselle, joka tekee Suomessa kokopäiväistä työtä. Reiluuden osalta hän lisäsi, että 3000 euroa on selvästi ”alakanttiin”.

Eli siis vähintään 3000 euroa kuussa, mutta mieluusti enemmän, kaikille, jotka Suomessa tekevät mitä tahansa työtä 37,5 tuntia viikossa.

Kuvakaappaus Suomen Uutisten verkkosivulta.

Paneelin juontajan toimittaja Maria Pettersonin (sdp*) kysymys oli typerä mutta säväyttävä. Sen tarkoituksena todennäköisesti juuri oli edesauttaa tällaista julkisuutta. SAK ja SDP ovat monin napanuorin kiinni toisissaan, ja tuskin on sattumaa, että ”oman työmarkkinatahon paneelissa” esitetään tällaisia kysymyksiä.

Mitään tekemistä politiikan todellisuuden, lainsäätäjän mahdollisuuksien tai kansantaloutemme kestävyyden kanssa kysymyksellä ei ollut. Se oli hauska heitto, tyypillinen vasemmistolainen utopiakysymys, josta media mielellään raapii kymmenet otsikkonsa.

Lehdistö toisti Marinin populismin

Sanna Marinin vastaus voidaan laskea pitkään jatkumoon vastaavia demareiden vaaliheittoja. Ennen viime eduskuntavaaleja sellaisen esitti silloinen puolueen kippari Antti Rinne vaatimalla kuuluisaa vappusatastaan. Sanna Marinin kolmentonnin palkan toteutumisen todennäköisyys on noin tuhat kertaa pienempi kuin Rinteen vappusatasen – joka sekään ei toteutunut.

Kaikki muut paneeliin osallistuneet, vasemmalta oikealle, vastasivat kysymykseen selvästi realistisemmin kuin Marin. Omien puolueidensa lähtökohdista käsin.

Marin veti suoraan päätyyn. Sinne, mistä löytyy vaikkapa jehovantodistajien kuvasto leijonien kanssa piknikillä olevista paratiisin asukkaista tai John Lennonin kappale Imagine. Jokuhan näihinkin uskoo.

Saahan kukin höpötellä, mitä haluaa. Ongelmaksi asia muuttuu vasta, kun valta annetaan suomalaiselle lehdistölle.

Media uutisoi Marinin vastaukset nopeasti ja laajasti: Sanna Marin haluaa 3000 euroa palkkaa kaikille! Sanna Marin ehdottaa 3000 euron palkkoja! Sanna Marinin mielestä 3000 euroa on pienin reilu palkka!

Samalla vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon vastaus (1500 euroa) nostettiin esille päinvastaisessa valossa. Näin vähän! Näin vähän Ohisalo haluaa antaa palkkaa! Onpa törkeää!

Tosiasiassa Ohisalon vastaus oli looginen ja vihreiden linjan mukainen sekä huomattavasti realistisempi kuin Sanna Marinin. Hän kuitenkin varsin pian mediamyllytyksen jälkeen tyytyi pahoittelemaan sitä. Ei hänen olisi pitänyt, mutta niin usein käy, kun media ja some raivoavat.

Marinin täydellinen logiikan puute – vai sittenkin taitava mediaveto

Paneelissa Marin itsekin läksytti Ohisaloa. Marin ei voinut ymmärtää, miksi sosiaaliturvan pitää kompensoida alhaista palkkaa, kuten vihreät esitti. Se on väärin.

Siis mitä? Että Marin ei ymmärrä ja hyväksy, että sosiaaliturvan pitää kompensoida alhaista palkkaa?  

Hän itse, hänen johtamansa puolue ja hänen johtamansa hallitus koko ajan aktiivisesti tekevät sellaisia päätöksiä, jotka lisäävät sosiaaliturvan käyttöä alhaisen palkan kompensaationa. Veronmaksaja kantaa koko ajan suuremman taakan työssäkäyvien elintasosta.

Mikä oleellisinta, juuri tähän nojaa Suomen kiilusilmäinen vaatimus saada lisää työperäistä maahanmuuttoa – siihen, että veronmaksaja aina kuittaa maahanmuuttajan ja tämän perheen tulonsiirrot, sosiaaliturvan ja julkiset palvelut. Ja tätä Sanna Marin nimenomaan voimakkaasti kannattaa ja edistää.

Sen sijaan, että poliitikot sorkkivat palkkoja, he voivat vaikuttaa siihen, että työssäkäyminen on kannattavaa ja että käteen jää riittävästi rahaa elämiseen. Nyt näin ei todellakaan ole. Eikä Sanna Marin ole tehnyt asian eteen mitään, päinvastoin.

Eikö hän ymmärrä tätä? Vai eikö hän välitä? Vai onko hän vain niin suosittu ja median rakastama, että hän voi huoletta töräyttää mitä tahansa ja se aina hyödyttää häntä?

Median ”kritiikki” Marinia kohtaan

Pian mediassa alkoi tulla kritiikkiä myös Marinin vastausta kohtaan.

Useampi lehti oli soittanut kiireen vilkkaa ekonomisteille, noille maamme suurimmille tietäjille (ilmastopaneelin jälkeen). Onko tämä mahdollista, voiko näin tehdä, politiikan journalistit kysyivät ekonomisteilta. No ei ole, ei missään nimessä voi, vastasivat ekonomistit.

Kuten jokainen vähääkään yhteiskunnasta ja taloudesta ymmärtävä voi arvata! Riittävän informoitu lapsikin tietää, että tuo ei ole mahdollista. Mutta media päätti soittaa ekonomisteille, ehkä koska se ei itse uskalla kyseenalaistaa Marinia.

Vaikka nämä toimittajat halusivat esiintyä kriittisinä Marinin sutkautusta kohtaan, eivät he tosiasiassa kyenneet siihen.

Jos asia olisi toisin, he olisivat aivan itse, omalla journalistin arvovallallaan, ensin kertoneet, kuinka typerä kysymys oli. He olisivat pohtineet, miksi juuri SAK kysyy sellaista. Mitä hyötyä kysymyksestä oli? He olisivat ehkä päätyneet siihen, että kysymyksellä ei ollut mitään muuta virkaa kuin aikaansaada juuri tämä, mitä nyt tapahtui – osoittaa Sanna Marinin hyväsydämisyys ja reiluus äänestäjien silmissä. Ja muiden huonous.

Sitten he olisivat – itsereflektioon kykenevinä – ehkä kuvanneet suomalaisen politiikan todellisuutta, jossa äärimmäisen suosittu pääministeri saa kaikkein uskomattomimmillakin heitoillaan koko mediakentän levittämään omaa sanomaansa.

Miksi Marin narraa?

Sen jälkeen – mikäli rautalankaa vielä olisi tarvittu – he olisivat selittäneet yksinkertaisimmille lukijoilleen 1) miksi 3000 euroa ei ole mahdollinen ja 2) miten Marinin johtama SDP ja hallitus koko ajan tekevät poliittisia päätöksiä, jotka ovat yhä kauempana tästä ”reilusta palkasta”. Eli siis 3) miten Sanna Marin narraa.

Niin toimittajat eivät tehneet. Suomessa ei juuri ole poliittista journalismia, joka kykenisi tai haluaisi analysoida politiikan sisältöjä ja vallankäytön prosesseja. Se on liian vaikeaa tai kerää liian vähän klikkejä.

Niinpä kansalaisille eli äänestäjille välitettiin narratiivi pääministeri Sanna Marinista, joka haluaa paljon reilumpaa palkkaa ihmisille kuin kukaan muu. Ja vaikka se onkin ekonomistien mielestä mahdotonta, kansa kyllä uskoo mieluummin suosittua ja reilua Sanna Marinia.

Politiikan viihde ja tosi-tv

Samaan aikaan kun yhä useampi kansalainen ei jaksa välittää politiikasta eikä äänestää, politiikan journalismi ja uutisointi muuttuvat viihteellisemmäksi, henkilöityneemmäksi ja aina entistä pinnallisemmaksi. Puheenjohtajia arvioidaan paneeleissa kuin he olisivat tosi-tv-tähtiä tai muita viihdealan ammattilaisia, siis esiintyjiä. Kuka on vakuuttava, kuka on ärhäkkä, kenen tunteet ovat koskettavia, kuka haastaa? Sisällöstä tai johdonmukaisuudesta viis.

Vain näin mahdollisimman monet kansalaiset ehkä saadaan kiinnostumaan politiikan uutisista. Politiikka-kategoriaan laskettavat uutiset saavat klikkauksia ja leviävät somessa villisti, kun niihin saadaan yhdistettyä valovoimainen henkilö.

Mutta kuinka paljon enemmän viihde- ja tosi-tv-julkisuuden kaltaiseksi politiikan vielä pitää mennä? Eikö tämä jo riittäisi?

Suomi ja sen tulevaisuus

Nimittäin kun kyse ei ole viihteestä. Kyse on maamme tulevaisuudesta, maamme ylimmästä päätöksenteosta, lainsäädännöstä. Kyse on ongelmista ja niiden ratkaisuista. Uskottavuudesta. Kyse on puolueiden ja poliitikkojen arvomaailmoista, siitä, mitä he edustavat ja tavoittelevat. Siitä, miten heidän konkreettinen työnsä ja saavutuksensa heijastavat heidän puheitaan.

Kyse ei ole viihteestä, ei klikkiuutisista. Ei supertähdistä.

Hyvänen aika, kyse on Suomesta ja sen tulevaisuudesta.

*) Jos ei jäsenkirjaa, niin ainakin affiliaatio. Journalistilehden päätoimittaja on toiminut esimerkiksi demarimepin avustajana.

7 kommenttia artikkeliin ”Miksi media syö Sanna Marinin kädestä?

 1. Tietkö en ymmärrä miksi eläkeläiset maksavat niin kovaa veroa. Itse jouduin sairauden takia hoitotyöstä eläkkelle.Saan eläkettä 1370e ja veroprosentti on 16
  Tuttuni tienaa n25000 vuodessa ja veroprosentti 9.
  Eikö tähän pitäisi tulla jokin muutos

  • Kovempi veroprosentti eläkeläisellä kuin työssäolevalla johtuu ns. solidaarisuusverosta, jonka sdp Lipponen joukkoineen ajoi läpi 1990-luvulla. Kovempi prosentti siksi, koska eläkeläiset eivät maksa työttömyysvakuutusmaksua eläkkeestään. Näin muistaakseni… T. Markus K

 2. Sari, olet oikeassa. Eläkeverotus on keino kupata elämäntyönsä päättänyt vanhus kuiviin. Jos vielä sattuu olemaan jotain omaisuutta kuten asunto niin verottaja odottaa vesi kielellä kuolemaa ja mahdollisuutta verottaa myös perikuntaa.
  Itse eläköidyn 1.1.2023. Eläke on ihan kohtuullinen ja veroprosentti tullee olemaan 32-34 eli kyllä se tasapäistää minutkin pienituloiseksi.
  Asunnon aion myydä pois ja luikin ulkomaille asumaan. Ei ole mitään järkeä kärvistellä näillä hintatasoilla Suomessa. Verot maksan jatkossakin Suomeen koska eläkkeen maksaa valtionkonttori.
  Elämisen taso on vaan paljon parempi jossain elinkustannuksiltaan halvemmassa EU maassa kuin Suomessa. Ilmastosta puhumattakaan.
  Jotkut nillittelee ettei sitten pidä tulla Suomeen sairastelemaan. Väitänpä, että kun SOTE tulee vuoden alussa voimaan niin meidän terveydenhuolto alkaa olla kehitysmaaluokkaa. Vaikkapa Espanjassa hommaa toimii todella hyvin ja ainahan voi ottaa lisävakuutuksen.
  Viimeksi kun tilasin hammaslääkäriaikaa julkiselta puolelta niin sain ajan 9 kuukauden päähän. Menin yksityiselle ja ajan sain seuraksi päiväksi. Ihan kiva maksella 25000 euroa veroja per vuosi.

 3. Muutama kommentti mielenkiintoiseen kirjoitukseen näin aikaviiveellä.
  Ehkä merkittävin tapa millä media Suomessa manipuloi mielipiteitä on minun nähdäkseni ”agendajournalismi”, jossa keskitytään raportoimaan vain niistä kertomuksista tai tapahtumista, jotka tukevat omia päämääriä. Esimerkiksi, maahanmuuttokysymyksissä, keskittymällä yhteen tapaukseen, jossa tulijaa on virheellisesti syytetty väärennettyjen asiakirjojen käyttämisestä, mutta vaikenemalla tyystin siitä, kuinka paljon on tapauksia, joissa tulija on onnistuneesti väärennetyillä asiakirjoilla voinut saada turvapaikan tai oleskeluluvan Suomessa – veikkailisin sellaisia tapauksia löytyvän selvästi enemmän kuin virheellisesti evättyjä lupia. Toinen samanlainen aihe on työttömyys vs työvoimapula -aihe. Keskittymällä näyttävästi kertomuksiin sellaisista tapauksista, joissa yritys ei löydä haluamaansa työvoimaa, ja vaikenemalla tyystin niistä kertomuksista, joissa työnhakija ei pääse haluamaansa työhön (joita tapauksia on huomattavasti enemmän) luodaan mielikuva, että työvoimapula olisi huomattavasti suurempi ongelma kuin työttömyys/vajaatyöllisyys. Se mitä suomalaisessa mediakentässä ennenkaikkea minusta kaivattaisiin enemmän on kilpailevien näkökulmien esilletuominen, että kriittinen lukija voi itse arvioida, kummalla näkökannalla on paremmat perusteet.

  • kaivattaisiin enemmän on kilpailevien näkökulmien esilletuominen
   ——–
   niitä tuodaan esille mutta esimerkiksi Persumedia estää jokaisen kriittisen kirjoituksen. Samalla kun persut estävät kritiikin joka kohdistuu tyhjään puheeseensa he itse levittävät täysin propagandistista tyhjää puhetta medioissaan – joiden kommenttipalstat ovat täynnä solvauksia ja maalitusta. noihin kahteen asiaan perustuu persujen maailmankuva.
   katsotaan julkaistaanko tämä, koska tämä on kilpaileva näkökulma.

 4. Sanna Marin ajaa kaksilla rattailla; puhuu toista ja tekee toista.Puhuu olevansa suomalaisten vähäosaisten puolella,mutta se on jäänyt vain puheen asteelle. Aikaa on jäänyt mediaesiintymisiin mutta kun rouvatta tarbittiin maan asoidennhoitamiseen,häntä ei löytynyt mistään.Bilettämiseen ja juhlimiseen ain aikaa on löytynyt.Toivottavasti ihmiset näkevät hänen puheiden läpi tehdessään valinnan äänestämisestään.Pyrkimys johtajan asemaan on kova,mutta näytöt loistaa poissaololollaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s