Sähkön hinta on saatava alas

Talvi kylmenee, ja kaikki puhuvat sähkön hinnasta. Kylmimmät kuukaudet ovat todennäköisesti vasta edessä, mutta monien sähkölaskut ovat jo täysin kohtuuttomia. Ensi vuonna avuksi tulevat sähkötuki ja sähkövähennys jättävät ulkopuolelleen suuren joukon ihmisiä, jotka eivät saa mitään apua. Arvonlisäveron alennus koskee kaikkia, mutta ei juuri laske hintaa.

Sähkön hinta on yksinkertaisesti saatava alas. Mikään tukipaketti, varsinkaan näin heikon julkisen talouden maassa, ei asiaa yksinään korjaa.

Jotkut väittävät edelleen, että markkinoita ei saa sörkkiä. Tilanne pitäisi vain hyväksyä. Näin ei ole. Sähköpörssijärjestelmä nimenomaan ei toimi markkinatalouden ehdoilla. Sähkökauppamallia on muutettava, samoin päästökauppajärjestelmää – jota olemme esittäneet väliaikaisesti kokonaan tauolle.

Kaksi vuotta sitten ydin-, vesi- ja tuulivoimalla tehdyn sähkön tuotantokustannus sähkön tekijälle oli muutama sentti. Loppukäyttäjä osti sähköä katteen ja verojen jälkeen esimerkiksi kuudella sentillä. Näin tuotetun sähkön todellinen tuotantokustannus on edelleen muutama sentti, mutta nyt sitä myydään jopa 50 sentillä. Hinta on kymmenkertaistunut, vaikka tuotantokustannus ei ole käytännössä muuttunut. Samaan aikaan osa sähkön tuottajista tekee satumaisia voittoja. Jos tämä ei ole epäkohta, mikä sitten on?

Sähkön hinta määräytyy kalleimman energiamuodon mukaan. Sähkömarkkinoilla osto- ja myyntitarjoukset eivät kohtaa markkinaehtoisesti, vaan kaikki myyjät saavat tietyssä hetkessä saman hinnan. Suomessa riippuu voimakkaasti sääolosuhteista, mikä tuo hinta on. Jos tuulee paljon, on ylituotantoa ja sähkö voi olla käytännössä ilmaista. Liian halpa sähkö työntää markkinoilta pois muita tuotantomuotoja, jotka eivät kykene kilpailemaan niin alhaisilla hinnoilla. Mutta juuri näitä tuotantomuotoja tarvitaan, kun ei tuule tai paista. Kun ei tuule, sähkön hinta nousee kovaksi, ja mitä enemmän alituotantoa ja pulaa, sitä kovemmaksi. Energiapalettimme ei ole toimiva nojatessaan niin vahvasti tuulivoimaan – ja Olkiluodon uusi reaktorikin takkuaa.

Sähkön hintaan vaikuttaa sähkömarkkinoiden ongelmallinen rakenne. Nykymalli on luotu vihreän siirtymän nimissä tukemaan uusia energiamuotoja, mutta käytännössä tämän seuraus on, että sähköyhtiöt nettoavat yhä suurempia voittoja ja kuluttaja maksaa itsensä kipeäksi.

Mitä enemmän sähköstä on pulaa, sitä enemmän mukaan tulee hyvin kallista sähköä, ja se tekee osalle tuottajista valtavat katteet. Tämän takia sähkö on oikeasti niin kallista.

Suomalainen sähkö on jo yli 80-prosenttisesti päästötöntä. Tämä ei kuitenkaan näy kuluttajan maksamassa hinnassa. Kun sähkön markkinahinta ei ole määräytynyt todellisten tuotantokustannusten mukaan, kuluttaja ei pääse hyötymään päästöttömästä sähköntuotannosta. Ei ole tarkoituksenmukaista tai mitenkään kohtuullista, että kalleimman, likaisen sähkön rajakustannus määrää koko hinnan.

Kotimainen ja pohjoismainen puhdas sähkö on myytävä kuluttajille kohtuuhinnalla. Sähkön hinnoittelu ei ole luonnon laki, vaan sitä voidaan muuttaa.

Suomen sähkömarkkinalaki edellyttää kohtuuhintaisen sähkön tarjoamista kuluttajille. Ei kai kyseessä todella kuollut kirjain?

(Kolumni on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 12.12.)

17 kommenttia artikkeliin ”Sähkön hinta on saatava alas

 1. Sähkön hinnan määräytyminen on kyllä erikoista. ”Sähköpörssi” ostaa melkein kaiken sähkön ja myy sen takaisin myyjien kautta ainakin tavallisille kuluttajille . Kilpailua ei ole. Eikö tämä ole laiton hintakartelli?

  • Hintakartelli olisi se, jos sähkön tuottajat sopisivat tuotannon rajoituksista pitääkseen hintaa korkealla. Ehkä ne tekevätkin niin, mutta yksinkertaisempia selityksiä on.

   Esimerkiksi: Vaihtelevan tuulivoiman takia sähkön tuotanto on tullut riippuvaiseksi nopeasti säädettävistä maakaasuvoimaloista. Nyt on kova pula kaasusta samalla kun osa sähkötehosta on pakko tuottaa sillä.

 2. Maksimi energian siirtokapasiteetti Suomesta keski-eurooppaan on kymmenesosa Suomessa tuotetusta energiasta. Miksi kaiken Suomessa tuotetun energian hinta määräytyy keski-eurooppalaisen ostajan maksukyvyn mukaan, kun ei ole edes teoriassa mahdollista myydä kaikkea tuota energiaa keski-eurooppaan? Jos suomalaiset lopettaisivat sähkön ostamisen, 90% Suomessa tuotetusta energiasta jäisi myymättä.

 3. Se vesivoimalla halvalla tuotettu sähkö on aivan samanlaista tavaraa kuin se kalliilla kaasulla tuotettu, siitä joutuu maksamaan saman hinnan. Ja aina joku näyttää maksavankin.

  Ansiottomien hyötyjen verottaminen pois ei pitäisi olla huono juttu kenenkään kannalta. Sähköyhtiöt voivat väittää sen vähentävän investointeja uuteen tuotantoon, mutta miksei valtio voisi hoitaa senkin puolen? Sanon tämän epäironisesti.

  Jos jollakin mahtikäskyllä sähkön hintaa aiotaan laskea, pitää myös kysyntää vastaavasti väkisin poistaa markkinoilta. Jos tämän puolen unohtaa, vähintäänkin flirttailee populismin kanssa.

  Hinnan eli eurojen tuijottaminen on vähän niinkuin jalkapallossa katsoisi vain pelivälinettä. Varsinainen ilmiö tässä taustalla on pula energiasta. Jos pulaa halutaan helpottaa, pitää energiaa säästää tai hankkia jostain lisää.

  Säästämistä helpottaisi suuresti esimerkiksi pörssihintaa seuraava tuntuva sähkövero kiinteän sopimuksen kuluttajille, jonka tuotot voitaisiin ohjata vaikka säästämisestä palkitsemiseen. Toteuttamisen tekniset yksityiskohdat ja laskeminen ei ole kiireellistä. Sähköyhtiöillä on asiakkaiden kulutustiedot tallessa. Ehkä lakejakaan ei tarvitse saada valmiiksi, jo uhkaukset ja suunnitelmat takautuvista toimista tätä talvea koskien auttaisivat.

  Toinen vaihtoehto olisi laittaa sähkösopimukset katkolle tai mitätöidä ne, ja kaikki maksaisivat pörssihintaa. Tämä varmaan vaatii sähköntuotannon ottamista valtion valvontaan, jotta kuluttajien luottamus säilyy.

  Sähkön kuluttamista ei missään nimessä pidä tukea (älkää maksako ihmisten sähkölaskuja), se voi vain pahentaa pulaa. Poikkeustilalakeja voi käyttää, Euroopassa on sota.

  Suomen ja muiden pohjoismaiden ei pidä rajoittaa sähkön myyntiä Eurooppaan. Sama hätä on sielläkin. Kun kelit vähän muuttuvat ja jossain muualla saadaan ydinvoimaloita pyörimään, saatamme saada sieltä omaamme halvempaa sähköä. Ulkomaille myydyistä jouleista saadut eurot ovat niitä pyitä pivossa. Suljetun sähkömarkkinan halvempien hintojen hyödyt ovat lähinnä unelmaa.

  Voin omasta puolestani sanoa, että ennen minulla ei ollut mitään erityistä mielipidettä kokkolalaisista. Nyt kun he ovat sähköyhtiöstään tarjonneet itselleen halpoja sopimuksia, ts. muiden kustannuksella alkaneet tukemaan omaa kulutustaan, on minulle tullut heistä tietty käsitys. Miten luulet Euroopassa arvioitavan tulevaa kumppania Natossa, jos alamme jemmaamaan sähköä? Tosin meillä olisi siihen ihan pätevät syyt, kun ne tollot ovat menneet tukemaan kulutusta.

 4. TAISTELU TYÖVOIMASTA

  Taistelu sähkömarkkinoista

  Sähkösisämarkkina on mätä, jos suomalaiset joutuvat mm. saksalaisen energiapolitiikan maksumiehiksi

  Tohtori Jussi Lindgren on valtion virkamies ja Lindgren (ja Jukka Liukkonen) ovat stokastisten probleemojen (kuten Schrödingerin (nobelisti) yhtälön yleistyksen Stückelbergin aaltoyhtälön tutkijafyysikoita)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6934697/
  J. Lindgren initiated this project and incepted the concepts related to the invariance and spacetime diffusion. J. Lindgren and J. Liukkonen jointly wrote and revised the entire manuscript. J. Lindgren and J. Liukkonen read and approved the final manuscript

 5. JOS SUOMALAINEN EI SIJOITA, RAHAT VIE ULKOMAINEN

  PURRA, pistäpä kundit asialle taloudessa eli muodostaa ryhmä, joka vastaa kaikkiin kyselyihin
  Juhani Huopainen, Henri Alakylä Myllyniemi, Sakari Puisto, Toimi Kankaanniemi, Pauli Vahtera, …

  Perussuomalaiset ja Liike Nyt -puolueilta ei saatu minkäänlaisia vastauksia.

  https://viisasraha.fi/Sijoittaminen/Kysyimme-eduskuntapuolueilta,-miten-ne-ovat-edist%C3%A4neet-suomalaisten-sijoittamista

  Helsingin Messukeskuksen Oma raha -lavalla 16.11. kello 14.35–15.20 vastaamassa ovat kansanedustajat

  Sakari Puisto (ps.), Matias Marttinen (kok.) ja Markus Lohi (kesk.) sekä kansanedustajaehdokas Lauri Muranen (sd.).

  https://yle.fi/a/3-12384463
  Haamuraja rikkoutui: Suomessa on nyt MILJOONA osakkeenomistajaa ja heillä on kolmensadan miljardin edestä suomalaisia pörssiosakkeita
  Osakesäästötilit ovat rohkaisseet suomalaisia hajauttamaan sijoituksiaan. Osakesäästötilit tulivat käyttöön vuonna 2020.

 6. Moi Riika. Olisi esitys lyhyesti sähkönhintaa riippuen. Minä mietin sellaista mahdollisuutta, että rikkaat hyödy sähkön hintakatosta suhteetomasti, eikö voisi tehdä rajauksen että hintakatto olisi esim. 13000kw. Sen ylitävältä osalta ei tule enää hintakaton piiriin. Voin keskustella asiaan liittyen jos on kysyttävää. T. Heikki

 7. Sivustolla ”GlobalPetrolPrices.com” on useimpien maiden sähköenergian hinnat. On maita, joissa hinnat ovat alhaiset, esimerkiksi alle 10 senttiä per kilowattitunti. Miten nämä maat osaavat hoitaa asiansa paremmin. Pystyisikö Suomi samaan?

 8. Miksi kaikelle elämiselle ja asumiselle nykymaailmassa niin välttämätön asia kuin sähkö on altistettu keinottelulle ja miksi Suomi laittaa aina nimensä kaikkiin typerimpiinkin sopimuksiin? Aina vaanko meillä on päättäjiä, joilta puuttuu äly, osaaminen ja kyky katsoa tulevaisuuteen? Jos tämä on se uusi hieno, globaali maailma, se on kyllä täysin epäonnistunut! Sopimuksia voidaan tehdä ja niitä voidaan myös purkaa. Nyt on sen aika; sähköyhtiöiden ja sijoittajien ahneus ei saa aiheuttaa tällaista tuhoa. Kaatui se Berliinin muuri ja ikuinen Neuvostoliittokin, miksi ei joku paperilla tehty sopimus?!

  Riikka Purra – olet harvinainen nainen; yksikään hallituksessa istuva ei yllä tasollesi. Pidä pintasi ja jatka taistelua suomalaisten hyväksi. Kiitos ja kumarrus. Rauhallista joulua sinulle ja perheellesi!

 9. Miksi tämä asia pitää tehdä liian vaikeaksi.
  Miksei määrätä hintakattoa esim 15c/kwh.
  Kun jollekin sähkön toimittajalle tulee vaikeuksia toimittaa siihen hintaan, niin valtio jeesaa tarviitaessa jottei sähkön toimitus katkea.
  Valtaosa toimittajista pärjää kyllä, kohtuullisella tuotolla, joka määritetään vaikka kuten sähkön siirron tuotto.
  Tässä voi vedota poikkeustilaan tms. ja väliaikainen laki päälle.
  Huomattavasti yksinkertaisempaa kuin tutkia kunkin kuluttajan laskuja ennen ja jälkeen tahi tulotasoja.
  Tuottajia on vain murto-osa verrattuna kuluttajiin, heitä helpompi kontrolloida.

 10. Keskustalla oli kiire Rosatom/Fennovoiman ja Talvivaaran kokeiluprojektien kanssa eikä kummastakaan hyvää seurannut. Nyt on uusi projekti putkessa, NORJALAISTEN INKOO-TERÄSPROJEKTI https://www.iltalehti.fi/talous/a/c09f613e-31b2-4d7f-8779-119cc217ddab

  ÄÄRETTÖMÄN ENERGIAINTENSIIVINEN TUOTANTOMENETELMÄ ja vasta kokeiluvaiheessa

  Projektissa on lisäksi kiinnostavaa se, että sen operaatioista Norjassa on hyvin vähän tietoa

  Käännös: Blastr, joka halusi Sørfoldin ja Fausken kuntien hyväksyvän vaikutusten arvioinnin, toimi harhaanjohtavilla ja myös väärillä tiedoilla. Blastr som ville at kommunestyrene i Sørfold og Fauske skulle si ja til konsekvensutredning, opererte med misvisende og også feil opplysninger.

  https://www.nordnorskdebatt.no/folkevalgte-med-kraft-til-a-si-nei/o/5-124-186905
  Blastr som ville at kommunestyrene i Sørfold og Fauske skulle si ja til konsekvensutredning, opererte med misvisende og også feil opplysninger. Dette mektige vinterbildet fra Siso er et av mange visualiseringer med før- og etter-bilder som ble utarbeidet for Motvind Salten. Figurer, kart, informasjon og visualiseringer med nøyaktig størrelse og plassering er gjort utfra informasjon gitt av Blastr

  Projektin takana on miljardööri Tore Ivar Slettemoen, joka on muuttanut Sveitsiin
  https://www.finansavisen.no/nyheter/energi/2022/10/18/7947637/norsk-milliardaer-tore-ivar-slettemoen-flytter-til-sveits
  Ny norsk milliardær flytter til Sveits Freyr-gründer Tore Ivar Slettemoen følger røkla og flytter til Sveits.

  Tore Ivar Slettemoen omistaa yksinään Vanir Green eli Vaniras-yhtiön
  https://www.vaniras.no/How/

  Vaniras-yhtiö on enemmistöomistaja yhtiössä Blastr, jonka johtaja Wittusen on esitellyt INKOON PROJEKTIA SUOMESSA
  https://www.blastr.no/
  We are backed by solid and competent owners in Vanir Green Industries, a Nordic investment company that invests in, develops and scales green, robust and profitable businesses needed to accelerate the energy transition. Vanir Green Industries is managed by a team of experienced professionals with deep industrial competence and a genuine drive to build a more sustainable future.

 11. TAAS juuri se ihminen (eläkeläinen tai vähätuloinen), jolle pienikin lisämeno sähkölaskuissa on liikaa, jää avun ulkopuolelle. Tuo vaaditun kulutuksen euromäärä ja omavastuu on suuri! Eikö sähkön hintaa voisi määritellä progressiivisen asteikon tavalla? Mitä enemmän kulutat sitä enemmän maksat, ja ne vähäkuluiset olisivat kestävällä tasolla vähätuloisille. Tällöin olisi oikeudenmukaista! Kun ei sossusta mitään saa ja muutenkin yksineläjät elävät tiukilla. Ja mitä yhteiskunta neuvoo; ”myy se mitä omistat”. Ilkeää.

  Miksihän tax free on vielä olemassa? Miksi ulkomaalaisille annetaan se, mikä kuuluisi meidän omille eläkeläisille ja vähätuloisille. Tämä jos mikä on pahimman luokan eriarvoistamista. Kyllä me tarvitsisimme sen ruoanalennuksen itse. Luomutuotanto loppuu kun ei ole varaa ostaa vaikka halua olisikin. Järkyttävä kehityksen suunta.

 12. Hei. Nyt ollaan pulassa. Asumme miehen kanssa kahden haja-asutusalueella Pirkanmaalla. Lapset perheineen Pirkanmaan toisessa laidassa.
  Itse uuvuin lastenhoitotyössä ja olen työkyvyttömyyseläkkeellä kotona ikäni kohta 57v. Mies kohta 60v. käy töissä joten oma auto välttämätön ja työaikojenkin vuoksi (hoitaa sairaalassa lumityöt, hiekoitukset yms.) Automme vie vähän Dieseliä 5,4l/100km, vanha 2005 vuoden Volvo farmari. Sähköautoon tai mihinkään uuteen autoon ei ole varaa.
  Asumme 1976 valmistuneessa talossa asunto pinta-ala 120. Autokatos. Talo on vesikiertoisella öljylämmityksellä. Hankimme heti kun muutimme ilmalämpöpumpun eli 2010 ja sillä puolittui öljyn kulutus. Öljyä kuluu 1000litraa vuodessa. Sähköä 4430kW sähköä vuodessa. Vettä kuluu 73kuutioo vuodessa. Meidän tuloilla ollaan nyt todella pulassa kun pitäisi tilata tuo 1000litraa öljyä ja hinta on nykyisellään kaksinkertainen. Mitään tukea ei saada mihinkään asumiseen ja elämiseen. Ei ole lapsilisiä, eikä muitakaan lisiä. Ainoat lisät on kasvaneet ruoka, lääke ja elämiskulut…öljy ja sähkö. Elämme kädestä suuhun venyttämällä viimeisen viikon ennen eläke- ja tilipäivä. Ylimääräiset esim. kiinteistövero tai lääkäri kustannukset sekoittavat pitkäksi aikaa rahapuolen. Silmälasit oli jo pakko hankkia kun edelliset hajosivat. Otin käyttöön sitä edelliset ja ne hajosivat. Onneksi oli sitä edelliset tallessa ja ne siis otettuna käyttöön. Näkyvyys kauaksi ja lähelle alkoi jo haitata. Suomen halvimmasta ostin, en tiennyt käytössä olevien voimakkuutta, kyllä hävetti kertoa tämä käyttöjärjestys. Rahaa niihin ei ollut irrottaa, mutta piti ostaa rahoituksella. Kampaajalla olen viimeksi käynyt kun sain kaksi vuotta sitten lahjakortin joululahjaksi lastenperheiltä. Punalaput ruokaostoksilla on ollut pelastus. Shoppailua ei harrasteta. Vaatteet ja kengät käytetään loppuun. Minun isäni oli jatkosodassa, äiti oli huutolaisena, joten vielä näkyy kasvatus sieltä ajoilta. Ne ylimääräiset rahat mitä sotaveteraaneille jää voitaisiin kohdentaa meihin lapsiin joihin sota-ajat ovat kotona jättäneet!! Isä sairastui vakavasti mieleltään ja sitten tuli halvaantumisia. Lapsuus oli todella rankkaa kuusilapsisen perheen jäsenenä. Neljä poikaa ja kaksi tyttöä. Minulla siis nuorempi sisko. Vähävaraisuuden lisäksi sai hävetä monia asioita ja lapsena kantaa sellaisia asioita, mitkä ei lapsuuteen eikä nuoruuteenkaan kuulu. Tämä täytyi tähän kertoa kokonaisuudeksi. Mutta siis tähän päivään. Miten voi olla, että me jotka elämme säästeliäästi ja maksamme verot niin emme saa apuja öljynmaksuun. Meitä on useita!!. Ei ole varaa laittaa öljylämmitystä pois kun ollaan pienituloisia. Ei siinä auta muutaman tonnin avustukset kun koko summa on valtava. Pyydän teiltä apua, että voisitte tuoda esille meidän avun pyynnön.
  Auttakaa meitä pienituloisia öljylämmittäjiä!
  Puusaunaa käytämme ja pieni takka antaa pientä lämpöä.

 13. Minusta on outoa kuinka Suomeen vieläkin rakennetaan paljon lisää sivuakseli ”potkuri” tuulimyllyjä koska ne meluavat, tarvitsevat paljon tilaa, eikä niitä voi sijoitella kovin lähelle toisiaan ilman että muodostuu turbulenssia joka haittaisi tuulimyllyjen toimintaa. Lisäksi vanhanaikaiset sivuakseli tuulimyllyt tappavat lintuja. Nykyajassa näitä ongelmia voitaisiin vähentää rakentamalla moderneja pystyakseli tuulimyllyjä esim.tulppaani(tulip wind turbine) tai helix(helix wind turbine) tyyppisiä tuulimyllyjä. Pystyakseli tuulimylly, erityisesti tulppaani tuulimylly pystyy tuottamaan jonkin verran sähköä jo noin 0.7m/s tuulen nopeudella. Lisäksi tulppaani tuulimyllyjä voidaan rakentaa ja pystyttää 4kpl alle 10 metrin etäisyydelle toisistaan. Näin ei tarvitsisi tuhota niin paljoa Suomen kauniita metsiä tuulivoiman lisärakentamisen vuoksi.

 14. Moi. Unohtuiko taloyhtiöt näistä sähkötuista ? On paljon yhtiöitä jotka lämmittävät sähköllä joissa asuu tavallisia eläkeläisiä, työläisiä yms..ei ”vuorineuvoksia” kuten eräs mainitsee. Vastikkeet kohoavat jyrkästi. Toivoisin tasapuolisuutta tähänkin

  henri.pulli@kolumbus.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s