Maa, jonka tuntisi omakseen

Perussuomalaisten tavoitteet veronmaksajan kustantamien kohteiden tärkeysjärjestykseen laittamisesta ja oman yhteiskuntamme ja kansalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden priorisoimisesta ovat ennen pitkää välttämättömiä toteuttaa. Vielä emme kuitenkaan saa tukea konkreettisille esityksillemme. Niitä käsitellään kuin ne olisivat radikaaleja. Ne eivät ole radikaaleja. Ajattelutavasta ja mentaliteetista, jossa suomalaisen tulee maksaa kansainvälisistä lisäpisteistä, moralisoinnista, milloin mitäkin tarkoittavasta solidaarisuudesta, kiristää vyötään italialaisten remonttien ja aina vain kiihtyvän maailmanparantamisen takia ikään kuin se olisi velvollisuutemme, on tullut vallitseva, vain muutamassa vuosikymmenessä, ja se on radikaalia.

Suomessa ei riitä rahaa omien vammaistemme hoitamiseen eikä rikosten tutkimiseen eikä lasten koulukirjoihin eikä hoitajien palkankorotuksiin, mutta riittää kyllä tupakanpolton vähentämiseen Kirgisiassa ja ilmastotoimiin Afrikassa. Riittää kaikenlaisiin julkishallinnon oikeamielisiin projekteihin, joista ei ole tuon taivaallista hyötyä kansalaisille. Riittää elinvoimaprojekteihin, joista ei synny elinvoimaa.

Riittää strategioihin ja konsulteille, riittää rakennelmiin, joissa talouden, politiikan, tiedon ja kulttuurin eliitti suunnittelee kansalaisille abstraktia tulevaisuutta – ja satoja tuhansia uusia ihmisiä ulkomailta maahamme. Tulevaisuutta, jossa kansalaisen tehtävä on sopeutua, totella ja maksaa. Puhua oikein ja olla huolissaan oikeista asioista. Oikeista asioista saa olla peloissaan ja ahdistunut – siihen jopa kannustetaan. Muista, ei. Niistä tavallisista, joita joka päivä näkee ja kuulee, vaikkapa siellä Vantaalla, ei.

Valtiohimmelimme on paisunut liian suureksi, sen osien yhteydet ja riippuvuudet liian monimutkaisiksi. Kaikki on muka välttämätöntä. Leikkaaminen on liian vaikeaa. Kuka sellaista kokonaisuutta edes hallitsee?

Mutta kyllä, jos tästä kaikesta leikattaisiin toissijainen pois, olisi rahaa hoitajien palkankorotuksiin. Jos leikattaisiin ylimääräisestä, olisi rahaa suomalaisten parempiin terveyspalveluihin. Nyt ei ole. Velka kasvaa, krooniset alijäämät pahenevat, kasvu ei riitä korjaamaan vahinkoja eikä julkisen talouden tervehtymistä ole näköpiirissä. Kyse ei ole koronasta eikä Ukrainan sodasta. Kyse on siitä, mitä Suomi tekee, ihan itse.

Suomen kokonaisveroaste on yksi maailman korkeimpia, yli 42 prosenttia. Älkää uskoko niitä, jotka väittävät, että siitä huolimatta rahaa ei ole. Että veroja pitäisi kerätä enemmän, jotta vanhukset, sairaat ja vammaiset saisivat parempaa hoitoa ja hoitajat palkkansa. Ei pidä paikkaansa. Kyse on siitä, mihin veronmaksajan rahaa käytetään.

Yhdysvaltalainen antropologi Joseph A. Tainter kuvaa sitä, miten kehittyessään yhteisöt pyrkivät koko ajan monimutkaisemmiksi. Monimutkaistumisen myötä syntyy ongelmia, joita pitää korjata yhä enemmän. Niiden korjaamisesta syntyy taas uusia ongelmia, lisää byrokratiaa, lisää lainsäädäntöä, lisää abstrakteja vaatimuksia. Lopulta on syntynyt yhteiskunta, joka ei välttämättä enää tuota mitään tai edes perusasioiden osalta toimi, mutta vaatii resursseja yksinkertaisesti pysyäkseen kasassa.

Tarvitaan yhä enemmän voimavaroja yhteiskunnan tukitehtävien ylläpitoon, siis enemmän toimintoja, joista seuraa koko ajan vähemmän hyötyä. Samaan aikaan eriarvoisuus kasvaa ja eliitti eriytyy muista. Möhkäle on syntynyt.

Tainter päätyy analyyseissaan kuvaamaan liian monimutkaiseksi kehittyneiden sivilisaatioiden tuhoutumista. Meillä sen sijaan on syytä olla vielä vaihtoehtoja.

Perussuomalaisten toive Suomesta on yksinkertainen ja nöyrä. Hyvinvoiva ja vapaa Suomi, jossa vapaa kansalainen rakentaa itse oman visionsa. Jossa voi tehdä työtä ja elää työllä, perustaa perhe, elää turvassa. Jossa saa päättää itse, mitä tavoitella, syödä, missä asua, miten elää, mihin uskoa, mitä sanoja käyttää. Maa, jonka tuntee omakseen.

Suomen valtion tärkein tehtävä on huolehtia kansalaisten turvallisuudesta ja perustavanlaatuisesta hyvinvoinnista, ja hyvinvointijärjestelmämme tukea ja auttaa ja suojella niitä suomalaisia, jotka eivät siihen itse, syystä tai toisesta, pysty. Paljon muita tarkoituksia sillä ei tarvitse olla.

Kansan selkänahasta revitään kuitenkin koko ajan joutavia asioita.

Viimeistään nyt pitää ymmärtää, että jatkossakaan ei ole varaa sen paremmin hoitajien palkankorotuksiin kuin lasten koulukirjoihin, mikäli tätä peliä ei puhalleta poikki. Perussuomalaisten mielestä hyvinvointiyhteiskunta ei tarkoita vain korkeita veroja vaan sitä, että suomalaiset itse hyötyvät korkeista veroista.

Ajatelkaa, tämä on muille liian radikaalia. Tai päinvastaisesti populistista. Miten hullu maamme onkaan, jos on populismia vaatia, että sinun ja muiden suomalaisten tulee hyötyä maksamistasi verorahoista.

Miksi näistä asioista ei puhuta? Miksi turhan ja toissijaisen aiheuttamista kustannuksista veronmaksajalle ja verotaakan kiristymisestä ei kerrota kovemmin? Miksi edes perinteinen oikeisto ei Suomessa kykene tai halua vastustaa tätä uudenlaista sosialismia? Siksi, että sen purkaminen on niin vaikeaa. Siksi, että se hyödyttää niin monia. Niin monet ovat ainakin toiselta jalaltaan kiinni verkossa. Joku hyötyy juuri siitä, että miljoonia ja miljardeja lapataan asioihin, jotka kaikki on vasta keksittykin viimeisten muutaman vuosikymmenen aikana.

(Osa puoluevaltuuston kokouksessa 30.4. pidetystä puheenvuorosta. Aiemmat julkaistut osat täällä: Röyhkeydellä ei ole rajaa ja Toisenlaisia todellisuuksia.)

13 kommenttia artikkeliin ”Maa, jonka tuntisi omakseen

 1. ”Jossa voi tehdä työtä ja elää työllä, perustaa perhe, elää turvassa. Jossa saa päättää itse, mitä tavoitella, syödä, missä asua, miten elää, mihin uskoa, mitä sanoja käyttää.” Olen jo sen ikäinen, että olen syntynyt ja kasvanut tuollaisessa maassa, Suomessa – ja enpä silloin tajunnut, kuinka onnellista aikaa se oli. Nyt näyttää siltä, että kotini Suomi on tärvätty ja tuhottu ihan tarkoituksella, eikä niin, että maa on ollut vain hyväuskoinen ajopuu. Jos näin on, vaihtoehdoksi jää vain tämän järjestelmän kaataminen, asein, jos se ei muuten onnistu. Ja ne, jotka ovat maan tähän tilaan saattaneet vain omaa etuaan ajaakseen, on asetettava täyteen henkilökohtaiseen vastuuseen teoistaan. Maksettavaa tulee kyllä riittämään ihan jokaisella.

  • Ja koska täällä kenestäkään ei ole kaatamaan mitään asein, ei myöskään ketään aseteta mihinkään vastuuseen.
   Turha fantasioida mistään kansannousuista, kun äänestäminenkin on ylivoimaista.

 2. Olen samaa mieltä Purran kanssa kauniista tekstin sisällöstä ja J.Jörgensenin kanssa siitä että rauhassa/pikkuhiljaa saimme aikaiseksi maan, jossa oli hyvä ja turvallista elää. Nyt maailmamme on muuttunut. Ainakin meidän, jotka elämämme aikana olemme nähneet sodan jälkeisen Suomen nousevan jaloilleen ja kokeneet äärettömän köyhyyden ja siitä huolimatta onnellisen lapsuuden. Meillä oli yksi suunta, elättää itsemme ja perheemme, ostaa auto/talo/kesämökki ja matkustaa Ruotsiin. Kaikki em. hankinnat olivat pitkäaikaisia projekteja ja jaksoimme ehkä juuri siksi suunnitella tulevaisuutta pidemmällä aikajanalla. Ei meille valtio antanut mitään ylimääräistä jos omat rahamme loppuivat. Nyt on toisin. Otat lainaa, jätät maksamatta! Niinhän valtiokin tekee!
  Meille on myös tullut sellaisia rahareikiä, joita emme ole pyytäneet rasitteeksemme, ”itsenäiselle valtiolle”. Sitaateissa, siksi että emme ole olleet itsenäisiä sitten 1995 EU jäseneksi tultuamme ja markan menetettyämme. Nyt on Natovaihe menossa, joka vie meidät lopullisesti samaan jamaan mikä naapuriamme, ent. Neuvostoliittoa, ohjasi ja piti pihdeissään. Liittovaltio/Varsovanliitto/Yksi hallitsija/yksi puolue. Nyt meillä on oma EU/Nato/ van der Leyen. Pian myös ”Yhtenäinen EU -puolue”.

  Olen pettynyt että Natojäsenyys on sokaissut kaikki puolueet täysin. Aivan samanlaista kuin EU äänestyksen alla. EK/Koroma lupasi että investointeja tulee ovista ja ikkunoista kunhan vain liitymme (ei tullut!). Nyt on kuultu täsmälleen samaa…Natomaahan investoidaan mielellään (aseteollisuuttako?)! Perussuomalaisten ohjelmassa lukee karkeasti ”Ei Natojäsenyydelle”, ”Ei EU -integraatiolle”. Lisäksi mainittiin että Narojäsenyydestä on järjestettävä kansanäänestys! Molemmat EI:t valitettavasti toteutuvat ja Perussuomalaisetkin sanovat kyllä Natolle. Nato”keskustelun” myötä ”EUn yhtenäinen linja” on ”parantunut” niin hyväksi että Mario Draghi jo ehti heittää tiedon jopa uudesta avustuspaketista. Ei kait liene sattuma myöskään se, että sekä Naton että EUn päämajat ovat Brysselissä. Tästä se lähtee! Miten yksi puolue (esim. Perussuomalaiset) enää kykenee laittamaan hanttiin missään EUsta/Natolta tulevasta ehdotuksesta ja rahoituslisästä kun kaikki on yhtä suurta perhettä?
  J. Halla-aho sanoi jossain ohjelmassa kun puhuttiin liittovaltioista/unioneista/valtioliitoista suurin piirtein näin …uskooko kukaan että ko. liitot kestävät…kaikki liittoumat murenevat ennen pitkää! Nyt kuitenkin Perussuomalaisetkin haluavat ”uuteen” liittoon. Miksi? Ukraina ei ole meidän rajanaapurimme eli pelkoa sodan ”leviämisestä” Suomeen ei ole. Meillä ei ole ollut ongelmia Venäjän kanssa lähes 80 vuoteen. Tosin nyt varmuudella tulee! Sitten Nato voikin ilmaista…me tiesimme että näin käy ja onpa hyvä että ehditte jäseneksi!

  Minusta koko shown voittajaksi voi julistautua Kokoomus! He ovat ajaneet (jostain syystä?) tätä asiaa kovin pitkään ja nyt he sen saavat. Tosin ”heidän” presidenttinsäkin sanoi vielä alkuvuodesta että Natojäsenyydestä olisi hyvä kysyä kansan mielipidettä. Ehkä hän sittenkin tarkoitti niitä tehtyjä internetkyselyjä joiden mukaan 80 % kansasta on jo transsitilassa. Pari kuukautta ja USA/Nato sai kaaoksen aikaiseksi. Ei niin että EU maata tai Natomaata olisi uhkailtu. Mutta nyt oli ”momentum” Naton ja ehkä EUnkin mielestä.

  Olen pettynyt siihen millaisen teatterin, pelon ja uhan tietyt tahot median vahvalla tuella ovat pystyneet luomaan ja mikä on lopputulos. Media on ottanut täysin yksipuolisen kannan Natoon ja he jotka sokkona tiettyä mediaa lukevat uskovat valitettavasti kaiken lukemansa eivätkä etsi muualta vaihtoehtoista/verrattavaa tietoa. Ensi kevään vaaleja ollaan jo laittamassa pakettiin median taholta ja äänestäjien osalta! Pääministerikin on jo valittu ja hallitus myös! Näin helppoa se on. Nyt sitten vaan rummutetaan loppuvuosi yhtä totuutta niin eiköhän valinnat mene kohdilleen! Eihän meillä mitään vaali/äänestysvaikuttamista ole, eihän? Parempi katsella peliä kotisohvalta ja todeta ettei tuo peli ole enää minua varten!

 3. USAn talouskanavan Englannin toimitus esitti pitkän katsauksen (10 minuuttia) aiheesta Suomi ja
  Nato, myös oma toimittaja on paikalla. Tällä kanavalla on enemmän ammattimaisia katsojia ja puolet on yli 30 vuotiaita. Ohjelman laukaisi tietenkin Boris Johnsonin vierailu
  https://www.cnbc.com/2022/05/10/finland-is-just-days-away-from-applying-for-nato-membership.html

  BBC, Johnson Suomessa
  https://www.bbc.com/news/uk-61402292
  Ukraine war: Boris Johnson visits Sweden and Finland

 4. Suomi ja Ruotsi pääsivät ydinasevaltion suojaan
  Boris Johnson nosti profiiliaan myös omassa maassaan
  Pääministeri Boris Johnson allekirjoitti presidentti Sauli Niinistön kanssa Suomen ja Britannian välisen turvallisuussopimuksen, samanlaisen, jonka Johnson allekirjoitti aikaisemmin tänään Ruotsin-vierailullaan

  The UK has agreed mutual security pacts with Sweden and Finland, pledging to come to their aid should either nation come under attack.

  https://www.bbc.com/news/uk-61408700
  UK agrees mutual security deals with Finland and Sweden

  MITÄ TEETTE, jos Venäjä hyökkää (Ruotsiin)?
  No, jos uhri pyytää, tulemme apuun (Johnson)

  Asked by the BBC to spell out exactly what the UK would do if Russia attacked Sweden, Mr Johnson said the deal meant that ”upon request from the other party, we would come to the other party’s assistance”.

 5. Koko aamu Suomea maailman kanavilla. Niinistö puhui USA:laisella talouskanavalla CNBC. Ennen näitä liittymisiä, Venäjällä on 14 maan kanssa raja ja 5 on Naton jäseniä, Latvia, Viro, Liettua, Puola, Norja. Uutinen täydentyy itsestään
  https://www.cnbc.com/2022/05/12/finland-announces-bid-to-join-nato-in-historic-move.html
  Russia has land borders with 14 countries and five of them are NATO members: Latvia, Estonia, Lithuania, Poland and Norway … Finland shares a 830-mile border with Russia; if it joins the military alliance, the land border that Russia shares with NATO territories would roughly double

  No, Boris Johnson, aiotteko lähettää maajoukkoja Suomeen, jos konflikti tulisi? Riippuu siitä, mitä Suomi pyytäisi, niitä kyllä tulee (Johnson). Englanti lisää heti sotilasläsnäoloa Suomessa ja Ruotsissa ja tiedustelutietojen jakoa. Kyberhyökkäysten vastaisia yhteistoimia lisätään. Konservatiivinen iltalehti Sun aamulla
  https://www.thesun.co.uk/news/18538567/britain-soldiers-russia-finland-sweden/
  WE’RE WITH YOU Britain will deploy soldiers if Russia ever invades Finland or Sweden, Boris Johnson pledges. … BRITAIN would put boots on the ground if Vladimir Putin’s Russia attempts to invade Finland or Sweden, Boris Johnson declared last night … The UK will increase troop presence in both countries and step up intelligence sharing. Britain will also support joint cyber attack defences, it was agreed, as the ­countries committed to backing each other at a time of war.

 6. Sotarikos. Ennen julkaisematon video. Sodan alkuvaiheessa venäläiset olivat Kiovan alueella. Venäläissotilaat lähestyvät autokauppaa Kiovassa. Omistaja ja apulainen keskustelevat heidän kanssaan. Tekosyynä sotilaat pyytävät tupakkaa noin kohdassa 1:25 ja keskustelevat minkä jälkeen kauppiaat lähtevät kävelemään poispäin. Kohdassa 2:05 venäläissotilaat ampuvat molemmat aseistamattomat kauppiaat selkälaukauksella. Omistaja pystyy vielä vaivoin nousemaan ja yrittää soittaa apua mutta kuolee verenvuotoon. Venäläissotilaat ryöstävät kaupan ja skoolaavat ja juhlivat kohdassa 3:30 kaupan sisällä
  https://localnews8.com/news/2022/05/11/video-shows-russian-soldiers-killing-2-civilians-before-they-ransack-a-business/

  Ei heikkohermoisille. Videossa haastatellaan kauppiaan tytärtä. Videossa näytetään myös kohdassa 0:40 kuuluisa Kiovan pohjoistie, jolla käytiin alussa massiivinen taistelu valtaisaa kymmeniä kilometrejä pitkää venäläissaattuetta vastaan ukrainalaisten tuhotessa sen

 7. Valkoliljojen maa, jonka turkkilaiset tuntevat omakseen: Suomi

  https://www.aa.com.tr/en/politics/for-now-turkiyes-view-on-finland-sweden-joining-nato-not-positive-president-erdogan/2587144
  ’For now, Turkiye’s view on Finland, Sweden joining NATO not positive’: President Erdogan

  En usko että Turkki estää Suomen Nato-jäsenyyden
  Erdogan on joutunut opiskelemaan Suomen valtion ja snellmanilaisuutta

  http://snellman.kootutteokset.fi/fi/luvut/%E2%80%9Dvalkoliljojen-maa%E2%80%9D-%E2%80%93-snellmanilaisen-mallimaan-maailmanmenestys

  Suurimman propagandatyön maailmassa Suomen hyväksi teki venäläinen Grigori Petrov 1920-luvun puolivälissä kirjoittamallaan teoksella Valkoliljojen maa

  Turkiksi kirjan käänsi ja lyhensi bulgariankielisestä laitoksesta Ali Haydar Taner. Teos ilmestyi Istanbulissa 1928. Kemal Atatürk ihastui heti kirjaan ja määräsi sen pakolliseksi sotaoppilaitoksissa. Teoksesta tuli uuden Turkin modernisoimisen väline. Vuonna 1968 kirja julkaistiin lyhentämättömänä, Türker Acaeoglun uudelleen kääntämänä laitoksena. Opetusministeriö on teettänyt siitä useita painoksia kouluja varten

  20 painoksellaan teos on laajin maailmalle levinnyt nykyturkinkielinen kirja. Tähän perustuu 90 miljoonan turkkilaisen sympatia suomalaisia kohtaan ja vahva usko Turkin ja Suomen keskinäiseen sukulaisuuteen.

 8. Riikka Purra ”Arvostan edelleen Natoon kriittisesti suhtautuvien punnittuja ja perusteltuja argumentteja. Omiakin näkökulmia on hyvä opponoida”

  Varmaan Paavo Väyrynen on summannut kaikki pelot, mitä asiassa on? Hän pitää Natoon liittymistä syynä sotaan

  HAUKUMMEKO VÄÄRÄÄ PUTINIA UKRAINAN SODASTA, JOSPA KYSE EI OLEKAAN NATOSTA, VAAN IMPERIUMIN VALLANHALUSTA? Kuten yhä selvemmältä näyttää, että vain Nato ei ole Venäjän pahin ongelma, vaan Putinin valtapyrkimykset, alueet ja Venäjän maailmanvalta

  RIA Novosti on boikotissa, uutinen
  https://ria.ru/20220516/nato-1788781213.html

  mutta Ria Novostista voi löytää jotain uutisia Telegram-sivuilta venäjäksi
  Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov selittää NYT 16.5., miksi Suomi ja Ruotsi voivat liittyä Natoon mutta Ukraina ei

  SUOMELLA JA RUOTSILLA EI OLE RAJAONGELMIA, OK
  UKRAINALLA KUULEMMA ON
  Песков, комментируя тему вступления Финляндии и Швеции в НАТО, обратил внимание, что у России нет территориальных споров ни с Финляндией, ни со Швецией.

  https://t.me/rian_ru/163441
  RIA Novosti
  Peskov, commenting on the entry of Finland and Sweden into NATO, drew attention to the fact that Russia has no territorial disputes with either Finland or Sweden .
  While Ukraine ”could potentially become a member of NATO, and then Russia would have a territorial dispute with a state that participates in the alliance, which carries huge, huge risks for the entire continent,” he said.
  At the same time, Peskov stressed that the issue of Sweden and Finland joining NATO is serious, ”arouses our concern.”
  ”We will follow very carefully what will be the consequences of Finland’s and Sweden’s accession to NATO in practical terms from the point of view of our security, which must be ensured in an absolutely unconditional manner.”

 9. Suomalaiset joutuvatkin pohtimaan Turkin politiikkaa

  MITÄ ERDOGAN HALUAA SUOMELTA JA RUOTSILTA PUHEILLAAN? Ei mitään. Ne ovat syntyneet turhautumisesta, jota hän kokee USA:n ja Naton käytöksestä

  Erdogan: Meillä oli niin mukava suhde Obaman ja Trumpin kanssa ja nyt sitten ei ole Bidenin kanssa, vaikka niin toivoisimme
  Erdogan continued his words as follows: ”When we look at the international community, for example, there was Trump in America before, there was Obama before him. Our relations with Obama and Trump were very good and there was no problem between us at the point of meeting. Well, did you catch the same situation with Mr. Biden? ”No, we couldn’t catch it. That was not our hope
  https://www.aa.com.tr/tr/politika/cumhurbaskani-erdogan-suudi-arabistanla-buyuk-bir-ekonomik-potansiyeli-tekrar-harekete-gecirme-konusunda-mutabikiz/2576906

  Erdogania on syrjitty, ei otettu mukaan enää sotaharjoituksiin. Hän haluaa nostetta Natossa
  https://www.thedefensepost.com/2022/05/02/turkey-pulls-out-exercises-athens/
  Turkey Air Force Pulls Out of Military Exercise in Athens MAY 2, 2022

  Erdogan on jo saamassa jotain, ehkä. USA on ajatellut palkitsevansa Erdoganin avusta Ukrainalle (mm. tehokas drone-armeija) antamalla ostaa hävittäjiä. Ei kuitenkaan niitä, mitä Suomi saa, vaan ihan pikkuisen pienempiä. Näpäytys on muistutuksena siitä, että Erdogan hankki 2019 (jopa henk. koht.) omaksi suojakseen venäläisen ilmatorjuntasysteemin ja on harkinnut lisätä sitä
  https://eurasiantimes.com/congress-leans-towards-rewarding-turkey-with-f-16-fighter/
  No F-35, But US Congress Leans Towards Rewarding Turkey With F-16 Fighters For Its Assistance To Ukraine ,,, The relationship between the US and Turkey soured in 2017 when Ankara decided to purchase the Russian S-400 missile defense system defying US pressure and threats

  Kompromissina USA on myös ehdottanut, että Erdogan lahjoittaisi venäläiset ilmatorjunta-asemat Ukrainalle. American officials are proposing that NATO member Turkey could potentially arm Ukraine with the much more sophisticated Russian-built S-400 missiles it took delivery of in 2019

  Eli Suomea ja Ruotsia koskeva Erdoganin lausunto on enemmän valitus kuin veto-uhka. Eikä niinkään koske Ruotsia ja Suomea. Erdogan näkee tämän sopivana hetkenä ilmaista valituksensa Naton käyttäytymisestä, erityisesti Bidenin hallinnosta, joka on pitänyt Turkin kädenmitan päässä itsestään
  https://ecfr.eu/article/turkey-nato-and-the-ukraine-war-why-erdogans-grievances-are-about-more-than-sweden-and-finland/
  Indeed, Erdogan’s statement was expressed more as a complaint than as a firm veto threat. And it may not be all about Sweden and Finland. The president almost certainly sees this as an opportune moment to air his grievances about existing NATO members, especially with the Biden administration, which has kept the Turkish leader at arm’s length

 10. Siverskyi Donets on Don-joen oikeanpuoleinen eli läntinen sivujoki. Siellä käytiin valtaisa tankkien ja tykistön taistelu 5. – 13. toukokuuta 2022. Venäläisjoukot joutuivat vetäytymään 13.5. alueelta

  Taistelut käytiin tärkeästä rautatiesolmukohdasta Liman Лиман (engl. Lyman) ja sen valtaamisesta, jonka ukrainalaiset estivät
  https://riikkapurra.net/2022/03/29/kannatan-suomen-nato-jasenyytta/comment-page-1/#comment-4315

  Jopa 550 venäläistä kaatui tai haavoittui ja noin 80 venäläispanssarilaitetta tuhoutui
  https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Siverskyi_Donets

  Osa venäläisten tuhotusta materiaalista on nyt koottu tankkien hautausmaalle Танкове кладовище
  (symbolit Z,O,V ovat venäläisiä hyökkäyssymboleja eri alueilta tulleille panssareille)

 11. Sotarikostuomio. Venäläinen sotilas Vadim Shishimarin, 21, murhasi 28.2. 62-vuotiaan eläkeläisen Oleksandr Shelipovin, selkeästi siviilin, joka ajoi Tshupahivkan kylässä (Kiovan suunnalla) pyörällä muutaman metrin päässä kotitalostaan ja puhui puhelimeen

  Murhattu oli Neuvostoliiton armeijan eläköitynyt upseeri

  Venäläisten saattue oli murskattu alueen taistelussa ja murhaajan porukka pakeni ryöstämällään autolla, jonka renkaat he olivat ampuneet ryöstössä puhki. Uhri kaatui luumupuiden väliin puolison katsellessa Lebedynska -kadun aidan portista. Murhaaja tuomitiin elinkautiseen sotarikoksesta maanantaina 23.5., puolustus: noudatin vain käskyä, ei kelvannut puolustukseksi

  Puolison Katerynan haastattelu. Lopussa on murhaajan isän haastattelu puhelimitse, toivoisi että vaihdettaisiin sotavankeihin (vaikka on siis sotarikollinen). Kateryna: toivoisin, että venäläiset ajettaisiin pois, se ei tuo miestäni takaisin, mutta helpottaisi tuskaani
  https://www.rferl.org/a/ukraine-war-crime-trail-shishimarin-russia-civilian-murder/31858643.html

 12. Kärki ja Ukrainan sota

  Time-lehti: Maailman vaikutusvaltaisin on Mia Mottley
  https://caribbean.loopnews.com/content/prime-minister-mia-amor-mottley-time-100-most-influential-list-3

  Kärkeen kuuluu tietty ZELENSKYI
  https://time.com/collection/100-most-influential-people-2022/6177690/volodymyr-zelensky/
  Eikä siinä mitään, mutta perusteet on kirjoittanut USAn presidentti Biden

  Tietenkin traditioon kuuluu myös diktaattori, maailman kärkeen kuuluu PUTIN
  Eikä siinä mitään, onhan Stalin ja Hitlerkin olleet aikanaan. Perusteet Putinille on kirjoittanut
  Navalnyi eli siis Putinin linnaan panema oppositiojohtaja

  Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tuomittiin Venäjällä yhdeksän vuoden vankeuteen korkeimman turvaluokituksen vankilaan
  https://time.com/collection/100-most-influential-people-2022/6177689/vladimir-putin-leaders/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s