Kenelle suomalainen sote on tarkoitettu?

Kun puhumme maahanmuuton kustannuksista, puhumme erityisesti sote-palveluiden ja tulonsiirtojen suuresta käytöstä ja selvästä yliedustuksesta kaikilla verorahoitteisilla ”hyvinvoinnin” sektoreilla. Vain murto-osa kustannuksista syntyy varsinaisista maahanmuuton kustannuksista, kuten vastaanoton ja kotouttamisen kuluista. Juuri siksi muille kuin perussuomalaisille on niin kovin vaikeaa ymmärtää kokonaisuutta. Kustannukset ”piiloutuvat” valtion budjetin momenteille.

Juuri tänään lauantaina Helsingin Uutisissa (ks. näköislehti) on aiheesta erittäin kuvaava ja huolestuttava juttu – yhdeltä soten tärkeältä sektorilta, lasten sairaanhoidosta.

Jutussa kerrotaan, että Helsingin uuden lastensairaalan päiväkeskuksen potilaista 53 prosenttia on vieraskielisiä. Keskuksessa tutkitaan ja hoidetaan lapsia, joilla on autismikirjon häiriö tai muita neurologisia vaikeuksia.

Ylilääkäri sanoo, ettei tiedä, mistä yliedustus johtuu, mutta että sitä selvitetään.

Tästä samasta aiheesta olen jo yli vuosi sitten saanut ”epävirallisia reittejä” tietoja, kuten aina niin monelta muultakin sektorilta. Meidän poliitikkojen on kuitenkin mahdottoman vaikea tuoda tietoja ja esimerkkejä esille, mikäli lehdistö ei tee työtään ensin.

Jutussa käsitellään vieraskielisten osuutta myös muilla lastensairaalan yksiköissä. Esimerkiksi infektio-osastolla 48 prosenttia, hammasvastaanotolla 33 prosenttia. Aiemmin samassa lehdessä kerrottiin siitä, että kolmasosa omaishoidontuista maksetaan vieraskielisille. Helsingin vammaisten sosiaalityön päällikkö totesi silloin, että osa maahanmuuttajista tulee maahan turvatakseen lapsensa aseman ja oikeudet, jotka eivät lähtömaassa toteudu esimerkiksi lapsen kehitysvammaisuuden takia.

Ei, kyse ei ole siitä, etteikö kaikkia sairaita ja apua tarvitsevia pitäisi Suomessa hoitaa. Tietenkin pitää hoitaa, etenkin lapset.

Suomi ja sen veronmaksajat eivät kuitenkaan voi rahoittaa kaikkien halukkaiden elämää hyvinvointiyhteiskunnassa – jonka HUOM. omatkin palvelut eri soten sektoreilla ovat enemmän tai vähemmän heikentyneet ja julkinen talous rapakunnossa.

Meidän on PAKKO keskustella siitä, kenelle järjestelmämme on tarkoitettu. Kehitysmaista saapuvat maahanmuuttajat ovat selvästi huono-osaisempia vielä vuosikymmenten jälkeen ja seuraavassakin sukupolvessa, ja tämä maksaa hyvin paljon.

Kun perussuomalaiset puhuvat tästä aiheesta, meidät tuomitaan rasisteiksi ja väitetään, että haluamme jättää lapset kuolemaan ja olemme ihmisvihaajia ja mitä ikinä.

Pötyä. Olemme realisteja, ja puhumme asiasta, josta on välttämätöntä puhua. Jos hyvinvointiyhteiskunta halutaan pelastaa, sen piiriin pääsyä on pakko rajoittaa.

Tämä on yksi soten oleellisimpia kysymyksiä, mutta ei siitäkään näissä vaaleissa saa puhua.

2 kommenttia artikkeliin ”Kenelle suomalainen sote on tarkoitettu?

 1. Tässä kohtaa täytyy nostaa hattua Kari Rajamäelle, vaikka demari onkin.
  Ilman sitä miestä täällä olisi hoidossa kaikki Venäläiset.
  Silloinen hallitushan puuhasi vapaalippua koko maailmalle Suomalaisen terveydenhuollon pariin.
  Jos nyt kunnialla saataisiin hoidettua edes omat sairaat.
  Ihan nyt vaan esinerkkinä. Yritin saada ajan hammaslääkäriin (Tuusula), ihan vaan vuositarkastus. Ensimmäinen tarjolla oleva aika on syyskuun lopussa.
  Varasin ajan Mehiläisestä, 230 euoroa.
  Maksoin viime vuonna lähes 25000 veroja ja tätä sillä saa.

 2. Näissä vaaleissa oli kovasti ’me on hävitty tää peli’ tunnelma. Uusi kerros byrokratiaa, satoja turhia edustajia ja toimivien systeemien tuhoaminen, siinä omat ajatukset tästä uudistuksesta. Useiden ihmisten kanssa aiheesta keskusteltuani tiedän, etten ole ajatuksieni kanssa yksin. Omalla tavallaan nämä olivat hällä väliä -vaalit, aivan sama äänestätkö vai et, kulisseissa on jo sovittu tämän tanssin askeleet ja ainoa varma asia on veroasteen raju nousu. (Maksajien löytäminen saattaa muuttua ”haasteelliseksi”.)

  Toinen iso ongelma oli, etteivät läheskään kaikki äänioikeutetut tienneet mistä nyt äänestetään.

  Eivätkä tienneet ehdokkaatkaan. Katsoin yhden tunnetun ps-ehdokkaan sivua ja siellä höpistiin bensan ja sähkön hinnasta. Se oli itselle viimeinen pisara, politiikassa vuosikymmeniä mukana ollut ehdokas ei ymmärtänyt mistä on kyse tai mikä vielä pahempaa, ymmärsi mutta höpötti puutaheinää eli antoi todellakin vettä populismisyytöksiin.

  Ehdolla olisi pitänyt olla insinöörejä, projektipäälliköitä, talousihmisiä jne eli heitä, jolla on näkemystä ja kokemusta projektien hallinnasta. Toki myös lääkäreitä ja palopäälliköitäkin mutta näkisin jääviyskysymykset varsin ongelmallisina. Hitsari-Pepe ja Pirssari-Pate eivät olleet oikeita ehdokkaita näissä vaaleissa. (Missi-Mirkku on tietenkin aina paras valinta.) Keski-Uudenmaan alueella ei ollut yhtään ps-ehdokasta, jota olisin voinut äänestää.

  Aivan välihuomiona ehdokkaiden ammateista: yrittäjä ei ole ammatti. En ole koskaan äänestänyt – enkä tulekaan – ehdokasta, joka kertoo olevansa yrittäjä. Työtönkään ei ole ammatti, kai nyt ehdokkaaksi ryhtyvällä/otetulla joku koulutus on? Entäpä eläkeläinen, onko siinä osaamisen maku että ääneni lähtee ko. suuntaan?

  Toinen välihuomio: mikäli ehdokas vastaa vaalikoneen kysymyksiin, kannattaa ehdottomasti selventää sanallisesti mitä on tarkoittanut vastatessaan näin. Tyhjät kentät kertovat itselleni ettei tätä ehdokasta kiinnosta oikeasti muu kuin tuleva kokouspalkkio.

  Olen ollut pitkään sitä mieltä että poliittisia luottamustehtäviä tai virkoja ei saisi olla kuin yksi per nuppi. Kansanedustajilla pitää olla avustajia kun heillä ei muka aika riitä tehtävien hoitoon mutta kuitenkin riittää aikaa kunnanvaltuustoihin, yritysten hallituksiin ja ties mihin. Montako kansanedustajaa oli ehdokkaana ja montako meni läpi? Varmaan pitää saada eduskuntaan lisää avustajia ja alueille tuplasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s