Vastakkainasettelua

Afganistanin tilanne jatkuu eikä se tule ainakaan lähiaikoina ratkeamaan länsimaiden toivomalla tavalla. Suomen tulee EU:n mukana pyrkiä siihen, että turvapaikanhakijavirrat eivät käänny kohti Eurooppaa. Saksa, Ranska ja Itävalta ovat toistaneet meidän esittämää kantaamme siitä, että ainoa kestävä vaihtoehto on tarjota apua maasta poistuville ihmismassoille Afganistanin lähialueilla. Tämä on juuri näin. Muussa tapauksessa meillä on edessämme vuoden 2015 kaltainen tilanne, ja valitettavasti sekä EU että erityisesti Suomi ovat entistä huonommin varautuneita.

Maahanmuuttopolitiikassa on toki vihreän sisäministerin johdolla tehty muutoksia, mutta ne eivät ole normaalin yleiskielisen varautumisen tarkoittamia toimia, vaan päinvastoin sen varmistamista, että Suomi on tärkeimpiä vertailumaitaan houkuttelevampi ja haavoittuvampi turvapaikanhakijakriisin realisoituessa. Näillä toimilla ja tälläkin hetkellä edistetyillä uusilla helpotuksilla tullaan edesauttamaan suomalaisen järjestelmän taloudellisten, sosiaalisten ja turvallisuuteen liittyvien seikkojen murtumista. Muu hallitus antaa vihreän sisäministerin toimia haluamallaan tavalla, esimerkiksi perheenyhdistämiseen, suojelukategorioihin ja kansalaisuuden saamiseen liittyen. En ole nähnyt yhtä ainutta huomautusta pääministeripuolueelta tai keskustalta esimerkiksi siitä, että sisäministerin toimia ei ole edes hallitusohjelmassa. Miksi vihreät saa hillua hallituksessa ja päättää yksin maamme kannalta näin vakavista ja perustavanlaatuisista asioista? Tälläkö tavalla vihreät on valmis joustamaan ilmastotoimista, kunhan se saa vapaasti romuttaa maahanmuuttopolitiikan viimeisenkin uskottavuuden?

Kun Turkki käytti Kreikkaa ja EU:ta vastaan samanlaista ihmisasetta kuin Valko-Venäjä tällä hetkellä, realiteeteista ulalla oleva sisäministeri oli kiinnostunut vain ihmisten pelastamisesta. Jopa hänen oman puolueensa toinen ministeri tunnisti hybridioperaation olemassaolon. Sama nähtiin uudelleen, kun sisäministeriö lähetti Liettuaan rajavartijoita varmistamaan, ettei itsenäinen ja turvallisuuttaan suojaamaan pyrkivä maa Liettua missään nimessä toimi ihmisoikeuksien vastaisesti vaan antaa vieraan vihollisvallan lähettämien miesten saapua vapaasti maahan. Vain kassinkantajat jäivät tällä kertaa Suomelta järjestämättä, mutta uskon tämänkin asian hoituvan, mikäli ja kun massat lähestyvät Suomen rajoja.

Sekä mainitut lähialueillamme tapahtuvat siirtolaisuutta aseenaan hyödyntävät hybridioperaatiot että Afganistanin olosuhteet huomioiden tilanne on Suomen kannalta hyvin huolestuttava. Olen jo hallituskauden alussa todennut, että mikäli turvapaikanhakijavirrat tämän hallituksen aikana käynnistyvät, jälki voi Suomen kannalta olla vielä vuotta 2015 karmeampaa. Koska kuitenkin tiedämme, että ainoa uhka, josta saa vapaasti puhua ja siitä pelkoa tuntea, liittyy ilmastonmuutokseen, en odota yhteiskunnallisen keskustelun käynnistyvän.

Yleinen moraalinen poseeraus Afganistanin ja muun aihepiirin ympärillä on sen sijaan vahvaa. Asioihin realistisesti suhtautuvat leimataan inhimillisesti pahoiksi, samalla kun niin sanotut hyvät kilpailevat keskenään numerotasolla siitä, kuinka monta ihmistä Suomen nyt pitääkään vastaanottaa. Kokonaisuuden kannalta kaikki on tietenkin yhdentekevää, mutta eivät he kokonaisuudesta kiinnostuneita olekaan.

Turvapaikanhakija- ja pakolaisteollisuuden edunsaajat ovat myös voimakkaasti nostaneet profiiliaan, kuten vuonna 2015:kin. Esimerkiksi se verorahoitteinen järjestö, joka ei vieläkään ole kertonut, miksi se vei Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen muka kuolleen irakilaismiehen tapauksen, joka oli alusta saakka valetta ja huijausta. Mikään ei saa estää tälläkään kertaa näiden järjestöjen hyvyyden vapaata virtausta, veronmaksajan rahalla totta kai, ja muka kansalaisyhteiskunnan mandaatilla.

Tornio 23.8.2021. Kuva entisen järjestelykeskuksen ikkunasta.

Politiikassa kuulee usein sanottavan, että jotkin asiat tai tavoitteet eivät ole vastakkaisia vaan että ne ovat molemmat tärkeitä tai että vastakkainasettelua tulee välttää. Kuitenkaan missään muulla elämänosa-alueella kuin politiikassa asiat eivät tosiasiassa ole yhtä paljon vastakkain. Koko politiikka on erilaisten tavoitteiden, arvojen ja näkemysten kilpailua. Viime kädessä rahoja eli veronmaksajilta kerättyjä veroja hallinnoiva hallitus määrää, mikä tavoite, arvo ja näkemys voittaa. Silloin sitä vastassa ovat häviölle tai oppositioon jääneet kannat.

Afganistanin tilanteen kärjistyttyä rahasta ei ole taas sopinut puhua. Kaikki on huolta, välittämistä, auttamista, kunniavelkaa, velvollisuutta ja nopeaa reagoimista. Eduskunta kutsutaan kesken istuntotauon koolle, poliitikot kilpailevat, kuka on eniten huolestunut, kuka lupaa suurempaa pakolaiskiintiötä ja enemmän veronmaksajan rahoja afganistanilaisten auttamiseen.

Me, jotka tuomme toisenlaisia näkemyksiä keskusteluun ja pyrimme muistuttamaan tosiasioista ja mittakaavasta, tuomitaan kylmiksi, epäempaattisiksi, pahoiksi ja itsekkäiksi.

Miksi meillä ei ole samanlaista kilpailua huolen osoittamisesta ja kiirettä ratkaista omia ongelmiamme? Miksi terveydenhuollon tila, vanhustenhoito, hoitajien tyytymättömyys ja väsyminen, poliisin ja muun sisäisen turvallisuuden hälyttävä tilanne, koulujen ja lastensuojelun ongelmat, köyhyys ja kotimainen kärsimys eivät vedä vertoja, koskaan, tälle?

Miksi tätä yksinkertaista ja täysin loogista kysymystäni tullaan paheksumaan? Miksi kollegani muista puolueista kommentoivat hetken päästä mediassa, että perussuomalaisten vastakkainasettelu on iljettävää?

Siksi, että muut puolueet ovat irtaantuneet monista tosiasioista, Suomesta ja suomalaisuudesta ja myös siksi, että moralismi ja itsekorostus ovat nykypolitiikan tärkeimmät elementit. Sitä suuremmalla syyllä perussuomalaiset huomauttaa ja osoittaa, kun muilla taas lähtee laukalle, kun poliittinen energia suuntautuu hyvesignalointiin ja kun eurot ovat jälleen pikkurahoja.

Me tiedämme kaiken hinnan. Me voimme verrata näitä asioita toisiinsa, ja koska resurssit ovat aina rajalliset, niitä on myös välttämätöntä verrata. Eivätkö kaikki luettelemani kotimaan asiat tarvitsisi lisää rahaa, osa jopa merkittävästi lisää rahaa ja heti?

(Osa puheenvuorosta eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Torniossa 24.8. Koko puheenvuoro täällä.)

9 kommenttia artikkeliin ”Vastakkainasettelua

 1. ensiksikin hieman myöhästyneet onnittelut puheenjohtajuudesta Riikka.linjakkaasti olet esiintynyt haastatteluissa.rakentavasti mutta samalla jämäkästi.Jussi sai hyvän seuraajan. jos sopii niin pitkästyttäisin omalla raapustuksellani blogisivuasi.Afganistanissa kansainvälinen yhteisö on saannut nähdä Amerikan johtaman koalition romahtavan kuin korttitalo.Taleban tukijoineen on edennyt koko maahan.Kohdaten vain nimellistä vastarintaa.(Kansasta yli 80%kannattaa sharian lakeja,voisiko olla talebaneille eduksi)Itse hallitus korkeimpine virkamiehineen otti hatkat hetimiten.(luultavasti humveymaasturin takatila dollareita ja kultaa pullollaan)Vaivautumatta edes teeskentelemään mitä Afganistanille tapahtuu jatkossa.Yhdysvallat ja muu läntinen koalitio yrittää epätoivoisesti keksiä,miten saisi kansalaisiaan maasta.Etenkin yhdysvallat jätti valtavan määrän aseistusta,sekä muuta nykyaikaista kalustoa,ja dataa talebaneille.(kenties pantiksi ettei lentokenttää tai koneita tulitettaisi )Afganistanista tuli kevytversio Vietnamin tapahtumista.kun tarkastellaan operaation luhistumista,ratkaisevaa on että afgaanit ei koskaan olleet valmiita omaksumaan edes puolittaista demokratiaa.Kaikki lännen rahat ja hiluvitkuttimet kyllä kelpaavat.(samahan pätee tänne tulijoihin,I Phonet,jääkaapit,mikrot,koko setti otetaan kyllä vastaan,tinkimättä paljoakaan omasta mailmankatsomuksesta,tai tavoista)Koalitio ei missään vaiheessa koittanut muuttaa Afgaanien kulttuuria.sen sijaan sitä tuettiin ruhtinaallisilla summilla kahdenkymmenen vuoden ajan.Mitään sellaista ei yritetty pakkosyöttää kansalle,joka olisi nostanut sen takajaloilleen.Afganistanissa ei tuhottu moskeijoita,ei puututtu pukeutumiseen,ei koraanikouluihin.Paikallisia kohdeltiin pääsääntöisesti hyvinkin asiallisesti.vertailuna onkin mielenkiintoista miten läntistä mailmaa marinoidaan monikulttuurin,BLM-liikkeen,sateenkaariagendan,ilmastohysterian,lavastusoikeudenkäyntien sirkuksessa.Ei voi kuin hämmästellä sitä että veronmaksajien (suomen osuus yksistään 700-800 miljardia)syydetään maahan,joka ei koskaan todennäköisesti pääse irti kivikautisesta kulttuuristaan.koalitio ei myöskään alkanut korvata afgaaneja muilla kulttuureilla,tai uskonsuuntauksilla.kun taasen läntistä kulttuuria ollaan silmät kiiluen muuttamassa kehitysmaakopioiksi..massamuuttoa käytetään valkoisten väestöjen ja kulttuurin rampauttamiseen.niinkuin tiedämme,tulijoista ei ole pulaa.afrikassa on miljoonia tulijoita joille eurooppa kelpaa oikein hyvin määränpääksi. Tulee sellainen olo että vallassaolevat päättäjät arvostavat tulijoiden kulttuureja korkeammalle kuin omaansa.merkittävää on että valtaeliitti uskoo omin satuihinsa.kehitysmaiden kriisit ovat jälleen kertaalleen,osoitus miten omassa kuplassaan elelevä patriisiporukka haltioituu liturgioistaan.Afganistan opetti että läntinen mailma yllätettiin housut nilkoissa.Biden pantiin median eteen vastailemaan kysymyksiin,ilman valmiiksi kirjoitettua sabluunaa.Tämä herra kuvaa melko luontevasti lännen nykyistä tilaa.No eihän tämä ensimmäinen kerta kun hallitseva rälssi saa nenilleen.(malliesimerkkinä toimii vaikka entinen neuvostoliitto)näiden uususkontojen huonona puolena etä rysähtäessään jalustaltaan,ne tuhoavat samalla talouden,luonnon,jättäen pahimmillaan miljoonia kuolleita kokeilunsa hinnaksi.hämmästyttävää onkin seurata mikä voima ihan globaalisti vihreällä liikkeellä on .Suomessa ohisalon liiga pyörittelee (persuja lukuunottamatta)kuvioita lähes suvereenisti.jälleen kerran nähdään kuinka itseensä uskova,osin fanaattinen,sekä agendaansa omistautuva pienikin toimija voi olla tehokas.Porukka joka taitaa likaisetkin temput.tukiryhmiensä kanssa manskun/muidenkin väylien tukkiminen.vandalismiväkivalta.(jonka ulkoistaneet antifan kaltaisille toimijoille) sekä tärkeä ilmiantokulttuuri.jota sopivasti valikoidut virkakoneiston edustajat tukevat. tällainen toiminta on yhdistelmänä tehokas.tältä näyttää länsimaiden lahoaminen.Ideologia itsessään,sekä ”hutisalojen”paikka kuningatarmehiläisenä sen keskipisteessä,on hämmentävää seurattavaa.mikään määrä epäonnistuneita,tai toteuttamiskelvottomia toimia ei heidän uskoaan murra.ilmastovouhotus,sekä euroopan massamittainen monikulttuuristaminen,yhdistettynä sekopäisiin seksuaalisokkeloihinsa,takaavat sen että he hukkuvat muiden mukana.ikävä vain että kokonainen kulttuuri painuu (ainakin osin) syvyyksiin.

 2. Olen itse möyhinyt vanhempieni aiheuttamissa ongelmissa, mutta halusin kammeta itseni ylös ja tiesin että suomalainen yhteiskunta pystyy rakenteillaan pitämään minut pinnalla. Pystyin syyttämään tilanteesta niitä, joita pitikin. Toinen vaihtoehto olisi ollut katkeroituminen yhteiskuntaa kohtaan. Mutta yhteiskunta ei ollut syyllinen. Afganistanissa ei tällaista yhteiskuntaa tällä hetkellä ole ja siksi ihmisiä on autettava.

  Mikset anna vaihtoehtoja mitä tehdä? Mikset muistuta että ulkoministeriö juurikin selvittelee evakuointikeinoja lähialueille? Kenelle sinä olet katkera? He ovat ihmisiä ilman yhteiskuntaa.

  Ei suomalaista vanhustenhoitoa ja lastensuojelua voi verrata näiden ihmisten hätään.heillä ei ole tällä hetkellä mitään.

  • Niin, tuotakin mieltä voi asioista olla, vaan aatteleppa ite. Miten se voi olla suomalasiten ja Suomen yhteiskunnan vika, jos ja kun sinne on parikymmnetä vuotta sitä sivistystä ja apua tungettu? Ja yhä vielä suurin osa kansasta haluaa sitä shariaa siellä noudatettavaksi? Niin että aatteleppa ite, jos pystyt.
   Huru-ukko

 3. Suomella ei ole mitään kunniavelkaa Afganistaniin – johan sinne on syydetty miljardeja euroja ja tässä lopputulos. Suomalaisten veronmaksajien rahoja ei pitäisi tuhlata ylipäätään ja omasta kansasta pitäisi pitää ensisijaisesti huolta eikä muista. Ihmettelen, mIksi myös jo turvapaikan saanut voi LOMAILLA entisessä kotimaassaan? Sellainen henkilö ei turvapaikkaa oikeasti tarvitse.

  • Lähtivät kotimaahan käymään juu. Vaan kun nämä tänne meille tulleet eivät edes olleet siellä afganistanissa olleet tai käyneet edes syntymässä, vaan sen sorron perusteella saivat maleskeluluvan täältä. Valtaosa näistä”gaaneista” tuli irakista sen leveän ilmaisen leivän perässä. Ja sit lähettin sukuloimaan ja kehumaan, että näin me vääräuskoisia koijataan.
   Huru-ukko

  • Minua suorastaan etoo, kun puhutaan ihan vakavissaan kunniavelasta, joka meillä on Afganistaniin! Onko Afganistan myöskin maailmassa ainoa valtio, jossa muslimit pitävät brutaalia valtaa, alistavat naisia ja lapsia ja estävät maan kehittymisen? Kyllä tulee suomalaisille kiire, jos pitää kaikkia auttaa. Missä oli se apu, kun Suomi oli sodassa ylivoimaisen vastustajan kanssa? No, Ruotsi otti lapsia, mutta omasta pyynnöstään. Suomi nousi ahkeruudella ja yhteiseen hiileen puhaltamalla köyhästä ja sodan runtelemasta valtiosta ja vielä sotakorvaustenkin maksaminen niskassaan yhdeksi maailman hyvinvointivaltioksi. Mutta kuten suomalainen sananlasku sanoo, niin pätee tässäkin eli kun on kuusen kaatajia, niin on oksan ottajia. Jokainen maa pitäköön huolen omista kansalaisistaan. Velkainen ja kalliiden asumiskustannusten ja verotuksen maa ei voi revetä joka suuntaan!

   P.s. Olisipa meillä enemmän tällaisia Riikkoja keskuudessamme.

 4. Onnittelut puheenjohtajudestasi, loistava Riikka, ja paljon woimia kestää paineet, joita sinuun kohdistuu, ja kaikkea hyvää elämääsi!

 5. Hyvä kirjoitus minusta. Joitakin kommentteja… Yksi kirjoittaja jo nostikin hyvin kritiikin ”suomalaisten kunniavelasta”…
  Suomalaisten kunniavelasta afgaaneille olisi jotakin järkeä puhua silloin, jos olisi kyse näitten palkattomasta hyväntekeväisyydestä esim. tulkkeina suomalaisille, mutta ei kait siinä tällaisesta kyse ole, vaan hyvin palkatusta varmasti sinänsä tärkeästä työstä, josta kumpikin osapuoli hyötyi ja johon liittyvät riskit oli alunperin yleisessä tiedossa, että amerikkalaisten vetäytyminen voi aina tapahtua ja eiväthän he siellä ikuisesti voi olla. Sitä vastoin minusta voi täydellä syyllä puhua nyt pelastettujen afgaanien kunniavelasta heidät henkensä kaupalla turvaantuoneille suomalaisille.
  Vähän toisesta näkökulmasta… jos kuvitellaan osat päinvastaisiksi (että Suomi olisi vastaavanlaisessa kriisissä ja monet hakisivat turvapaikkaa ulkomailta), olisiko samalla tapaa pelastetuilta suomalaisilta oikea asenne A: kuitata tapahtunut pelastajien maksamana kunnivelkana siitä olivat suostuneet tekemään hyvinpalkattua työtä näille ja ryhtyä pohtimaan sitä, miten uudessa kotimaassa mahdollisesti kohtaamasta rasismista voi parhaiten valittaa vaiko B: katsoa että tapahtuneen jälkeen on itse kunniavelassa ulkomaisille auttajille ja pyrkiä maksamaan jollain tapaa tämä velka?
  Tämän tapaisilla skenaarioilla voi hahmottaa olennaisia asioita moraalikysymyksissä. Pointti on siinä, että moraalin pitää olla sama riippumatta siitä onko kyseessä ”me” vai ”ne toiset”. En itse voisi kunnioittaa tavalla A toimivaa suomalaista niin että pidän sopivana odottaa tavan B mukaista asennetta myös tässä tapauksessa pelastetuilta afgaaneilta.
  Sitten toinen pointti – tässä tapauksessahan ei vielä tiedetä, millaiseksi tilanne Afganistanista muotoutuu, mutta jo tässä vaiheessa näkee että talebanit näyttävät oppineen ainakin jotakin aiemmista erehdyksistään. Mikä onkin loogista – jos maahan tulee nälänhätä ja ulkomaiset avustusjärjestöt ja avunantajat on ajettu pois, niin tuskinpa talebanit kovin kauaa vallassa pysyisivät. Entä jos maahan tuleekin suhteellisen nopeasti jotensakin rauhalliset olot, opposition ei tarvitse pelätä murhatuksi tulemista sen enempää kuin aiemminkaan, ja vaikka hallinto onkin patavanhoillinen, se ei sentään esim. tapata naisia vääränlaisten mielipiteiden tai pukeutumisen takia? Silloinhan ulkomaille paenneita tarvittaisiin nimenomaan kotimaassaan kehittämään osaamisellaan maata ja vaikuttamaan siihen. Koska tässä tilanteessa ei tiedetä, ”käykö siellä hyvin, huonosti, vai jotain siltä väliltä”, on viisasta varautua kaikkiin vaihtoehtoihin – myös siihen, että suhteellisen nopeasti käy ilmeiseksi, että paras olisi jos tänne tulleet afgaanit palaisivat parantuneen turvallisuustilanteen myötä kehittämään maataan. En nyt muista miten tässä on tehty, mutta oleskeluluvan antaminen moneksi vuodeksi tietämättä miten tilanne siellä kehittyy on/olisi mielestäni epäviisasta.
  Ja – luojan kiitos tässä äskettäisessä pommi-iskussa ei kuollut suomalaisia. Minusta, jos tällaisia operaatioita sotilaitten lähettämisestä tehdään, jokaisen asiasta vastaavan ministerin pitäisi mielessään pohtia, onko pystyvä mahdollisten kuolonuhrien yhteydessä valmis kuolleitten sotilaitten omaisille kertomaan mitä on tapahtunut ja perustelemaan heille miksi sinne oli oikein lähteä. On tilanteita jossa sotilaitten lähettäminen on oikein, mutta koskaan sellaista ei minusta pidä tehdä ilman perusteellista harkintaa ja asianmukaista vastuunkantoa, edes tällaisissa nopeasti tulleissa tilanteissa.
  Itse Purran kirjoituksesta sinänsä samaa mieltä, että paras ratkaisu olisi ollut lähialueilla tapahtunut afgaanien tukeminen. Minusta hyvä, passionistinen kirjoitus, juuri sellaisia politiikassa usein tarvitaan, minun oma tyylini vain ainakin vielä sitoutumattomana politiikasta kiinnostuneena on pitkät pohdiskelevat kirjoitukset, mutta toivon että niitäkin jaksetaan lukea. Henk. kohtaisesti minusta on myös tärkeää, että puheenjohtajalla on myös kyky silloin tällöin ”nousta poliittisten riitojen yläpuolelle”, siis sellaisilla kirjoituksilla kuin Purralla jouluna, ja antaa tunnustusta/kiitosta myös kilpailevien puolueiden edustajille. Huokaisten ajattelin, että kumpa muillakin puoluejohtajilla, esim. Ohisalolla, olisi kapasiteettia samanlaiseen valtiomiesmäisyyteen suhteessa perussuomalaisiin.

 6. Huoltosuhde maassamme heikkenee koko ajan eikä se yksin johdu siitä, että väki vanhenee ja nuori väki ei tee lapsia vaan lisääntyneestä ja jatkuvasti lisääntyvästä elätettävien määrästä. Tilanne voisi näyttää paremmalta, mikäli suomalaista sosiaaliturvaa maksettaisiin vain Suomessa asuville maan kansalaisiile. On kummallista, että ettei tätä tilannetta saada korjattua vaan vedotaan yhdenvertaisuuteen tai mihin milloinkin. MIten työtä tehnyt ja veroja maksanut Suomen kansalainen ja maahan tullut, täällä päivääkään työtä tehnyt, kielitaidoton voisivat olla yhdenvertaisia? Suomalaisia kurittavat lisäverot ja muut toimenpiteet saadaan kyllä hallituksessa läpi hetkessä mutta jos kyse on suomalaisia hyödyttävät, ne torpataan heti. Poliitikoilla pitäisi olla vastuu tekemisistään veronmaksajille, ihan niin kuin meillä muillakin työntekijöillä on vastuu työantajille. Ehkä tämä maa nousisi, jos saisimme Tanskan sosiaalidemokraatit hallitukseen, australialaiset vartioimaan valtakunnan rajoja ja sosiaalivirastoon israelilaisia. Jep. Näin huonolta tilanne tosiaan näyttää veronmaksajan näkökannalta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s